Michal Malátný z Chinaski zkusí swing. Nahrává skladbu s Original Vintage Orchestra

Vydáno 28.11.2018 | autor: redakce

Český big band Original Vintage Orchestra, který má pod palcem režisér Jiří Vejdělek, vydává svou první desku s názvem We Are The Swing Champions. Na albu zazní skladby, které si diváci opakovaně žádají na koncertech. Nezaměnitelný zvuk bandu bude doprovázen sólisty - Petrem Kroutilem, pěveckým triem Hot Sisters a chybět nebude ani losangeleská hvězda Chuck Wensley. Posluchači se mohou těšit také na hlas Michala Malátného z kapely Chinaski.

Michal Malátný z Chinaski zkusí swing. Nahrává skladbu s Original Vintage Orchestra Michal Malátný z Chinaski zkusí swing. Nahrává skladbu s Original Vintage Orchestra

Malátný si nechal frontmanem Original Vintage Orchestra Petrem Kroutilem swingově zaranžovat svoji píseň s názvem Každý ráno. Tu také společně s orchestrem nahraje na připravovanou desku. V živém podání se jí dočkáte na křtu desky, který se plánuje na jaro roku 2019 v pražské Lucerně.

RECENZE: Chinaski uzavřeli etapu s dechy výběrem lovesongů

Original Vintage Orchestra, pravidelně vyprodává pražský klub Lávka a jiné populární scény, včetně Lucerna Music Baru. "Na základě četných výzev našich fanoušku bychom rádi vydali své první CD, abychom naši hudbu přenesli i do obýváků našich posluchačů," vysvětluje Petr Kroutil, jak došlo k nápadu nahrát desku. "S Michalem Malátným jsem cover písně vytvořil už v loňském roce, když kývl na nabídku, že ji s námi nahraje na naše první album, byl jsem neuvěřitelně nadšený," dodává multiinstrumentalista Kroutil, který si Malátného váží jako skvělého muzikanta i člověka.

První CD big band pokřtí na jaře příštího roku, jak jinak než dech beroucí swingovou show v Lucerna Music Baru, kde to svým tancem navíc rozjede osm svůdných tanečnic v čele s Nikol Mikeskovou. Moderátorem večera bude režisér a scénárista Jiří Vejdělek, kromě tradičních sólistů se můžete těšit na Michala Malátného a na řadu dalších překvapení.

Original Vintage Orchestra hraje swing 20. a 30. let, ale hlavně originální a energické úpravy slavných moderních písní v dobovém stylu od Queen až po Visací zámek. "Baví mě vytvářet originální nové a zábavné aranže velkých hitů a posouvat je někam, kde byste je nečekali, ale kde vám to přesto dělá radost. Dokud za mnou diváci a divačky nechodí s tím, že se jim nová úprava líbí ještě víc než původní originál, nejsem spokojen," říká Petr s elánem sobě vlastním. Než založil big band, věnoval se zejména sólové dráze. "Hrál jsem s věhlasnými českými i zahraničními swingovými kapelami. Bylo to milé, elegantní a uhlazené, ale čím dál víc jsem měl chuť povalit ten notový pultík přede mnou a dát tomu sršící energii a sexappeal. Aby ta muzika byla strhující, jako kdybychom nehráli v potemnělém baru, ale na rockovém podiu ve Wembley," říká zakladatel, kapelník, zpěvák a sólista Original Vintage Orchestra.



"Měl jsem chuť to pořádně rozjet. Roztrhnout na sobě swingový smoking a skočit se saxofonem mezi diváky," popisuje Petr Kroutil, co ho vedlo k založení úspěšného swingového big bandu. "Pochopitelně jsem do bandu vybral hráče, sólisty a sólistky, kteří mají pořádný esprit a šmrnc. Chtěl jsem, aby ze mě i z bandu šla taková síla, že všechny zvedne ze sedaček. Mám radost, že nyní, když se do toho band opře, tak to starším divákům v prvních řadách vyhlazuje vrásky a ti mladší tancují. Jirka Vejdělek, které ho jsem k projektu přibral jako režiséra a moderátora naší swingové show, mě v tom ještě podporuje. On navíc, když se přidával k muzikantům, doufal, že bude neustále na jeviště létat spodní prádlo od fanynek. Zatím jsme tedy dostali jen jednu bábovku a jednu bublaninu, ale já mu slibuji, že to se ještě zlepší. Zvlášť po vydání našeho CD," uzavírá muzikant, kterému se založením big bandu splnil sen.

tz, jm

Témata: Michal Malátný, Chinaski, Original Vintage Orchestra Petrem Kroutilem

zavřít