Loutka - DJ lidu, který přispěl k rozvoji elektronické hudby v Česku

Vydáno 25.08.2018 | autor: Roman Jireš

Michal Maudr známý pod pseudonymem DJ Loutka se 18. srpna ve věku 51 let rozhodl opustit náš svět a zarmoutil tak tisíce lidí několika generací. Poslední rozloučení s legendou taneční scény se bude konat 29. srpna ve Velké obřadní síni v pražských Strašnicích. Tentýž večer proběhne v klubu Futurum rozlučková party za účasti jeho kolegů a přátel. Na místě se uskuteční také finanční sbírka na pietní místo na Vinohradech.

Loutka - DJ lidu, který přispěl k rozvoji elektronické hudby v Česku Loutka - DJ lidu, který přispěl k rozvoji elektronické hudby v Česku


Smrt si říká rock'n'roll (354.) - DJ Loutka

Právě ve Futuru, kde proběhne rozlučková party, zahájil DJ Loutka na počátku devadesátých let kariéru. Svému dobrému příteli přiletí z Amsterdamu zahrát i DJ Dimitri. "Nikdy nezapomenu na skvělé časy, které jsme spolu prožili v Praze a v Amsterdamu," napsal na Facebook nizozemský dýdžej.

Zemřel DJ Loutka. Legenda české elektroniky odešla ve věku pouhých 51 let

"Ještě dlouho bude žít ve vzpomínkách desítek tisíc lidí několika generací, pro které zůstává legendou taneční klubové scény a synonymem slova DJ," uvedl organizátor rozlučky Aleš Povr. "Hudbu miloval a dokázal prostřednictvím ní vyjádřit veškeré své emoce tak, jako v České republice nikdo jiný. A právě tato jeho schopnost ho brzy proslavila i v zahraničí," dodal.



Výtěžek z rozlučkové party a následné sbírky bude použit nejen na pokrytí nákladů spojených se smutečním obřadem, ale i na pronájem místa spočinutí na Vinohradském hřbitově a vytvoření náhrobku ve tvaru vinylové desky.

DJ Loutka interview: Nedokážu si představit, že bych chodil do práce!

PROSLAVIL SE HOUSEM

DJ Loutka se stal jedním z nejznámějších protagonistů české houseové scény. Výrazně přispěl k rozvoji elektronické hudby v Česku. Po revoluci začínal v legendárním klubu Bunkr, později vystupoval ve Futuru a Roxy, kde pořádal známé klubové noci Shake. "Tisícům jsi zde zanechal krásné vzpomínky a hudební i lidské momenty, kterou nepůjdou nikdy zapomenout. Respekt a čest tvé památce. Děkujeme za vše," uvedl klub Roxy na svém facebookovém profilu.



Michal Maudr pocházel z pražského Žižkova. Byl jedním ze zakladatelů pořadatelské agentury Roxydust. Sestavil klíčovou kompilaci Housebox 1 pro vydavatelství Nextera a hrál také důležitou roli v uskupení ToMaMiv. Vystupoval po boku světových dýdžejů, jako jsou Carl Cox, Darren Emmerson, Silicon Soul, Terry Francis nebo DJ Sneak. Společně s DJem Trávou je považován za nejvýznamnějšího protagonistu české taneční scény. "Byl to DJ lidu, takový Karel Gott," vzpomínal na zesnulého Loutku jeho kolega DJ Pavel Bidlo, který si Loutkův odchod vysvětluje jako "zkrat". Právě Loutka a Pavel Bidlo v první polovině devadesátých let začali hrát z vinylových desek a gramofonů house, odnož taneční hudby, kterou tehdy v Česku téměř nikdo neznal.

DJ Loutka měl ale podle svých slov rád i pomalejší hudbu, vokály a melodie. "Já vlastně hudbu moc neposlouchám, stojí to hrozně moc energie. Už jen ji vybrat znamená poslechnout toho tolik, že se mi ta muzika až trochu hnusí. Ale vyvinul jsem si svůj systém, jak hledám muziku. Prostě ji pustím a dělám u toho jiné věci. Nezajímám se o to, kdo to udělal, až když se mi něco líbí, zjišťuji, čí je to práce. Někdo hledá podle jmen, někdo podle labelu, já poslouchám všechno a díky tomu objevím to, co ostatní neobjeví. Když se mi něco nelíbí, prostě to vypnu a nevnímám to," řekl před časem v pro iREPORT.

SMUTEK NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH

Sociální sítě se po oznámení smrti DJe Loutky začaly plnit projevy soustrasti i osobními vzpomínkami hudebních fanoušků i kolegů. "Byl jsi mi dlouhá léta bráchou, kterýho jsem nikdy neměl," napsal například na svém facebooku  Carlos Squint. "Jako DJ a producent naplňoval téměř tři dekády kluby i srdce návštěvníků pozitivními vibracemi při svých euforických vystoupeních. Skutečné důvody, proč se jeho citlivá duše rozhodla pro tento nevratný krok, znal jen on sám," napsali v tiskové zprávě jeho přátelé.

"Kamaráde, tak to opravdu nemělo skončit. Pro mne jsi byl vždy kluk, co vnímá stejně rád hudbu jako já. Ale už se stalo a nikdo to nevrátí," napsal Čeněk Malý alias DJ Detrik.



Oblíbený dýdžej ukončil svůj život oběšením. Podle lidí z komunity elektronické hudby to mohlo být kvůli nešťastné lásce k přítelkyni Magdě. Bulvár tvrdí, že sebevraždě předcházely ostré hádky a vyhrocené spory, které mezi sebou už delší dobu měli. Na druhou stranu mohly hrát v tragédii roli i zdravotní problémy Loutky. V posledních týdnech na tom byl podle svých přátel psychicky špatně a často sahal po antidepresivech. Přestože se mu profesně dařilo, osobní život nezvládl. Navíc byl známý jako hypochondr. "Když mám chřipku, je pomalu konec světa," přiznal v jednom z rozhovorů.

text: Roman Jireš, foto: Alexandra Laňková

Témata: DJ Loutka, Smrt si říká rock'n'roll, Roxy, Pavel Bidlo, house music

zavřít