Jiří Pavlica chystal v Tonstudiu Rajchman sváteční program

Vydáno 26.11.2015 | autor: redakce

Vánoce se nezadržitelně blíží a je to poznat nejen v hypermarketech, kde už opět pouštějí oblíbenou Last Christmas od Wham, ale také v hudbě. V Tonstudiu Rajchman v Dolních Bojanovicích připravoval začátkem listopadu Jiří Pavlica skladby do pořadu České televize Magický kruh Vánoc. Účinkovat v něm bude Hradišťan, Slovácký komorní orchestr, pěvecké sbory Stojanova gymnázia Velehrad a Gymnázia Uherské Hradiště.

Jiří Pavlica chystal v Tonstudiu Rajchman sváteční program Jiří Pavlica chystal v Tonstudiu Rajchman sváteční program

O klasické hity v tomto případě prý nepůjde. "Bude to trochu historický průřez, kde ve staroslověnštině zazní zhudebněný Hymnus Gloria, pak tam bude obdoba písně z barokního moravského kancionálu a nebo úryvek Missa Brevis, část Sanctus. Ve studiu dáváme dohromady pouze zvuk. Obraz se bude točit v poutním kostele ve Křtinách," řekl umělecký vedoucí Hradišťanu Jiří Pavlica.

I když jsou Vánoce vnímány poslední dobou jako již značně unavená tradice a svátky shonu a konzumu, je potřeba se podívat zpět do minulosti. "Vánoce jsou i po těch tisíciletích symbolem zrození v několika rovinách. Od našeho osobního fyzického, tak i symbolu lepšího života v každém z nás. A přesně tak je koncipován chystaný pořad," vysvětlil.



Ten má letos za sebou úspěšný pořad Vandrovali hudci, ve kterém účinkoval s Vlastou Redlem. "Představili jsme nový materiál a pokud v tom v příštím roce s Vlastou Redlem budeme pokračovat, tak nový materiál bude. Je to podmínka naší spolupráce," uvedl. Na nové cédéčko si ale posluchači budou muset asi počkat. "To bych tolik nepředbíhal. Až to bude, tak to bude," uzavřel Pavlica.



text a foto: Karel Prchal

zavřít