RETRO: Bahenní koupel s Ozzym Osbournem. Na Řípfestu v roce 2010 hráli i Korn a Nazareth

Vydáno 12.06.2018 | autor: redakce

Už 13. června v Praze zahřmí Ozzy Osbourne, který obsadí Letiště Letňany. Připomeňte si, jaké zážitky si fanoušci odnesli před osmi lety z Řípfestu, kde byl hlavní hvězdou. Shodou okolností se tehdy na akci představili i Korn, jejichž frontman Jonathan Davis bude vedle Hollywood Vampires jedním z hostů středeční Ozzyho show. 

RETRO: Bahenní koupel s Ozzym Osbournem. Na Řípfestu v roce 2010 hráli i Korn a Nazareth RETRO: Bahenní koupel s Ozzym Osbournem. Na Řípfestu v roce 2010 hráli i Korn a Nazareth

 

ŘÍPFEST
(OZZY OSBOURNE, KORN, NAZARETH A DALŠÍ)
28. 8. 2010

Historická hora Říp se 28. srpna se svou výškou 495 metrů otřásla přítomností několika tisícovek návštěvníků a pořádným rockovým nářezem. V blízkosti Krabčic jsme si na festivalu Řípfest vychutnali na jednom pódiu sestavu světového formátu.

FOTOREPORT: Řípfest: Ozzy, Korn, Nazareth

Úlohy předkapel se zhostily od poledních hodin domácí skupiny Gate Crasher, The Switch, Cocotte Minute nebo Krucipüsk. Za občasných přeháněk a později nekutečného bláta, což bylo jednoznačně minusovým bodem tohoto festivalu, se jako první tahák předvedla mnohým neznámá Deborah Bonham s kapelou.

Sestra Johna Bonhama, bubeníka Led Zeppelin, to na pódiu neskutečně roztočila. Osmačtyřicetiletá bluesrocková zpěvačka má na kontě tři alba s duety s osobnostmi, jakými jsou Paul Rodgers, Jools Holland, Ann Peebles, Paul Weller, Robert Plant nebo Nazareth. S menším zpožděním se na pódiu začala připravovat a zvučit kapela Kena Hensleyho. Jejich fanoušci byli ale zklamaní, když byl hned po druhé skladbě Lady In Black koncert z technických důvodů zrušen. Bez kláves to prostě nešlo. Byla to však jednoznačně nejlepší show ve vytrvalosti a energii. Po nich tedy následovala dlouhá pauza a brodění se blátem.

Ozzy Osbourne: Tři nejbláznivější koncertní eskapády Prince temnot

V 19 hodin se areálem začal ozývat Telegram skupiny Nazareth. Tato čtveřice Skotů na pódiu potvrdila, že je léty prověřenou kvalitou. Mohli jsme slyšet skladby jako Turn On Your Receiver, Dream On, Bad Bad Boy, Holiday nebo Razamanaz. I když Nazareth zpívali, že láska ubližuje, jejich hudba jednoznačně potěšila a láska k této skupině ještě vzrostla.

Na minutu přesně spustili svůj Right Now zakladatelé nu-metalu, kalifornští Korn. Jejich jedenáct písniček uteklo jako voda a rozhýbalo těla mnohých. Nechyběly vychytávky z nového alba Let The Guilt Go a Oildale, hra na dudy nebo Rayovo a Fieldyho sólo. Svůj koncert Korn ukončili skladbou Got The Life. 

OBROVSKÁ DÁVKA ENERGIE S OZZYM

Netrvalo dlouho a namísto dvouhodinové pauzy jsme se konečně dočkali headlinera - Ozyyho Osbourna. Zatímco na pódium ho doprovázela dvojice bodyguardů, v momentě, kdy se postavil před mikrofon, vstoupila do něj obrovská dávka energie. Během vystoupení zazníval hit za hitem a Ozzy mnohokrát vyslechl nadšené výkřiky davu. 

Po písničkách Let Me Hear Your Scream a Mr. Crowley nevynechal ani své klasické "zchlazení" prvních řad vědrem vody. Úhrnem jedenáct písní, včetně Suicide Solution, Shot In The Dark, I Don't Want To Change The World nebo Crazy Train, připomnělo, že Ozzy zůstává hardrockovým králem, i když mu to už zdaleka tolik nezpívá.

Zblácení až na zádech začali návštěvníci postupně vyprazdňovat festivalový areál. Bláto cestou opadá a doma se vypere, avšak na zážitek z yvstoupení legendárních skupin se určitě jen tak zapomenout nedá.

Text: Silvia Rákociová, foto: Angelika Špicarová

Témata: Ozzy Osbourne, Korn, Nazareth, Řípfest

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít