Glen Campbell - Country legenda, které se klaněli i Guns N' Roses

Vydáno 02.09.2017 | autor: Roman Jireš

Nemusíte být ani velkým příznivcem country, abyste znali trampskou klasiku o tom, že "měl kapsu prázdnou Frenky dlouhán, po Státech toulal se jen sám, a že byl veselej, tak každej měl ho rád". Autorem této skladby, v originále Try a Little Kindness, je Glen Campbell, který zemřel 8. srpna ve věku 81 let v Nashvillu. Držitel pěti cen Grammy a člen Countryové dvorany slávy z roku 2005 po šestiletém boji podlehl Alzheimerově chorobě.

Glen Campbell - Country legenda, které se klaněli i Guns N' Roses Glen Campbell - Country legenda, které se klaněli i Guns N' Roses


Smrt si říká rock'n'roll (310.) - Glen Campbell

"S nejtěžším srdcem oznamujeme, že náš otec, dědeček a legendární zpěvák a kytarista Glen Travis Campbell prohrál ve věku 81 let svůj boj s Alzheimerovou chorobou," uvedla zpěvákova rodina na sociální síti a dodala, že si váží všech modliteb a respektu k jejich soukromí.

CENÍ SI HO I GUNS N'ROSES

Campbell byl neodlučně spjat s americkou countryovou scénou v 60. a 70. letech. Jeho písně se v amerických žebříčcích objevily pětasedmdesátkrát, na svém kontě má 70 alb, z toho 12 zlatých. Zařadil se tak po bok hvězd. jakými jsou Johnny Cash, Roy Clark nebo Kenny Rogers. Často se objevoval v televizních show, kde ho sledovaly desítky milionů diváků. Country je pro mnohé americké muzikanty velmi uznávaným žánrem, možná více, než si v Evropě uvědomujeme. Svědčí o tom fakt, že během aktuálního turné vzdali Campbellovi poctu i žánrově odlišní Guns N 'Roses. "Budeme hrát něco, co jsme nikdy předtím nehráli. Snažíme se tím někoho ocenit," prohlásil na koncertu v Edmontonu Axl Rose a kapela zahrála nečekaně věrnou verzi skladby Wichita Lineman.



Spolu se svým spolupracovníkem Jimmy Webbem patřil Campbell k představitelům country, kteří se nespokojili s tradičními třemi akordy. "Oba jsme milovali akordy, Glenovi a mně se podařilo dát dohromady kytaru a klavír," uvedl Webb, člen Síně slávy písničkářů a Síně slávy skladatelů Nashville. Jméno Jimmyho Webba bylo s Campbellem spojováno do konce jeho kariéry. Webb napsal Campbellovi například skladbu Honey Come Back, která slavila velký úspěch v Británii. V roce 2011 spolu mimo jiné oba hudebníci natočili album Glen Campbell and Jimmy Webb In Session, které doprovodilo i koncertní DVD.

NEJEN COUNTRY HVĚZDA

Glen Travis Campbell se narodil 22. dubna 1936 v Delight v Arkansasu. Hrát na kytaru se jako samouk naučil ve čtyřech letech, vlastní skupinu měl už krátce po dvacátých narozeninách. V roce 1958 se přestěhoval do Los Angeles. Působil i v řadě jiných žánrů než country. Jako vyhledávaný studiový hráč v šedesátých letech spolupracoval s desítkami různých interpretů. Působil tak v bluegrassové skupině Green River Boys, slyšíme ho v hitu Strangers In The Night v podání Franka Sinatry, hrál s Deanem Martinem i se slavnou kapelou The Beach Boys na jejich velmi oceňovaném albu Pet Sounds.



Hned několik Grammy získal Campbell za svůj první hit Gentle On My Mind. Stejnojmenné album z roku 1967 získalo za prodeje platinu. Záhy následovala série dalších úspěchů, například s Webbovou písní By The Time I Get To Phoenix, která se stala prvním country singlem a albem se ziskem Grammy v popových kategoriích. V roce 1970 měl ve světových hitparádách úspěch i duet se zpěvačkou Bobbie Gentry All I Have To Do Is Dream. Se zájmem se setkala i coververze hitu Conwaye Twittyho It’s Only Make Believe. Na Oscara byla pak nominována píseň True Grit ze stejnojmenného westernu, kde si Campbell zahrál po boku Johna Wayna.

Stálý zájem o osobu Campbella zajistila i americká televize vysíláním jeho pořadu Goodtime Hour a nahrávka Rhinestone Cowboy, jeden z největších hitů roku 1975, který vedl hitparádu ve čtyřech zemích. O dva roky později se podruhé a naposledy dostal do čela americké hitparády se svým singlem Southern Nights. Poslední Top 40 hit v popové hitparádě, Can You Fool, vydal v roce 1978. Člen Hudební síně slávy v červnu 2011 oznámil, že mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba, a proto se rozhodl ukončit kariéru. Se svými příznivci se rozloučil na závěrečném turné v letech 2011-12 a albem Ghost On The Canvas.

text: Roman Jireš

Témata: Glen Campbell, country

zavřít