Marie Fredriksson - Zpěvačka Roxette koncertovala i během boje s rakovinou. V hlase měla něhu, erotično i veselí

Vydáno 14.12.2019 | autor: Roman Jireš

Dlouhých 17 let bojovala zpěvačka Roxette Marie Fredriksson s rakovinou. Nakonec však 9. prosince 2019 nepřehlédnutelná polovina úspěšného dua ve věku 61 let zákeřné chorobě podlehla. Poté, co jí byl diagnostikován nádor na mozku, absolvovala náročné operace a následně obnovila svoji přerušenou kariéru. Její zastupující agentura Dimberg Jernberg v prohlášení konstatovala, že odešla "jedna z nejmilovanějších a nejúspěšnějších švédských zpěvaček".

Marie Fredriksson - Zpěvačka Roxette koncertovala i během boje s rakovinou. V hlase měla něhu, erotično i veselí Marie Fredriksson - Zpěvačka Roxette koncertovala i během boje s rakovinou. V hlase měla něhu, erotično i veselí


Smrt si říká rock'n'roll (401.) - Marie Fredriksson

"Děkuji Marie, děkuji za vše! Byla jsi zcela mimořádnou muzikantkou, zpěvačkou úrovně, kterou sotva opět zažijeme. Ty jsi mé černobílé písně vymalovala těmi nejkrásnějšími barvami. Byla jsi naprosto úžasnou přítelkyní po více než 40 let. Jsem hrdý, poctěn a šťastný, že jsem s tebou, tvým talentem, vřelostí, tvou velkorysostí a s tvým humorem mohl strávit tolik času," napsal na twitteru zpěvaččin šedesátiletý hudební partner Per Gessle.

Zemřela Marie Fredriksson, zpěvačce Roxette bylo 61 let

Královský smutek

Výrazná zpěvačka s krátkými blonďatými vlasy se teprve v roce 2016 po třiceti letech ve světě populární hudby na doporučení lékařů vzdala vystupování. Ve své životopisné knize Listen To My Heart: Moje láska k životu o rok později uvedla, že diagnózou rakoviny pro ni začalo peklo plné prázdnoty, depresí a osamocenosti.

Nijak šťastný nebyl podle knihy ani její zdánlivě úspěšný život. Vyrůstala v chudé rodině s několika sourozenci na jihu Švédska. Když jí bylo sedm, zemřela jí při úrazu sestra Anna-Lisa. Otec alkoholik zemřel v sedmašedesáti letech na infarkt a světového úspěchu své dcery se nedožil. Přestože se Fredriksson stala bohatou ženou, na turné se často cítila osamocená a podobně jako otec utápěla své deprese v alkoholu.



Úmrtí interpretky proslavené hity jako The LookJoyrideListen To Your HeartHow Do You Do nebo It Must Have Been Love, který zazněl ve filmu Pretty Woman, vyvolal smutek i v řadách představitelů švédského království. "Ještě si přesně pamatuji, když jsem ji slyšel poprvé a pomyslel jsem si: Tento hlas je mimořádný," napsal na Facebooku švédský premiér Stefan Löfven.

LIVE: Prověřené hity zachránily Roxette před debaklem

Zármutek vyjádřil rovněž král Carl XVI. Gustaf. "Pro mnohé v naší zemi, dokonce i v mojí vlastní rodině, je její hudba spojena se vzpomínkami na obzvlášť důležité hodiny života," sdělil panovník. Fredriksson vystoupila v roce 2010 na svatbě švédské korunní princezny Victorie. O tři roky později zpívala i na svatbě princezny Madeleine. V roce 2003 obdržela spolu s Gesslem od švédského krále řád za významný příspěvek ke kulturní reprezentaci země.

Oblíbená i v Česku

Zpěvačka, jejíž odchod oplakávají také manžel Mikael Bolyos, dcera Josefin a syn Oscar, se narodila 30. května 1958 v Össjö. Začínala v punkové skupině Strul, kterou založila v roce 1978 se svým tehdejším přítelem. Poté působila v kapele MaMas Barn, která se rozpadla krátce po vydání debutového alba v roce 1982. Talentu Fredriksson si poté všiml švédský zpěvák Lasse Lindbom, který také v roce 1984 produkoval její první sólové album Het vind.

Skupina Roxette vznikla v roce 1986 a díky svým melodickým popovým hitům byla považována za nástupce legendární švédské čtveřice ABBA. Celosvětově prodala na 75 milionů desek a pronikla na přední místa hitparád. Za svůj název si zvolila dívčí švédské jméno, které je zároveň názvem písničky Gessleho oblíbené kapely Dr. Feelgood ze sedmdesátých let. Marie Fredriksson i v době největší slávy Roxette souběžně vydávala švédsky zpívané sólové desky. "Dala mým písničkám výraz, bez ní by tak dobré nikdy nebyly. Má v hlase něhu, erotično i bezstarostné veselí," konstatoval před časem Gessle.



Poslední deska kapely s názvem Good Karma vyšla v roce 2016, poté skupina definitivně ukončila kariéru. O rok dříve naposledy vystoupila v České republice, v rámci The XXX Anniversary Tour koncertovala v pražské O2 areně. Nekomplikované poprockové skladby z jejího repertoáru měly přes nejednoznačné kritiky v tuzemsku vždy velký úspěch. Například album Charm School bylo v únoru 2010 ihned po vydání na prvním místě domácího žebříčku nejprodávanějších alb.

text: Roman Jireš

Témata: Marie Fredriksson, Roxette

zavřít