LIVE: Když na Prodigy, tak jedině do kotle!

Vydáno 17.11.2015 | autor: redakce

Po úspěchu na letošním trutnovském festivalu se stali The Prodigy hlavní tváří akce Trutnoff In Prague, kde se zastavili v rámci svého turné k albu The Day Is My Enemy vydaného letos v březnu. Během svého ani ne devadesát minut trvajícího vystoupení předvedli skvělý taneční set, nabízí se ale otázka, jestli to není trochu málo.

LIVE: Když na Prodigy, tak jedině do kotle! Když na Prodigy, tak jedině do kotle!

THE PRODIGY 
FORUM KARLÍN, PRAHA
16. 11. 2015

Ačkoliv loga festivalu Trutnoff byla všude a hostesky snaživě rozdávaly pozvánky na after, bylo jasné, že dnes jde především o The Prodigy. Merchandise a vizuál Trutnova, stejně jako veganské občerstvení, pak v jednom z nejsnobštějších klubů Prahy působily spíše jako z jiné planety. Celá akce byla také poznamenána pátečními teroristickými útoky v Paříži, především zpřísněnými bezpečnostními kontrolami: ačkoliv pořadatelé dopředu žádali, aby lidé přišli dříve, a Fórum Karlín bylo otevřeno od šesti hodin, ještě půl hodiny po oficiálním začátku koncertu byla před vchodem dlouhá fronta. Když pár minut po deváté zhasla světla, nepatřil mikrofon The Prodigy, ale organizátorům, kteří vybídli k dvaceti vteřinám ticha k uctění památky pátečních obětí. Hned po nich ale scéna zrudla a v Karlíně se na chvíli otevřelo peklo.

Prodigy rozdováděli Forum Karlín, vzpomínalo se i na pařížské neštěstí

The Prodigy začali s Breathe, takže hned při prvním songu se vytvořil kotel a dobrá polovina lidí ve spodní části sálu začala skákat. Ostré tempo nijak nemínili zmírnit, bez nějakých dlouhých průtahů zazněla během první půlhodiny většina rychlejších hitů z celé diskografie kapely. Novinka Nasty zabrala naživo skvěle, při Omen zpívali po vybídnutí Keithem Flintem skoro všichni a vrcholem první části byl určitě Firestarter, během kterého atmosféra povážlivě zhoustla.

Lehké zklidnění přinesla titulní skladba stejnojmenného alba The Day Is My Enemy, která má velký potenciál stát se díky své zlovolné slavnostnosti novou neoficiální hymnou kapely. Šlo ale jen o ticho před bouří, protože vzápětí přišli Voodoo People v trance / housové úpravě a party začala nanovo. V druhé části se The Prodigy soustředili na pomalejší beaty a těžili ze starších desek: bigbeatovou Run With The Wolves a nabušenou Invaders Must Die kompenzovali s Diesel Power a válečnickým Spitfire. Na závěr nemohla chybět Smack My Bitch Up, při které se fanoušci, přeci jen trochu unavení hodinovou pařbou, znovu vzmohli a ukázali les rukou nad hlavami. Po chvíli se skupina sice znovu objevila na pódiu zahrát ještě tři songy, ale po Take Me To The Hospital a oznámení, že si všichni 'fuckin party people here' zaslouží 'big respect'. se rozsvítila světla a show byl náhle konec.

Trutnoff 2015 viděl Prodigy, Subways i Ondřeje Havelku

Koncert The Prodigy byla neskutečná show: pro agresivní světla a stroboskopické efekty nebylo občas ani vidět, co se děje na pódiu, zvuková aparatura byla vyšponovaná nahoru takovým způsobem, že i v lounge drnčely sloupy a po půl hodině nebylo dýchatelno ani na horním balkoně, moderní vzduchotechnice navzdory, natož pak v kotli u pódia. Od začátku se jelo na obou stranách scén naplno, což se jen tak nevidí. Keith Flint i Maxim se nezdržovali s řečičkami mezi songy nebo s obvyklými hrami na roztleskávání a rozezpívávání; jediné, co od nich bylo během show kromě zpěvu a mcingu slyšet, byly nekonečné vstupy v podobě 'fucking people', případně 'fucking party people'.

V kotli byla legrace, ale někoho, kdo stál vzadu nebo na ochozech, to mohlo začít nudit – nad pódiem nebyla žádná projekce, takže kdo je malý, měl prostě smůlu. Konceptu koncertu odpovídala i jeho délka: po hodině a půl paření naplno se jeden unaví, ale 1 200,- za devadesát minut se může zdát přeci jen dost. Zpráva koncertu je nicméně jasná: Jestli příště na Prodigy? Určitě ano, ale do kotle!

text: Jiří Kalous, foto: Jaroslav Kutheil

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít