RECENZE: Nechte zpívat Mišíka - Na planetce s výjimečným muzikantem

Vydáno 15.03.2017 | autor: Hana Bukáčková

Dokument Nechte zpívat Mišíka, který byl představen k sedmdesátinám naší hudební legendy, otevírá nové obzory a dává nahlédnout do pootevřených dveří třinácté komnaty zpěvákovy duše. Zároveň poskytne jasné odpovědi na některé nezodpovězené otázky.

RECENZE: Nechte zpívat Mišíka - Na planetce s výjimečným muzikantem Nechte zpívat Mišíka - Na planetce s výjimečným muzikantem


Nechte zpívat Mišíka

Režie: Jitka Němcová

100 min

Distributor: CinemArt CZ

Zpracování si vzala na starost režisérka Jitka Němcová, která se své práce ujala znamenitě a připravila zajímavý mix záběrů. Z dokumentu můžeme vyčíst odpovědi na mnohé otázky. Jedná se například o začarovaný kruh kolem totožnosti jeho otce, kterého nikdy nepoznal a myslel si, že umřel za války v Koreji. Ten ale zemřel až před necelými deseti lety a zanechal po sobě dalších sedm dětí, tedy Mišíkových sourozenců.

Zjistíme také, jaké to je mít na obloze svoji hvězdu, ale třeba i to, jak chutnala pravá cola, když tu byla ještě považována za vzácnost. A ten, kdo neví, že ho k hraní dovedl Elvis Presley, se také dozví něco nového. 

HITPARÁDY (80.) Vladimír Mišík je s reedicí své první desky nejprodávanější

Filmu prospívá i originální pojetí vyprávění. Vladimír Mišík je v něm na svojí planetce, kde rozpravuje se slepicí Evičkou a postupně se jí se vším svěřuje. Zátiší nabízí tématicky lednice s pivy.

POSEZENÍ S HLADÍKEM

V dokumentu vystupují jeho děti, krom známějších synů Maťa a Adama se tu objevuje dcera Bára, která hraje svého otce v poněkud netypické roli - násosky. Dále se ukážou jeho současní či bývalí kolegové z branže. Nostalgický je záběr, jak si připíjí na zdraví s Radimem Hladíkem, se kterým si povídal loni v letenské kavárně. Vzpomínali tam na své hudební začátky i na to, jak byli rádi, když nemuseli na vojnu. Nechybí ani zdůvodnění, proč musel Mišík odejít z Blue Effectu. 

vložte odkaz, text nemažte

Ve vzpomínkách se vrátíme i k hraní před Rolling Stones, kdy si samou nervozitou zapomněl doma kytaru, když vyměňoval struny a dodatečně pro ni museli jet. Dojde i na temnější témata - třeba alkohol, kterým utápěl svou bezmoc z nemožnosti vystupovat v osmdesátých letech. Zmíní se o vstupu do politické sféry či o situaci, kdy odmítl převzít z rukou současného prezidenta státní vyznamenání.

Snímek, kterému dal název nápis na pražské zdi v době Mišíkova zákazu, míří od minulých dekád až do současnosti a je vkusným odrazem lesku slávy této hudební legendy, prolínajícím se s jeho nestárnoucími zlidovělými hity. 

Text: Hana Bukáčková

Témata: Vladimír Mišík, Maťo Mišík, Adam Mišík, Blue Effect, Matadors, Etc.

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít