Meat Loaf - Zpěvák, který se proslavil trojicí "pekelných" alb. Navzdory své vizáži se stal hudební i filmovou hvězdou

Vydáno 22.01.2022 | autor: Roman Jireš

Produkce Meat Loafa představující divadelní karneval plný motorek, milenecké tématiky, libozvučných kláves a burácejících kytar byla něčím, co jsem chtěl zažít naživo. Můj sen o bombastickém koncertu nepřehlédnutelného a nepřeslechnutelného umělce, který za svou dlouhou kariéru prodal více než 100 milionů alb po celém světě, se už nesplní. Zpěvák, jehož skutečné jméno bylo Michael Lee Aday, zemřel 20. ledna 2022 ve věku 74 let. Bezprostřední oznámení o příčině smrti nebylo zveřejněno, hovoří se však o vážném průběhu onemocnění covid-19. Meat Loaf se potýkal se zdravotními problémy delší dobu.

Meat Loaf - Zpěvák, který se proslavil trojicí Meat Loaf - Zpěvák, který se proslavil trojicí "pekelných" alb. Navzdory své vizáži se stal hudební i filmovou hvězdou

"Se zlomeným srdcem oznamujeme, že nedostižný Meat Loaf dnes v noci zemřel obklopený svou ženou Deborah, dcerami Pearl a Amandou a blízkými přáteli," stojí v prohlášení na facebooku. "Víme, jak moc pro tolik z vás znamenal, a opravdu si vážíme veškeré lásky a podpory, když procházíme tímto obdobím smutku ze ztráty tak inspirativního umělce a krásného muže," uvedla zpěvákova rodina.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Meat Loaf byl pověstný svou hřmotnou postavou korespondující s jeho silným místy až operním hlasem se proslavil především trojicí "pekelných" alb. Jeho první sólová studiová deska Bat Out of Hell (předtím vydal pouze nahrávku Stoney & Meatloaf, což byla spolupráce se zpěvačkou Shaun Murphy), vyšlo v roce 1977 a jeho producentem byl Todd Rundgren. Výsledek spolupráce se skladatelem Jimem Steinmanem přes prvotní nejednoznačné recenze zaujal posluchače natolik, že se zařadil mezi nejprodávanější alba v historii populární hudby vedle desek Michaela Jacksona, Whitney Houston nebo kapely Eagles. V USA se album stalo čtrnáctkrát platinovým a stejné ocenění získalo i v několika dalších zemích. Deska, které se prodalo 43 milionů kusů, byla nejúspěšnější z trilogie "pekelných" alb Meat Loafa. Dostala se i do Guinnessovy knihy rekordů, v britské hitparádě se držela přes 470 týdnů.

Na pokračování úspěšného projektu začali Meat Loaf se Steinmanem pracovat o Vánocích roku 1990. Po dvou letech byla nahrávka Bat Out of Hell II: Back into Hell dokončena. Podle Meat Loafova tehdejšího manažera Tommyho Manziho lidé z hudebního průmyslu nebyli myšlenkou návratu k "netopýrovi" nijak nadšeni a považovali to celé za vtip. Jenže alba se prodalo přes 15 milionů kopií a málokdo nezná singl I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That), který byl na vrcholu hitparád ve třech desítkách zemí. V čele americké hitparády byl pět týdnů a zpěvák za něj získal Grammy.

V roce 2006 přidal Meat Loaf do třetice album Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose obsahující mimo jiné duety s Patti Russo a Jennifer Hudson. První singl z desky produkované Desmondem Childem It's All Coming Back to Me Now se dostal na 6. místo britské hitparády, což pro Meat Loafa znamenalo nejvyšší pozici za téměř jedenáct let. Ve Spojených státech amerických nepřineslo žádné hitové singly, přesto bylo oceněno zlatou deskou. V té době došlo také roztržce mezi Meat Loafem a Steinmanem kvůli ochranné známce Bat Out of Hell, kterou si Steinman nechal zaregistrovat v roce 1995. Steinman a jeho právní zástupci se dokonce pokusili vydání alba zablokovat, nakonec vše vyřešili dohodou. "Nikdy jsme spolu nepřestali mluvit a soudní spory propírané v tisku byly mezi právníky a manažery, a nikoliv mezi mnou a Steinmanem," prohlásil Meat Loaf.

Rok po vydání Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose vyrazil Meat Loaf na evropské a americké turné, které je zaznamenáno v dokumentu Meat Loaf: In Search of Paradise, který režíroval Bruce David Klein.

