YouTube digitálně remasteruje klasické videoklipy od Nirvany, Beastie Boys, Lady Gaga a dalších

Vydáno 12.07.2019 | autor: Aleš Harazim

YouTube má v plánu ve spolupráci s Universal Music Group remasterovat více než tisíc klasických videoklipů. Budete si je moci pouštět v HD rozlišení, s lepšími barvami a detaily.

YouTube digitálně remasteruje klasické videoklipy od Nirvany, Beastie Boys, Lady Gaga a dalších YouTube digitálně remasteruje klasické videoklipy od Nirvany, Beastie Boys, Lady Gaga a dalších

Zástupci YouTube Music a Universal Music Group oznámili, že hodlají remasterovat spoustu ikonických videoklipů. V průběhu následujícího roku plánují vylepšit zhruba tisíc snímků. Každý týden bychom měli vidět několik výsledků jejich práce.

TOP 7 kapel, které v Česku nikdy nehrály a už ani nezahrají: Beatles, ABBA, Nirvana a další

Mezi prvními remasterovanými klipy jsou ty, ze kterých vyhrávají Beastie Boys, Janet Jackson, Lady Gaga nebo Tom Petty. Došlo také na Smells Like Teen Spirit od Nirvany. Remasterovanou verzi si můžete pustit v tomto článku, stejně jako Sabotage od Beastie Boys.

Důvodem je, že spousta starších videoklipů se natáčela v zastaralých formátech, které vypadají na moderních HD zařízeních rozmazaně a nevzhledně. Remasterování není jednoduché, protože probíhá digitálním přepisováním z původního filmu, který se musí nejprve fyzicky někde najít v archivech. Občas je třeba videoklip také znovu přestříhat podle originálního střihu, jelikož původní film je v nesestříhané podobě.

Text: Aleš Harazim

Témata: Nirvana, Beastie Boys, videoklipy, YouTube

zavřít