Zemřel bývalý zpěvák Nazareth Dan McCafferty

Vydáno 09.11.2022 | autor: redakce

Love Hurts nebo Dream On. Legendární písně, které nazpíval Dan McCafferty, původní zpěvák skotských Nazareth. Baskytarista sestavy Pete Agnew nyní informoval, že muzikant v úterý zemřel. Dlouhodobě měl zdravotní obtíže, kvůli kterým v roce 2013 kapelu opustil. Bylo mu 76 let.

Zemřel bývalý zpěvák Nazareth Dan McCafferty Zemřel bývalý zpěvák Nazareth Dan McCafferty

„Tohle je to nejsmutnější oznámení, které jsem kdy musel udělat. Maryann a její rodina přišli o milujícího manžela a otce. Já jsem ztratil svého nejlepšího kamaráda a svět přišel o jednoho z největších zpěváků, kteří kdy žili. Jsem příliš rozrušený na to, abych teď řekl více,“ napsal Pete Agnew, dlouholetý spoluhráč McCaffertyho z Nazareth.

Nazareth v brněnském Sonu servírovali své největší hity

Nazareth na scéně působí od konce šedesátých let dvacátého století. Jejich písně si veřejnost spojí právě s hlasem McCaffertyho, který byl nezaměnitelný. Z nejznámějších skladeb zmiňme například Love Hurts, Dream On nebo Broken Down Angel.

Kvůli zdravotním potížím muzikant v roce 2013 kapelu opustil, následně s ní však stihl vydat ještě album Rock 'n' Roll Telephone a před třemi lety překvapil se sólovým projektem Last Testament. Spolupracoval na něm s českým hudebníkem Karlem Maříkem, s nímž se dlouhá léta přátelil. V Nazareth ho vystřídal Linton Osborne, následně se role zpěváka ujal Carl Sentance.

V České republice se Nazareth objevili hned několikrát. Minulý rok v Praze odehráli koncert už s novým zpěvákem, v roce 2011 pak ve středočeském studiu Sono nahrávali album Big Dogz. Následně s nimi Miloš Šmídmajer natočil dokument Nazareth – nekonečný rockový mejdan. Pražské premiéry se účastnili i členové sestavy.

red, foto: FB Nazareth
Témata: Dan McCafferty, Nazareth, smrt

zavřít