Wohnout interview: Je možný, že jsme vyměkli. No a co?!

Vydáno 15.11.2018 | autor: Jitka Fialková

Sotva Wohnout vypustili do světa svou devátou studiovou desku s názvem Miss maringotka, vyrazili na turné. O čem nové album je a čím chtějí na koncertech překvapit, se v rozhovoru rozpovídali Matěj a Honza Homolovi.

Wohnout interview: Je možný, že jsme vyměkli. No a co?! Wohnout interview: Je možný, že jsme vyměkli. No a co?!

Překvapilo mě, kolik vašich fanoušků se ptá po vydání nového alba na vinylu. Plánujete to?
Honza: Ne. Vinyly jsme poprvé zkusili u minulé desky a více méně nám všechny zůstaly.
Matěj: Vinylová revoluce se nekoná.
Honza: Je to zvláštní. Lidi se tváří, že něco hrozně chtěj, ale nakonec si to skoro nikdo nekoupí. To je jako když zaklikaj u událostí na Facebooku, že se účastní, a přitom jsou třeba na druhý straně světa.
Matěj: Vinyl má svoje výhody i nevýhody. Má skvělý zvuk, ale nedáš na něj celý album. Je to záležitost pro fajnšmekry, ale je nevděčný je vyrábět. Stejně jako CDčka.

Wohnout nahráli album Miss Maringotka až na druhý pokus, s původní verzí nebyli spokojeni

Už jste zkoušeli i jiné formáty. Desku Laskonky a kremrole jste vydali na flashce.
Matěj: To se docela osvědčilo. Komu se to přestalo líbit, mohl si písničky vymazat a používat ji dál. Ale myslím, že všechna média už skončila. Hudba se bude šířit jen virtuálně.
Honza: Dokud jsou přehrávače na CDčka v autech, je to dobrý. Protože když někomu dáš CDčko, v tom autě si ho fakt poslechne. Na "stáhni si to" lidi tolik neslyší.

Miss maringotka obsahuje třináct písní. Vybírali jste ale z mnohem většího počtu demo nahrávek, je to tak?
Matěj: Bylo jich tak pětadvacet třicet. To je takový standardní počet.
Honza: Teď máme na desce třináct písniček, ale myslím, že do budoucna, vzhledem k tomu, jak se doba zrychluje, bude hodně i pět. Podle mě přijde éra, kdy budou kapely chrlit jen singly. Nikdo nebude mít čas poslouchat celý album.

Při poslechu vaší novinky jsem se dívala na obal. Myslím, že jsou na něm jednotlivé písně vyobrazeny. Je to fakt, nebo jen můj dojem?
Matěj: Je to taková fantazie Tomáš Břínka alias TMBK. Dostal název desky a zeptal se, o čem je. Na základě těchto informací udělal koláž.

O čem tedy Miss maringotka je?
Matěj: O starší dámě, která vzpomíná na staré časy.

Jak byste album zhodnotili po hudební stránce? Já si vzpomněla na vaši druhou řadovou desku. Cítíte nějaký návrat?
Matěj: Budu teď mluvit i za Honzu. Myslím, že se motáme v kruhu. Nechceme dělat žádnou žánrovou změnu. To by lidi nepochopili.
Honza: Z principu se do žádnejch změn netlačíme. Všechno vzniká spontánně.
Matěj: Na naše novinky jsou dva druhy reakcí. Buď: "To jsou starý dobrý Wohnouti", což znamená, že jsme se nijak nevyvinuli, nebo nám předhazujou, že jsme vyměkli. Což tak může bejt. No a co?!

VIDEO: Wohnout představují Sladký dřevo z Afriky

NEJLÍP SE CEJTÍME V KLUBECH

Na albu hostuje Laco Deczi. Kdo další se na něm objevuje?
Matěj: Píseň Hudba léčí s Lacem Deczim je rok a půl stará. Rozhodovali jsme se, jestli ji sem vůbec dát. Ale protože ještě nikde nevyšla, nakonec jsme ji zařadili.
Honza: Dál přispěl Vojta Lavička. Zafidlal na housle.
Matěj: Je to jen takovej houslovej šolich. A jinak jsou na desce mikrohosti.
Honza: To jsou ti, kteří se naskytli zrovna ve studiu. Třeba zpěvačka Jáňa.
Matěj: Byly desky, kdy jsme si na hostech dávali poměrně záležet. Měli jsme jich tam hodně a dostali velký prostor. Teď nezbyl čas. Ani se na ně nemyslelo při vytváření písniček. Tahle deska je právě spíš bez hostů a bez výraznejch efektů.

V rámci právě probíhajícího turné jste zahráli ve Velkém sále Lucerny. Koncert jste vyprodali měsíc před jeho konáním. Je pro vás příjemnější udělat jedno vystoupení pro víc lidí, než dva koncerty na jednom místě za sebou?
Honza: Dělali jsme pravidelně dva koncerty.
Matěj: A budeme v tom pokračovat. Jsme spíš klubová kapela. Je to daleko menší stres. Lucernu jsme si vybrali, abychom desku pokřtili na hezkým místě. Ale necejtíme se na velkým pódiu dobře.
Honza: My nejsme kapela, která by šla za tím, aby plnila větší a větší haly. Nejlíp se cejtíme v klubech, kde nám vyhovuje i kvalita hraní. Nikdy nás nebralo vozit si s sebou pyrotechniku nebo světla. Kdyby najednou vedle nás něco vyprsklo, bylo by to spíš směšný.

Pokřtíte desku ještě jinde než v Praze?
Matěj: Celý turné je křtící.

Žebřík slavil pětadvacet let s hvězdnými hosty. Plzeňské DEPO2015 vítalo Olympic, Wohnout nebo Lenny

Zahrajete na šňůře všechny písničky z nové desky?
Honza: Teď jich máme v playlistu šest, ale může se cokoliv změnit.
Matěj: Uvidíme podle reakcí. Tentokrát lidi neměli čas si novinky dopředu naposlouchat. Deska vyšla a druhej den jsme vyrazili na tour. Třeba singl Hudba léčí znaj, ale ten hrát naživo nebudeme. Bez trubky to není ono a Laco Deczi je hrozně drahej, abychom ho mohli na turné pozvat. Momentálně jsme nejvíc zvědaví na to, jak lidi nový album vezmou.

Zbývající zastávky Máme na míň tour:
30. 11. Hodonín
01. 12. Ostrava
08. 12. Plzeň
14. 12. Zlín
15. 12. Třebíč
21. 12. Děčín

Text: Jitka Fialková, foto: Martin Šimral

Témata: Wohnout, Miss Maringotka, Máme na míň tour, Laco Deczi, Lucerna

zavřít