Prodigy - rapper, který zažil vězení i úpadek. Jeho cestu ukončila nemoc, s níž bojoval celý život

Vydáno 24.06.2017 | autor: Dominik Pavliš

Newyorské duo Mobb Deep tvořené raperem a producentem Havocem a raperem Prodigy zažilo vrchol v devadesátých letech, kdy strhlo fanoušky subžánru hardcore hip hop. Jejich největším hitem byla skladba Shook Ones pt. ll. Dohromady za svou kariéru prodali přes tři miliony desek a jejich album The Infamous se řadí mezi klasiky. Zpráva o smrti Prodigyho proto před pár dny veřejnost šokovala. 

Prodigy - rapper, který zažil vězení i úpadek. Jeho cestu ukončila nemoc, s níž bojoval celý život Prodigy - rapper, který zažil vězení i úpadek. Jeho cestu ukončila nemoc, s níž bojoval celý život


Smrt si říká rock'n'roll (300.) - Prodigy 

Prodigy, vlastním jménem Albert Johnson, se narodil v Hempstead v New Yorku. Pocházel z muzikantské rodiny, tudíž měl k hudbě blízko již od dětství. Jeho dědeček Budd Johnson byl saxofonista a jeho strýc výborný trombonista. Také jeho matka i otec měli své vlastní jazzové nebo bepopové skupiny.

Zemřel rapper Prodigy z dua Mobb Deep, které proslulo v devadesátých letech. Bylo mu 42 let

Johnson vyrůstal v LeFrak City. Když začal chodit na střední školu umění a designu na Manhattanu, potkal zde svého budoucího hudebního kolegu Havoca. Společně začali s hudbou a spoustu času trávili na sídlišti Queensbridge, kde se scházeli s ostatními umělci z města. Pod pseudonymem Lord-T, jak si v šestnácti letech začal Prodigy říkat, se připojil k Jive a hostoval na soundtracku k Boyz N The Hood v písni Too Young. Poprvé, co to spolu Prodigy a Havoc zkusili, si vybrali název Poetical Profits. Později si ale změnili jméno právě na Mobb Deep. Když jim bylo pouhých 17 let, vydali své první album Juvenile Hell, které nebylo přijato moc kladně a prodeje nebyly také nijak závratné.

Roku 1995, tedy pouhé dva roky po vydání prvního alba, dosáhli svého vrcholu. Vydali totiž své nejslavnější album The Infamous, na kterém vyprávěli příběhy z pouličního života a kritizovali Queensbridge Houses. V roce 1996 představili dalším album s názvem Hell on Earth, které se umístilo na šesté příčce v hitparádě Billboard. Právě díky tomu se zařadili mezi legendy East coast rapu, jako jsou například Nas, Jay-Z nebo The Notorious B.I.G. O tři roky později s deskou Murda Muzik debutovali dokonce na třetí příčce Billboardu. V tentýž roce také vydal své sólové album Prodigy, které se stalo zlatým. Celkem jich během své kariéry nashromáždil pět. 

vložte odkaz, text nemažte

Po vrcholu následoval pád. Roku 2003 začali mít spory s Jay-Z. Duo začalo zvolňovat svůj projev a spíše se začalo soustředit na rádiové hity, což se ovšem nelíbilo jejich fanouškům. Zaznamenali také hluboký pokles prodejů a aby toho nebylo málo, v říjnu 2007 byl Prodigy poslán na tři a půl roku do vězení za nelegální držení zbraně. Pár let na to byli propuštěni ze společnosti G-Unit Records, pod kterou vydali album Blood Money. Roku 2011 se po deseti letech vrátili pod křídla Sony Music. Celkem vydali osm studiových alb, z nichž poslední, The Infamous Mobb Deep, vyšlo v roce 2014.

Albert Johnson zemřel 20. června po koncertě v Las Vegas v nemocnici, kam byl kvůli komplikacím, které mu způsobila srpkovitá anémie, hospitalizován. S nemocí bojoval od narození. Bylo mu pouhých 42 let.

Témata: Mobb Deep, Prodigy, rap, The Infamous

zavřít