ROCK BLOG | Petr Kroutil: Z hudebního života kapelníka úspěšného big bandu Original Vintage Orchestra aneb Tenhle bigband není (jen) pro starý

Vydáno 09.09.2020 | autor: redakce

Kapelník Original Vintage Orchestra se pro iREPORT rozepsal o hudební cestě, která ho dovedla k myšlence i realizaci úspěšného big bandu s netradičním repertoárem. Petr Kroutil zároveň zve na koncert, který se uskuteční 20. září v pražském Lucerna Music Baru.

ROCK BLOG | Petr Kroutil: Z hudebního života kapelníka úspěšného big bandu Original Vintage Orchestra aneb Tenhle bigband není (jen) pro starý ROCK BLOG | Petr Kroutil: Z hudebního života kapelníka úspěšného big bandu Original Vintage Orchestra aneb Tenhle bigband není (jen) pro starý

Představte si, že založíte kapelu, nebo třeba hned celý big band, a přemýšlíte o repertoáru. Protože jste prošel klasickou konzervatoří a následně studoval na Berklee College obor Jazz Performance a váš hlavní obor je saxofon a klarinet, logicky přemýšlíte o jazzu nebo swingu. Ostatně, celá léta jste se v těchto vodách učil plavat. Má to ale jeden háček.

Original Vintage Orchestra rozvíří v Lucerně velkolepou show. Tři sta vstupenek věnuje zdravotníkům

Váš vztah s těmito žánry je už poněkud přechozený a zjišťujete, že tradiční pojetí swingu nenaplňuje vás ani jazz kluby, v nichž vystupujete. Navíc jste se dostal do nějaké životní fáze, říkejme jí třeba střední věk bez krize, kdy už nepotřebujete nikomu nic dokazovat, a chcete dělat převážně to, co vás baví, a to i v profesním životě.

Risknete to, peníze ze všech klobouků sesypete a nakoupíte špičkové vybavení, zaregistrujete si název kapely, značku, domény, logo. Seženete muzikanty, dokonce výborné hráče, to není problém. Hudbu napsat umíte, to není problém. Vyhořelí nejste, pořád vás hraní i kontakt s publikem baví, dokonce čím dál víc. Dobrý začátek. Pořád ale stojíte před zásadní otázkou, co budete hrát, aby vás to nejen bavilo, ale v rámci možností i živilo.

Některé žánry rovnou vyloučíte, protože countrysaxofonista nebo metalsaxofonista má snad ještě méně kšeftů než vibrafonista, a že Ráďu znám dobře. Nabízí se psát vlastní muziku, to vás bude bavit určitě, ale přinejmenším ze začátku neuživí. To už jste v životě zkusil a dodnes vaše cédéčka plaší dravce na zahradě.

Zjišťujete, že vás vlastně oslovuje moderní muzika, česká i zahraniční, napříč žánry. Pop, rock, soul, r’n’b, funky i punk. Skoro cokoliv, pokud to má nápad a energii. Je ale těžké vyhrávat na kole, když jste od malička závodil v rychlobruslení (všechna čest, Martino Sáblíková!). 

Po všech těch zatáčkách vám z toho vyjde jediné možné řešení, které se zpětně ukázalo být skvělou cestou. Začal jsem psát remixy moderních písní, které mám z nějakého důvodu prostě rád, které mě něčím oslovují a oblékám jim swingový kabát, který šiju na míru každé písni.

Se žánry si hlavu nelámu, v repertoáru máme Visací zámek i Michaela Jacksona, Kabáty i Amy Winehouse. Nakonec píšu i vlastní muziku. Je to pokaždé nová výzva a nesmírně tvůrčí práce a já mám poprvé v životě pocit, že dělám přesně to, pro co jsem se narodil. Mám vlastní big band, jsem kapelníkem, sólistou, zpěvákem i aranžérem a hraju muziku, která mě baví, a díky Bohu i živí.

Nepíšu to proto, abych se vychloubal, ale abych třeba inspiroval a motivoval další muzikanty, kteří stojí před podobnou otázkou jako já před léty. Tu svoji cestu si pochopitelně každý muzikant musí najít sám, ale dobrá zpráva je, že to jde!

Michal Malátný z Chinaski zkusí swing. Nahrává skladbu s Original Vintage Orchestra

Každopádně se přijďte přesvědčit na vlastní uši do Lucerna Music Baru 20. září, kde začínáme v osm hodin večer. Uslyšíte mimo jiné i Michala Malátného a moje swingové verze Chinaski, Dalibora Gondíka hrát na bicí a zpívat úpravu Olympic a dalších více než 40 umělců. Prostě velký svátek hudby.

Zároveň mohu s radostí prozradit, že celou show bude natáčet a později na ČT art vysílat Česká televize, takže pokud by se vám náhodou nepodařilo dorazit do Lucerny, uvidíme se třeba přes televizní obrazovku.

Text: Petr Kroutil, foto: Richard Horák a archiv Petra Kroutila
Témata: Petr Kroutil, Original Vintage Orchestra, Chinaski, Michal Malátný, Dalibor Gondík, Olympic, Visací zámek, Michael JacksonAmy Winehouse, Kabát

zavřít