Jiří Brabec - Countryový kovboj, který svůj život ukončil výstřelem

Vydáno 20.10.2018 | autor: Dominik Pavliš

Klavírista a skladatel Jiří Brabec patřil k nejvýraznějším osobnostem české country. Úspěch slavil především se svou vlastní skupinou a mimo to byl jako první Čech členem mezinárodní Country Music Association, tedy organizace založené v roce 1958 v Nashvillu. Ta se snažila o rozvoj žánru. Jeho odchod z tohoto světa byl však tragický - spáchal sebevraždu. 

Jiří Brabec - Countryový kovboj, který svůj život ukončil výstřelem Jiří Brabec - Countryový kovboj, který svůj život ukončil výstřelem


Smrt si říká rock'n'roll (362.) - Jiří Brabec


Nechybělo mnoho a Brabec mohl mít i hudební vzdělání. Studium na Pražské konzervatoři, kde se věnoval fagotu, ovšem nedokončil. To mu ale nezabránilo v úspěšné dráze. Roku 1958 byl spoluzakládajícím členem Fapsorchestru. Působil zde jako klavírista, přičemž jeho příklon k rock'n'rollu byl v tehdejším Československu nezvyklý. Též díky tomuto zdatnému muzikantovi hrála kapela často i v podniku, který patřil britskému velvyslanectví. Když však roku 1960 onemocněl, našli si nového klavíristu.

Michal Tučný - Král české country, který vášnivě miloval i hodně pil

Poté, co se z dlouhé nemoci zotavil, nelenil a založil skupinu Sparrows a Karkulka. V té době se seznámil s Jiřím Grossmanem. Rok 1966 byl pro něj zlomový - spoluzaložil Country Beat Jiřího Brabce, kde se věnoval modernímu pojetí country. Po dva roky pak skupina působila v pražském divadle Semafor.

Jiří Brabec a jeho Country Beat

Debutové album stejného názvu zaznamenalo obrovský úspěch a zanedlouho se formace prosadila i v zahraničí, což mělo za následek, že se Jiří Brabec stal roku 1973 vůbec prvním československým řádným členem CMA (Country Music Association). V této době doprovázeli Naďu Urbánkovou a Karla Kahovce. Brabec se také přičinil o to, že se u nás uskutečnily koncerty některých zahraničních interpretů - například George Hamiltona IV. či Moody Brothers.

UZAVŘEN DO SEBE

V roce 1991 rozpustil svůj Country Beat a v České televizi začal moderovat pořad Country Express Praha - Nashville. O celých devět let později svůj vlastní soubor obnovil jako doprovodnou skupinu Šárky Rezkové. Právě s touto zpěvačkou se v roce 2002 oženil. Jednalo se o Brabcovo třetí manželství. Trvalo ovšem jen necelý rok, než na pronajaté chatě spáchal sebevraždu.

Jeho žena tvrdila, že se začal chovat zvláštně - uzavíral se do sebe, s nikým nemluvil a bylo patrné, že má problémy, které se snaží skrývat. Jednoho dne se prý sbalil a odjel neznámo kam. "Když jsem mu zavolala, byl divný. Ptala jsem se, co mu je, a on odpověděl, že jsou věci, které žena vědět nemá," popsala. To bylo naposledy, co s ním mluvila.

Jiří Brabec se svou manželkou Šárkou Rezkovou

Druhý den byl nalezen v chatě v Božejově s prostřelenou hlavou. Zastřelil se svou legálně drženou zbraní 17. listopadu 2003. Tělo našli majitelé chaty. Pravda o důvodu sebevraždy vyšla na veřejnost až po Jiřího smrti - měl obrovské dluhy, které nebyl schopný splatit. 

text: Dominik Pavliš

Témata: Jiří Brabec, country, Šárka Rezková

zavřít