RECENZE: Všichni jsou už v New Yorku. Příběh Beastie Boys v dokumentu pobaví i dojme

Vydáno 08.05.2020 | autor: redakce

Beastie Boys jsou rapovými legendami, které se vydaly daleko za hranice žánru. Přesnější možná bude napsat, že tihle tři kluci za víc než třicet let existence veškeré žánrové škatulky zmuchlali a hodili je do koše. Není se tak čemu divit, že to samé dělá dokument o nich. I když... je to vlastně dokument? 

RECENZE: Všichni jsou už v New Yorku. Příběh Beastie Boys v dokumentu pobaví i dojme RECENZE: Všichni jsou už v New Yorku. Příběh Beastie Boys v dokumentu pobaví i dojme

Příběh Beastie Boys

Režie: Spike Jonze

119 min

Odvysílala: Apple TV

Tři kluci z New Yorku, kteří dělají a rapují šílené věci a evidentně paří jako papiňák, který došel bodu varu. Ale taky autoři textů, jejichž poselství nepůsobí vyčpěle ani dnes. Naopak. Je možná aktuálnější než kdy dřív. A také skupina, která organizovala koncert za svobodu Tibetu. To všechno jsou Beastie Boys. Proměnlivá parta, která vás vždycky něčím zaskočí. 

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Adam "MCA" Yauch (161.)

Jednoho tak nepřekvapí, že ho překvapí i dokument o nich. I když... dokument? Dá se v tomhle případě mluvit ještě o dokumentu? Režisér Spike Jonze, který s kapelou spolupracoval dlouhodobě, se rozhodl pro netradiční formu vyprávění, jež v živém vystoupení vedou sami Beastie Boys. Tedy zbylí dva: Michael Diamond (aka Mike D) a Adam Horovitz alias "Ad-Rock".

Ten třetí (pro mnohé první), tvůrčí mozek kapely Adam "MCA" Yauch, chybí. V roce 2012 totiž podlehl rakovině. Právě jeho iniciativa byla impulsem ke zmiňovanému koncertu na podporu Tibetu a jako katalyzátor nápadů se ukázal i v mnoha dalších případech. Právě jemu Mike D a Ad-Rock tímto snímkem děkují za dlouholeté přátelství. 

John Berry, zakladatel Beastie Boys: S kapelou hrál v punkových dobách. Po padesátce ho dostihla demence

Netradiční forma

Záznam živého vystoupení Mikea D a Ad-Rocka se ukazuje jako skvěle zvolená forma. Spike Jonze za ně během jejich vystoupení promítá klipy, fotografie, nejrůznější a nejhrůznější domácí videa. Do samotného vystoupení tak vstupuje touto formou. Vizuální materiály se s vyprávěním skvěle doplňují a vyvažujjí. Samotnou performance navíc mají Mike D a Ad-Rock skvěle připravenou, i díky tomu všechno parádně šlape, oba jsou pohotoví, vtipní a výborně jeden na druhého reagují. 

Jejich výpověd rozhodně dalece přesahuje rámec hudebního dokumentu, stejně jako Beastie Boys přesahovali žánrovou škatulku hip hopu. Vyprávění hudebníků představuje svědectví o celoživotním přátelství, během kterého měli "mimo jiné" taky dost úspěšnou kapelu. Přátelství, které si zažilo svoje úskalí a chvíle, na které by všichni nejraději zapomněli. Mike-D i Ad-Rock si ze sebe navíc nebojí udělat legraci, takže nejsme svědky toho otravného případu, že by se tvůrci vzájemně stavěli na nějaký nedotknutelný piedestal.

Ale rozhodně ani nejde o řachandu od začátku až do konce: když oba pánové mluví o svém posledním koncertu a následné smrti Adama Yaucha, přijdou na řadu i slzy. Ne, rok 2012 není tak daleko, aby předčasná smrt nejlepšího kamaráda přebolela. Ta nepřebolí asi nikdy. 

Nemusíte být fanouškem Beastie Boys, aby si vás během těchto necelých dvou hodin naprosto získali. Nemuseli jste o nich do té doby vůbec slyšet ( i když... jde to vůbec?) a stejně se na tenhle film budete dívat s chutí. Tohle totiž není hudební dokument, ale spíš příběh tří kamarádů z New Yorku, kteří se, jen tak mimochodem, stali legendami. 

Text: Marek Blažíček

Témata: Beastie Boys, Mike D, Adam Yauch, Ad-Rock, hip hop, hudební dokument

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít