TOP 7 | Hity, které vznikly jako vtip: Žebříčky s nimi dobývali Nirvana, Guns N' Roses i Kings Of Leon

Vydáno 20.05.2020 | autor: Filip Pešta

Hudební producenti se rádi tváří, že skládání globálních hitů je věda, ve skutečnosti jde ale spíše o alchymii. Mnoho úspěšných písní vzniklo na tvůrčích kempech, na nichž se prominentní skladatelé a interpreti pokouší vyzrát na vkus posluchačů, některé hity ale velké ambice neměly. Jejich autoři se chtěli vysmát žánru, vystřelit si ze šéfa nebo prostě jen pobavit. Přinášíme přehled těch nejzajímavějších.

TOP 7 | Hity, které vznikly jako vtip: Žebříčky s nimi dobývali Nirvana, Guns N' Roses i Kings Of Leon TOP 7 | Hity, které vznikly jako vtip: Žebříčky s nimi dobývali Nirvana, Guns N' Roses i Kings Of Leon


Beastie Boys - (You Gotta) Fight for Your Right (To Party!)

Tenhle vtípek to dotáhl až do žebříčku "500 skladeb, které formovaly rock and roll," který spravuje Rock'n'rollová síň slávy. Beastie Boys se přitom chtěli prachsprostě vysmát teenagerům, kteří závodí v pití piva za poslechu načančaných a rádoby drsných kapel jako Motley Crue nebo Twisted Sister. Ostatně, kytarové riffy nezapřou inspiraci v dlouhovlasých party vypalovačkách jako Smokin' In The Boys Room či I Wanna Rock. Jenže nevypočitatelnost showbyznysu zavelela, publikum vtip nepochopilo a na Beastie Boys začal chodit přesně ten typ lidí, jimž se smáli. A trio brooklynských rapperů brzy získalo stejnou pověst jako právě třeba Motley Crue.

RECENZE: Všichni jsou už v New Yorku. Příběh Beastie Boys v dokumentu pobaví i dojme


Blur
 - Song 2

"Whoo-hoo!" Už víte? Písní Song 2 si totiž anglická kapela Blur chtěla vystřelit z nahrávací společnosti. Zpěvák Damon Albarn nahrál akustické demo a melodii dnes již notoricky známého popěvku v něm zapískal. Na popud kytaristy Grahama Coxona se píseň zrychlila, jeho ambicí zároveň bylo zahrát ji hodně nahlas. Navíc se Coxon snažil o velmi amatérský zvuk kytary. Zpěvák Blur měl pak za úkol říct svým nadřízeným, že singl má šéfům labelu doslova... urvat hlavu. Ti k překvapení kapely reagovali nadmíru pozitivně a hned diskutovali o jejím komerčním užití. Song 2 bodoval jak v hitparádách, tak v rádiích.


Beck
 - Loser


Beck byl na přelomu osmdesátých a devadesátých let bezdomovcem, který vzal kdejakou brigádu, jen aby se uživil. Stále však vystupoval v místních kavárnách, kde se bohužel nesetkal s kdovíjakým zájmem, a tak začal spontánně vymýšlet infantilní songy, aby jej obecenstvo alespoň trochu vnímalo. Jeho snaha ho dostala až do domu producenta Carla Stephensona. Beck však tvrdí, že ho základní myšlenka k Loser napadla už před lety. Stephenson si přehrál jeho dema a jediné, co mu na nich vadilo, byl Beckův rap. Do jedné z písní ale přiložil smyčku kytary a přidal bicí. Pak si do ní ještě sám zahrál na sitár a přidal další samply.

Beck do toho všeho začal psát text s ambicí znít jako Chuck D z Public Enemy. Když pak slyšel, co nahrál, pomyslel si: "Pane bože, jsem ten nejhorší rapper na světě." A tak začal zpívat "I am a loser baby, so why don'tyou kill me". Celá píseň byla hotová za šest a půl hodiny a dnes má na YouTube skoro 123 milionů zhlédnutí.


Guns N' Roses
 - Sweet Child O' Mine

Kapela jamovala ve společném domě na Sunset Strip. Tolik známá vybrnkávaná melodie kytary nebyla ničím jiným než obyčejným kytarovým cvičením. Slash u něj ještě stihl dělat posměšné obličeje na bubeníka Stevena Adlera. Toho všeho se chytnul druhý kytarista Izzy Stradlin a než bys řekl Axl Rose, vznikl jeden z největších hitů této kapely. Axl to vše slyšel ze svého pokoje v prvním patře a hned začal psát text, inspirovaný jeho tehdejší dívkou Erin Everly. Ve studiu se pak přidal bridge a kytarové sólo. Diskutovalo se ještě o breakdownu na koncí písně. Axl Rose začal dokola opakovat " Where do we Go? Where do we go now?" Producent Spencer Proffer poté navrhl, aby Axl přesně tato slova do části nazpíval. 

TOP 8 písní pro překonání těžkostí: Nazpívali je Coldplay, Bob Marley, Joan Baez i Elvis Presley


Nirvana - Smells Like Teen Spirit

Tentokrát je autorem vtipu žena. Konkrétně zpěvačka kapely Bikini Kill, Kathleen Hanna. Ta na jedné párty nastříkala na zrcadlo nápis "Kurt smells like teen spirit", aby si z Cobaina vystřelila. Teen Spirit byl totiž název deodorantu Kurtovy tehdejší přítelkyně Toby Vail a měl zdůraznit, že voní jako jeho holka. Žertovný nápis na zrcadle později definoval anarchismus a punk rock. Zároveň je skladba titulována jako jeden z největších hitů Nirvany i hymna apatických dětí generace X.

NIRVANA: Kurt Cobain zažehl černou záři nad popem. Z jeho odkazu těží Billie Eilish i rapper Lil Nas X


Kings Of Leon
 - Sex On Fire

Platinový hit v Americe a číslo jedna v Británii, Irsku, Finsku nebo Austrálii. Přesto slavnou píseň zpěvák Caleb Followill nezamýšlel nikdy dokončit. O epické frázi v refrénu kolují dvě různé historky. V první si Caleb zpívá "This sex is on fire" jako vtip, ve druhé je to omyl zvukového inženýra, který místo původního "Set us on fire" slyšel "Sex is on fire", což se okamžitě chytlo jako vtípek v kapele. A jak to dopadlo, už víte moc dobře. Údajně jiné verze zahrnovaly alternativy jako: piss on fire, socks on fire, crotch on fire nebo snatch on fire. Kdo ví, jestli by to s močí, ponožkami nebo rozkrokem vůbec byla úspěšná píseň. Zdá se, že sex je prostě sázka na jistotu.

 


Norman Greenbaum - Spirit In The Sky

Greenbaum nebyl úplně fanda do náboženství. Viděl ale Portera Wagonera zpívat gospelovou píseň v televizi. A tak si řekl: ,,To bych mohl taky vyzkoušet." Přestože o gospelové muzice nevěděl zhola nic, text hitu z něj vyšel za čtvrt hodiny. Do nahrávacího procesu dokonce zapojil gospelové vokalistky a přidal prvky psychedelického rocku. Z písně se stal Greenbaumův nejprodávanější singl. 

text: Filip Pešta

Témata: Blur, Nirvana, BeckGuns N' Roses, Kings Of Leon, Norman Greenbaum, Beastie Boys

zavřít