ROZHOVOR | Harlej: Abys mohl podsouvat myšlenky, musíš to mít v hlavě srovnané. Proto je lepší, když je umění jenom zábava

Vydáno 25.10.2023 | autor: Roman Jireš

Harlej zůstávají na novém albu optimističtí - desku otvírá titulní píseň Zatím je to dobrý a uzavírá skladba Zejtra bude líp. Přípravě svého čtrnáctého řadového alba věnovala pětice rockerů dle vlastních slov nejvíce času za svou dosavadní kariéru. Na nahrávce kapela pracovala s osvědčeným týmem a navíc se jí podařilo navázat spolupráci s dánským zvukovým mistrem Jacobem Hansenem a a výtvarníkem Romanem Řehákem, který vytvořil obal. „Všechnu naši práci a nápady posunuli ještě o kousek dál,“ konstatoval v rozhoru pro iReport kytarista Tonda Rauer.

ROZHOVOR | Harlej: Abys mohl podsouvat myšlenky, musíš to mít v hlavě srovnané. Proto je lepší, když je umění jenom zábava ROZHOVOR | Harlej: Abys mohl podsouvat myšlenky, musíš to mít v hlavě srovnané. Proto je lepší, když je umění jenom zábava

Na začátku října jsi byl jedním z kmotrů nové desky zpřízněné party Škwor. Vy jste pro mě dvě podobné kapely. Ne tak úplně stylem, ale svou dlouhověkostí, vztahem k publiku a věrností rockové scéně. Jak to vidíš ty?
S klukama ze Škworů se známe hodně dlouho a naše cesty se během těch let i několikrát potkali na společnejch tour. Jinak si myslím, že obě party si jdou svojí odlišnou cestou. Každej si vždycky vybere svojí cestu a je dobře, když se mu na ní daří. Osobně jsem rád, že když jsem tenkrát, když Škwor začínali, říkal, že jsou dobří, tak že jsem měl pravdu.

Také se mi zdá, že oproti Škworu jste pozitinější v textech.
Nikdy jsme nebyli v textech nasraní, Harlej byl od začátku veselá kapela, i když třeba už na albu Zastavte tu vodu jsou písničky Černej den a Poprvé a naposled, což nejsou úplně srandovní věci. Ale myslím, že lidi se mají muzikou především bavit.

Příběh českého hitu: Harlej - Strážní andělé

Co vás tedy podle tebe spojuje se Škwory?
Letité kamarádství. Když začínali, potkávali jsme se v Bumbaru, původně jsme je brali jako hosty před Harlej a po letech jsme odehráli i tři společné dvojturné, kde se pořadí koncert od koncertu střídalo, znám je v podstatě od doby, kdy začínali. I když se dneska tolik nepotkáváme, vždycky je rád vidím.

Za sebe musím říct, že jste obě party v muzice poctiví a nevykalkulovaní.
Snad asi jo. Rockeři myslím všeobecně chtějí hrát tak, jak to cítí a jak žijí. My to tak máme a oni to tak myslím mají taky.

Na nové desce od názvu Zatím je to dobrý jdete proti dnešní společenské atmosféře deziluze. Děláte to programově?
To ne, ale líbil se nám název té písně, proto jsme podle ní album pojmenovali. Určitě se mi ale nelíbí, když jsou lidi zbytečně naštvaní a koukají se na všechno černě. Proto ta deziluze v našich textech není, nechceme k ní přispívat.

To navozuje otázku, zda má umění bavit nebo spíše vychovávat…
Skrz umění může člověk ventilovat svoje myšlenky a ovlivňovat lidi, jenže  já si myslím, že to má být hlavně zábava. Kdysi jsem četl odpověď kytaristy Jamese Hetfielda na podobně mířenou otázku. Jeho odpověď ve zkratce zněla: "To, že je člověk slavnej ještě neznamená, že je chytrej". Aby umělci mohli podsouvat nějaké myšlenky, musejí to mít nejdříve sami hodně srovnané v hlavě. Ve většině případů je tím pádem lepší, když je umění jenom zábava.

Jaký je autorský tým na nové desce?
V podstatě jako na minulé, sto procent textů napsal Tomáš Miřátský, oproti předchozím deskám jsem tentokrát i já stoprocentním autorem hudby. Jinak kapela hraje skoro dvanáct let ve stejném složení - já, Tomáš Hrbáček (zpěv), Kolinss (basová kytara), Libor Fanta (bicí) a Milan Hoffmann (kytara), takže to je nejstabilnější sestava v historii Harleje.

Jaké bylo z pohledu Harleje léto?
Léto je vždycky super, bylo to hodně příjemný, po covidu je to všechno zpátky a člověk si toho možná více užívá. To blbé období ukázalo, o co můžeme přijít. Všude jsme měli plno, myslím, že lidi si muziku ještě více užívají, hledají v ní odreagování a na koncertech zapomenou na to, co je štve.

Kde teď aktuálně Harlej nabízí svou rockovou zábavu?
Jedeme od 11. října do 22. prosince spousty koncertů, klasické turné k desce, které bude pokračovat i příští rok. Mezi významnější koncerty patří vystoupení 14. prosince v Bratislavě s výbornou švédskou kapelou Eclipse a 20. dubna příštího roku další koncert v pražské Lucerně. Bylo nám líto, že se letos neukážeme v Praze, tak 4. prosince uděláme na staré Barče vánoční koncert. Zahraju si tam po letech a těším se, ten sál má pro nás v kapele neuvěřitelnou atmosféru.

Čeká nás tradiční křest nového alba?
Chtěli jsme ho udělat v Lucerně, ale nepodařilo se nám letos najít termín a příští rok už bude v dubnu pozdě, takže ho možná ani nepokřtíme.

Kolik písní z nové desky na turné zahrajete?
Titulní song už hrajeme od jara a teď budeme přidávat postupně další věci. Ale já jsem zastáncem toho, že lidi se jdou na koncert především bavit a chtějí slyšet známé věci. Budeme novinky postupně přidávat, jak si je lidi naposlouchají. Do jara třeba takových pět novinek dáme. Čím je kapela starší, tím je větší problém vyhazovat staré písničky z playlistu, který není nafukovací, ale mám velkou radost z toho, že hrajeme spoustu novějších písní. Každý koncert už snad 20 let sice začíná písní Zfetovanej z první desky, ale nemusíme koncert stavět na starých věcech.

Nedávno jste nabídli nový klip Tak mi zavolej. Chystáte další?
Během října plánujeme natočit klip na Svatební košili a já bych chtěl udělat ještě minimálně dva.

Co Harlej a vinyl?
Vinyl ano. Vrátila se doba vinylů, takže deska vyšla i na tomto formátu. Má to své opodstatnění, snažíme se na vinylech vydat i staré desky Harleje, aby vyšel postupem času na vinylech kompletní katalog. Bude to nějakou dobu trvat, ale mělo by to klapnout.

Text: Roman Jireš, foto: Markéta Kolínská, Patrik Splork
Témata: Harlej, Tonda Rauer, rozhovor

zavřít