Limetal natočil debut v Los Angeles. Nahrávku pokřtí členové skupiny Kabát v Lucerna Music Baru

Vydáno 08.02.2017 | autor: Nicola Bernard

Kapela Limetal, která vznikla odchodem čtyř členů ze skupiny Citron, vydává debutové eponymní album. Kolekce dvanácti písniček staví na rockové hudební historii ostřílených muzikantů, ale současným zvukem a aranžemi si Limetal vytvořil vlastní styl, kterému dominuje hlas zpěváka Fany Michalíka. Nahrávka vznikala jak ve studiu BombJack Wendela Dreiseitla, tak i v Los Angeles pod dohledem producenta Carmena Rizza (The Who, Alanis Morissette, Jane's Addiction, Ray Charles).

Limetal natočil debut v Los Angeles. Nahrávku pokřtí členové skupiny Kabát v Lucerna Music Baru Limetal natočil debut v Los Angeles. Nahrávku pokřtí členové skupiny Kabát v Lucerna Music Baru

"Část repertoáru jsme měli připravenou ještě během působení v Citronu. Vzhledem k tomu, že v kapele tvoří všichni členové, sešlo se nám nakonec hodně skladeb, ze kterých jsme dlouho vybírali," popisuje kytarista Jaroslav Bartoň. Nahrávání si podle něj hudebníci užívali a nikam nespěchali.

AUDIO: Stanislav Hranický tři roky po smrti zpívá v nové písni Limetalu!

"Když jsme měli pocit, že některé písničce bude slušet host, pozvali jsme ho. Album díky tomu obohatily například klávesové party Borise Urbánka, Jan Lstibůrek na dudy, Mirek Linhart na akustickou kytaru nebo smyčcový kvartet. Většinu hostů pozveme i na pódium v Lucerna Music Baru," říká Bartoň, kterého v Limetalu doplňuje baskytarista Václav Vlasák, zpěvák Fany Michalík, kytarista Jiří Šperl a nová krev - excelentní bubeník Lukáš Pavlík (Kamil Střihavka, Dymytry...).

Vydáním alba a křtem muzikanti uzavírají první etapu existence, během které stihli vydat singl, dvojEP a nahrávku, ve které dotočili hudbu do pěveckých základů svého zemřelého spoluhráče Standy Hranického. Právě hlas Hranického kapela přiveze i na křest. "Fanoušci nám píší, že by písničku, kterou jsme po Standově smrti natočili, chtěli slyšet i naživo. Takže Standův hlas se svolením jeho rodiny budeme pouštět ze záznamu," dodává baskytarista Václav Vlasák.

Ostravský Citron odehrál poslední koncert v klasické sestavě předloni v září. Od té doby existují dvě kapely. Čtyři z pěti muzikantů pokračují pod názvem Limetal. Kytarista Jaroslav Bartoň i baskytarista Václav Vlasák jsou spojovaní s nejslavnější érou Citronu, která začala v roce 1984 a aranžérsky a skladatelsky se podíleli na všech zásadních albech včetně kultovních Plni Energie a Radegast. Zpěvák Fany Michalík zase do kapely nastoupil na přelomu osmdesátých s devadesátých a je slyšet i na desce Vypusťte psy z roku 1990. Jako poslední do skupiny přišel kytarista Jiří Šperl, který nahradil prázdné místo po zemřelém Jindřichu Kvitovi.

Album bude pokřtěno 14. února v pražském Lucerna Music Baru za asistence skupiny Kabát

Témata: Limetal, Citron, Kabát, křest, koncerty

zavřít