Příběh českého hitu: Vladimír Mišík - Slunečný hrob

Vydáno 11.11.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Píseň Slunečný hrob Vladimíra Mišíka a Blue Effect zůstane navždy spojena s totalitním režimem a potažmo nepřímo s Janem Palachem. Ten se totiž upálil těsně před druhým vydáním singlu, který mu následně hudebníci věnovali in memoriam. Tím nad ní však podepsali ortel, až do Sametové revoluce ji totiž nesměli hrát. Na skladbu se však nezapomnělo a v roce 1999 se objevila ve filmu Pelíšky. Vladimír Mišík ji pak pravidelně hrával také na svých koncertech.

Příběh českého hitu: Vladimír Mišík - Slunečný hrob Příběh českého hitu: Vladimír Mišík - Slunečný hrob

 Píseň Slunečný hrob vydal Vladimír MišíkBlue Effect v roce 1970 na albu Meditace, vznikla však už o několik let dříve. Jak zpěvák zavzpomínal pro iREPORT, hrál ji už v roce 1968, když koncertoval s Petrem Novákem. Stejně jako mnoho muzikantů i jeho kytarista utekl do zahraničí a s Mišíkem se domluvil na záskoku.

Příběh českého hitu: Vladimír Mišík - Variace na renesanční téma

„V Redutě jsme s Petrem malovali plakáty, občas jsme je vyrazili polepit a mezitím jsme vypili litry nějakýho alkoholu. A Petr jednou říká: ‚Člověče, všichni jsou v prdeli, odjeli někam do ciziny a já mám nabídku do Finska a nemám muzikanty.‘ A já, taky po vlivem, jsem mu odpověděl: ‚Petře, já ti tu kytaru zahraju,‘“ vypráví dnes Mišík.

Několik dní na to se mu Novák ozval kvůli zkoušce, jak však zpěvák přiznává, kvůli alkoholu si téměř nepamatoval, že mu spolupráci slíbil. Do zahraničí, konkrétně do Finska, spolu dvojice nakonec doopravdy odjela. „Aby měl Petr během koncertu nějakou pauzu, zahrál jsem vždy sám tři, čtyři věci. A jednou z nich byl právě Slunečný hrob,“ říká muzikant.

Zatímco Mišík složil hudbu, o text se postaral Jiří Smetana, otec zpěvačky Emmy Smetany. „Nejdříve napsal text anglicky, česká verze vznikla až později. Posléze jsme navíc oba anglický text zapomněli a já si ho dodnes nepamatuji,“ směje se zpěvák, který si zároveň pochvaluje sólo Radima Hladíka, fronmana Blue Effect. „Nahrál úžasný sólo, píseň jím byla povýšena,“ ví Mišík.

Dnes patří Slunečný hrob mezi interpretovy největší hity. Už v roce 1968 vyhrála hlavní cenu na českém beatovém festivalu. Poté ji v tehdejším Československu Mišík nemohl hrát, protože ji s Blue Effect věnoval in memoriam Janu Palachovi, což se znelíbilo komunistickému režimu. Lidé však na skladbu nezapomněli. Jan Hřebejk ji použil ve filmu Pelíšky a Mišík ji pravidelně hrával na koncertech.

Text: Hana Bukáčková, Andrea Štipčáková, foto: FB Vladimíra Mišíka
Témata: Vladimír Mišík, Blue Effect, Jiří Smetana, Slunečný hrob

zavřít