Jindřich Kvita, duše metalového Citronu. Zemřel ve věku 37 let

Vydáno 07.05.2016 | autor: redakce

Když se v roce 2003 v programu festivalu Noc plná Hvězd v Třinci objevila duchovní vzpomínka na všechny mrtvé rockové hudebníky, katolický kněz Kamil Vícha, který mši sloužil, vzpomenul i jméno Jindřicha Kvity. Kytarista známý především ze svého působení ve skupinách Citron a Funny zemřel 27. srpna 1997 ve věku pouhých 37 let na zhoubný nádor.

Jindřich Kvita, duše metalového Citronu. Zemřel ve věku 37 let Citron v 80. letech, kdy byl v sestavě i Jindřich Kvita

Smrt si říká rock'n'roll (243.) - Jindřich Kvita

Kvita se tedy nedožil současné "rozvodové rvačky" v Citronu, při které heavymetalová legenda změnila většinu svého osazenstva a ve skupině zůstal prakticky jen kapelník a bubeník Radim Pařízek. Těžko říct, k jaké by se pohodový Kvita přidal straně. Ale jeho skladba Sto falešných frází se nyní objevila na albu Pravdu ukáže čas kapely Limetal, kterou vytvořili "odpadlíci" z Citronu Jaroslav Bartoň, Václav Vlasák, František Michalík a Jiří Šperl.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Stanislav Hranický (202.)

NA BRÁCHOVU KYTARU

Rodák z Rybí nedaleko Nového Jičína Jindřich Kvita se do dějin české rockové hudby zapsal nenápadným způsobem, ale zaslouží si větší pozornost než leckdo z jeho přeceňovaných kolegů. Narodil se 27. února 1960 jako poslední ze šesti sourozenců a možná tato skutečnost měla vliv na jeho "týmového ducha". Stejně jako vliv jeho otce, který působil v Rybí jako kostelník a přivedl jej k víře.

První kapela, ve které Kvita ve třinácti letech působil, se jmenovala Perseus. Zpočátku hrál na bicí, ale rychle se přeškolil na kytaru zapůjčenou od jeho staršího bratra. Tento nástroj se o mnoho let později stal jedním z exponátů ve sbírce pražského Hard Rock Café. Po návratu z vojny Kvita spoluzaložil skupinu Věšák. V té době už hrál na vlastní kytaru, kopii Les Paula.

ŠŤAVNATÝ CITRON

Poté, co se v roce 1982 rozpadla sestava Citronu, které komunističtí cenzoři ze Supraphonu odmítli vydat českou verzi debutového alba Obratník raka s texty Pavla Vrby, se v hledáčku Radima Pařízka objevil kytarista Jarda Bartoň ze skupiny Proton. Ten nabídku opakovaně odmítl, ale doporučil za sebe právě Kvitu. Mladý kytarista tak stál u zrodu nejslavnější sestavy Citron, kterou o rok pozděje vedle Pařízka a Kvity tvořili také Hranický, Bartoň a basák Václav Vlasák.



Tahle parta od rocku přeřadila k metalu, což bylo v bývalém Československu velmi nedostatkové zboží. Proto ani nepřekvapuje úspěch singlu Revizor a později alba Plni energie, které vyšlo v roce 1986. Nahrávala se v pražském studiu Mozarteum a kytaristé Bartoň a Kvita do studia dopravili tabule skla k vytvoření "ptačí budky" pro muzikanty kvůli ostřejšímu zvuku kytar. Úspěch debutu, který téhož roku vydal západoněmecký Intercord v anglické verzi jako Full Of Energy, byl obrovský. Desky s hity jako Ocelové město, Rock rock rock! či Zahradní slavnost se prodalo kolem 300.000 kusů, následovala turné doma i v zahraničí a ve Zlatém slavíku to kapela dotáhla na druhé místo za vítězným Elánem.

vložte odkaz, text nemažte

V únoru se po jednom z koncertů v Bratislavě zranil zpěvák Standa Hranický. Úraz nohy si vyžádal dlouhou léčbu a rozjetá kapela nemohla čekat. Kvita byl u toho, když po jednom koncertu skupiny Vitacit přizvali ke spolupráci Láďu Křížka. Fanoušky Citronu však tento krok rozdělil na dva nesmiřitelné tábory. Na obalu nové desky Radegast z roku 1987 je stále ještě fotka kapely s Hranickým, ale úspěšnou nahrávku už nazpíval Křížek.



STÁLE ČLEN KAPELY

Po roce 1989 to však v Citronu přestalo fungovat. Během natáčení desky Vypusťte psy! opustili kapelu Křížek s Bartoněm a založili ve své době velmi populární Kreyson. Po roce 1990 se sestava Citronu opět rozpadla a Kvita s Vlasákem, zpěvákem Michalíkem, Bartoněm a bubeníkem Kreysonu Danem Hafsteinem zakládají kapelu Funny. V roce 1992 nahráli pod producentským dohledem Oldy Říhy eponymní album. Žádná velká sláva z toho však není. Dále se Kvita objevuje s Vlasákem a Petrem Šiškou v projektu Excitron a i v sestavě kapely Vabank. Spolu s Vlasákem si v Hranicích na Moravě také otevírají rockový klub Stará Střelnice.



Na konci 1993 se objevily první úvahu o znovuobnovení slavné sestavy Citronu. Obnovená parta obrážela festivaly a chystala na nahrávání kompilace největších hitů, které začalo v roce 1996. V té době Kvita vážně onemocněl a jeho stav mu nedovolil se na natáčení podílet. V bookletu je nakonec uveden jako jeden ze členů kapely. 27. srpna 1997 Jindřich Kvita zemřel na zhoubný nádor na mozku. Je pohřben na hřbitově v rodném Rybí.

Rebelie rebelů dorazila do Písku: Citron a Tanja spustili metalovou smršť

"Dva roky se nic nedělo. Potom Vašek (Vlasák), který byl Jindrovi nejvíce nablízku, řekl, že si Jindra moc přál, ať tu desku co nejdřív dotočíme. Tak jsme sebrali síly a desku dotočili," vzpomínal Bartoň.



Album Best of nakonec Popron vydal až v roce 1999. Deska je věnovaná Kvitově památce. "Kytaristu Jindru Kvitu nelze považovat v pravém slova smyslu za bývalého člena," praví se na oficiálních stránkách kapely. "Kdyby jej nezasáhla zákeřná nemoc, které nakonec podlehl, jistě by byl stále kytaristou Citronu a navěky jim zůstane. Navždy zůstane zapsaný v myslích fanoušků jako člověk s obrovským srdcem! Byl nejen vynikajicí kytarista, ale také skladatel, který přispěl do repertoáru takovými skvělými věcmi jako Už víme svý, Sedm životů,Už zase mi scházíš nebo Jak zákony kázaly. Nikdy nezapomeneme, co pro Citron a jeho fanoušky znamenal a udělal!"

Roman Jireš

zavřít