Natočit třinácté album nestihl

Meat Loaf si po celou svoji kariéru svými koncerty a skrze sociální sítě a mnohá televizní a rozhlasová vystoupení udržel pozornost publika, přestože úroveň jeho písní byla kolísavá. Relativní úspěch zaznamenalo album Dead Ringer z roku 1981 obsahující hitový duet Dead Ringer For Love se zpěvačkou Cher, ale další desky jako Midnight at the Lost, které nebyly tak komerčně úspěšné. Na svém nejtvrdším albu Bad Attitude rozšířil Meat Loaf okruh svých spolupracovníků o kytaristu Bruce Kulicka z Kiss. Větší ohlas zaznamenalo další koncepční album Welcome to the Neighborhood z roku 1995 se sedmiminutovým singlem I'd Lie For You (And That's the Truth).

Pozornost si zaslouží jedenácté album Meat Loafa vydané v roce 2010. Nahrávka Hang Cool Teddy Bear vypráví příběh vojáka, který po bitvě leží na zemi a čeká na smrt. Namísto toho, aby se mu promítal v hlavě jeho dosavadní život, se mu začne zobrazovat budoucnost. Pod dohledem producenta Rob Cavallo vznikla nahrávka s mnoha hostujícími muzikanty, mezi kterými byli i Brian May, Steve Vai, či Jon Bon Jovi. "Tahle deska mi zachránila umělecký život, je jednou z nejzásadnějších nahrávek mé kariéry," konstatoval Meat Loaf

Své poslední dvanácté studiové album pod názvem Braver Than We Are vydal v roce 2016. "Nejsem starý. Mám písničky na další desku a připravuju scénář," oznámil Meat Loaf na začátku roku 2020. V příspěvku na facebooku později oznámil svůj záměr nahrát nové album obsahující čtyři nebo pět nových skladeb včetně Steinmanovy písně What Part of My Body Hurts the Most žádané fanoušky, která byla pod smluvními omezeními pro muzikál Bat Out of Hell. Dlouholetý spolupracovník Steinman sice zemřel 19. dubna 2021 na selhání ledvin, Meat Loaf ale plánoval návrat do studia letos v lednu, aby s kapelou nahráli sedm nových písní pro připravované album. Přípravy nové desky však zastavily jeho zdravotní potíže a smrt.

Muzikál i film

Meat Loaf se narodil v Dallasu v Texasu v roce 1947. Svou přezdívku (v překladu „sekaná“) získal už na škole. Podle agentury AP to mohlo být kvůli jeho impozantní stavbě těla i kvůli oblíbenému receptu jeho matky, která ho po rozvodu s jeho otcem alkoholikem vychovávala sama a zemřela, když byl zpěvák ještě teenager. Po střední škole odešel do Los Angeles, kde založil kapelu Meat Loaf Soul, kterou později přejmenoval na Popcorn Blizzard a Floating Circus. V roce 1970 začal zpívat v představení muzikálu Hair. Později dostal i další muzikálové role, například v newyorském divadle Rainbow, a při jedné z nich se v roce 1974 seznámil s dramatikem Jimem Steinmanem, který se později stal hlavním skladatelem jeho repertoáru.

Nepřehlédnutelný Meat Loaf se zahrál v mnoha filmech. Na stříbrném plátně debutoval v roce 1975 v kultovním hororovém muzikálu Rocky Horror Picture Show, společně se Susan Sarandon a Timem Currym. Objevil se také ve slavné adaptaci románu Chucka Palahniuka Klub rváčů režiséra Davida Finchera z roku 1999 nebo v komedii Štvanci z roku 1986. K dalším snímkům patřily Léto v Alabamě, Max a Kevin nebo Waynův svět. Celkem se Meat Loaf objevil ve více než padesáti filmech a televizních inscenacích. Ještě v roce 2017 si zahrál v seriálu Ghost Wars.

Meat Loafa léta sužovaly zdravotní problémy. Trpěl takzvaným wolff-parkinson-whiteovým syndromem. V roce 2003 zkolaboval při koncertu v Londýně, byl převezen do nemocnice, kde se podrobil dvouhodinovému kardiochirurgickému zákroku. V roce 2007 musel přerušit evropské turné poté, co mu lékaři na jedné hlasivce objevili cystu. "Opravdu mi láme srdce, že nemohu odehrát tyto show, ale vrátím se," uvedl ve veřejném prohlášení. A opravdu 27. června 2008 se objevil na pódium v britském Plymouthu na první show The Casa de Carne Tour po boku své dlouholeté vokalistky Patti Russo.

A na pódiu zkolaboval i v roce 2016, ale koncerty pro něho stále zůstávaly důležitou věcí. "Lidé, kteří přijdou na moji show, vědí, co mohou očekávat. Vědí, že se přijdou nabít energií s nejlepší rock'n'rollovou kapelou na světě. To není názor. To je pravda," prohlásil během jednoho ze svých mnohých turné.

Text: Roman Jireš, foto: FB Meat Loaf
Témata: Meat Loaf, smrt, Klub rváčů

zavřít