Rybičky 48 interview: Naše záliby jsou nepublikovatelné, skončili bychom ve vězení nebo v blázinci

Vydáno 18.05.2017 | autor: redakce

Letopočet 2017 si Rybičky 48 budou pamatovat jako koncertně mimořádně bohatý. Momentálně absolvuje kapela dlouhou sérii vystoupení na různých open airech, objeví se také 3. června na festivalu Okoř se šťávou. Na podzim pak vyrazí na své turné 115 let, které vyvrcholí 16. prosince v pražském Foru Karlín. Poté bude následovat koncertní pauza. 

Rybičky 48 interview: Naše záliby jsou nepublikovatelné, skončili bychom ve vězení nebo v blázinci "Naše záliby jsou nepublikovatelné, skončili bychom ve vězení nebo v blázinci," říkají Rybičky 48

Čeká vás tour 115 let. Čím se bude lišit od minulých turné a na co se můžeme těšit ?
Kuba: V současné době jedeme letní turné, celkem 56 open air festivalů. Tour 115 let se pojede na podzim. Půjde jen o šest speciálních koncertů v ČR a šest na Slovensku, turné pojedeme společně s kapelou Zoči Voči. Poslední a největší koncert proběhne 16. prosince ve Fóru Karlín, zároveň to bude poslední koncert před následující pauzou.

Rybičky 48 a Imodium dokončili Správní chlapi tour, jednu z posledních zastávek absolvovali v Herálci

Jak zatím letošní koncertní sezóna probíhá? Odehrává se na koncertech něco speciálního?
Petr: Open air sezónu jsme odstartovali v dubnu na Majálesech. Na většině akcí hrajeme ve večerních časech s velkou pyrotechnickou show, se kterou se objevíme na zásadních festivalech této sezóny. Na Okoři se šťávou hrajeme odpoledne, takže pyroshow diváci neuvidí, představíme alespoň náš poslední singl Klasický pomalý song, plně zapadající do programového schématu každého dobrého rádia. 

SRÍ LANKA JE KLENOT ASIE

Kde nabíráte energii na hraní? Mají s tím něco společného i vaše zahraniční výlety?
Kuba: Každý trávíme volno, jak se nam zlíbí. Letos byl volnej celej leden a měsíc po skončení turné. Všichni jsme tak nějak cestovali. Já jsem byl oba měsíce na Srí Lance. Zamiloval jsem si tuhle zem. Léta jsme jezdili na Bali, kde jsme strávil dohromady už asi osm měsíců života, ale Srí Lanka mě opravdu nadchla. Je to klenot Asie.

vložte odkaz, text nemažte

Můzete nám trochu popsat, co tam zažíváte?
Kuba: Někdy se jen tak válíme třeba měsíc, skládáme nový songy a texty. Popíjíme, kecáme a prostě relaxujem. Tam se jezdí za pohodou.


Koncertně mají Rybičky 48 rok 2017 nabitý. Foto: Marcela Vlková (Plzeňský Majáles)

Vaše show bývají výrazné. Jaká část jejich prvků je připravená dopředu a jaká vzniká spontánně?
Petr: Některé věci jsou připravené a používáme je častěji a některé věci vznikají zcela spontánně. Třeba, když Kuba přišel o hlas a vzniklo naše první blues, kvůli kterýmu se za čtvrt hodiny naučil hrát na foukací harmoniku.

LIVE: Rybičky 48 řekli 1000eré díky i v Praze, nezapomněli ani na charitu

VYPOMÁHÁME SI S PEKAŘEM

Kdo u vás píše hudbu a texty? Vzniká něco třeba i na večírcích, zkouškách?
Kuba: Většinu textu a hudby píšu já. Poslední dobou si textově hodně navzájem vypomáháme s Pekařem. Já jemu a on nám. Na večírku songy někdy vzniknou, ale spíš jenom nápad, protože v tu chvili není možno si něco zapisovat.

Má někdo z Rybiček vedle hudby ještě nějakou netradiční zalibu?
Petr: Všichni máme nějaký záliby, ale některý jsou nepublikovatelný, protože bychom skončili ve vězení nebo v blázinci. 

Váš koncertní program je tento rok hodně plný, budete hrát i letních festivalech. Jeden z prvích bude už v červnu Okoř se šťávou. Jak se tam těšíte? Máte k tomuto místu nějaký vztah?
Kuba: Minulej rok jsem na Okoři se šťávou přišel před koncertem o hlas. Skoro vůbec jsem nemohl ani mluvit, dost mě to mrzelo, protože tenhle festival mám moc rád. Je to tam fajn a je na krásným místě, se super atmosférou.


Na Okoř se šťávou se Rybičky 48 vracejí opakovaně. Foto: Patrik Bouzek

Chcete něco vzkázat svým fanouškům?
Petr: Letos máte mraky možností, kam za námi dorazit, budeme se na vás těšit.

Kromě skupiny Rybičky 48 vystoupí 3. června na Okoři se šťávou i JelenHorkýže Slíže, Hana Zagorová, ATMO music, WohnoutSebastian, České srdce, O5 a Radeček a další. Více informací najdete na webu festivalu

text: Michal Šenbauer, foto: archiv, Plzňský Majáles (Marcela Vlková)

Témata: Rybičky 48, Okoř se šťávou, festivaly 2017, Tour 115 let

zavřít