Keith Flint - Tvář The Prodigy, která ohromovala i fanoušky na koncertech v České republice

Vydáno 09.03.2019 | autor: Roman Jireš

S punkovou vizáží frontmana energických The Prodigy Keitha Flinta jsme se v České republice setkali několikrát. Osobně nezapomenu na tři jejich koncerty -  když před deseti lety v Praze proměnili zcela zaplněnou Tesla Arénu v bouřící přetopený kotel, když se v roce 2015 stali energickou tečkou za programem na hlavní scéně festivalu Trutnoff a když ve stejném roce v listopadu zaplnili Forum Karlín, kde před začátkem dvaceti vteřinami ticha návštěvníci koncertu uctili památku obětí teroristického útoku v Paříži. Zpráva, která se objevila na začátku týdne, vyrazila dech nejen pamětníkům těchto zážitků - Keith Flint 4. března ve věku 49 let zemřel.

Keith Flint - Tvář The Prodigy, která ohromovala i fanoušky na koncertech v České republice Keith Flint - Tvář The Prodigy, která ohromovala i fanoušky na koncertech v České republice


Smrt si říká rock'n'roll (376.) - Keith Flint

Podle zpravodajského serveru BBC ho našli mrtvého v jeho domě ve městě Dunmow v hrabství Essex. Na oficiálním instagramovém účtu spoluzakladatel The Prodigy Liam Howlett uvedl, že Flint spáchal sebevraždu. "V nejhlubším šoku a se smutkem můžeme potvrdit smrt našeho bratra a nejlepšího přítele Keithe Flinta. Skutečného průkopníka, inovátora a legendy. Navždy nám bude chybět," napsali The Prodigy na svém Twitteru.

Zemřel Keith Flint, hlas kultovních The Prodigy. Letos by slavil padesátiny

Hudební svět smutní

Smutek vedle řady osobnostní hudební scény vyjádřila i britská zpěvačka Beverley Knight, podle níž byl Flint dokonalý. "Právě jsme ztratili titána," konstatovala na Twitteru.

Serge Pizzorno z Kasabian připomněl, že když natáčeli druhou desku, přišel se Flint podívat do studia a podporoval je. "Možná se mu líbilo dívat se na to z druhé strany barikády. Vidět mladé muzikanty, jak si procházejí tím, čím kdysi on," uvedl.



"Zpráva o smrti Keitha nás velmi rozesmutnila. S The Prodigy jsme roky hráli a vždy se k nám chovali přátelsky a byli nám oporou. Keith byl skutečným originálem a svět ho bude postrádat," reagovali The Chemical Brothers. "Byla to jedna z mála kapel historie, která dokázala Rage Against The Machine naživo nakopat zadek. Byli ohromní a Keith byl elektrizující, mocný, přesvědčivý a nebezpečný frontman. Velmi mě ovlivnili a stále ovlivňují," konstatoval Tom Morello.

LIVE: The Prodigy na Rock for People pumpovali do žil adrenalin

Ohlasy zazněly také z pomyslné druhé strany hudební barikády, například od popového zpěváka Jamese Blunta. "Keithe, potkal jsem tě jenom jednou, ale zpráva o tvé smrti mě rozplakala. V našem odvětví se nedávají ceny za laskavost, ale kdyby taková Grammy existovala, je tvoje," poslal vzkaz do záhrobí Blunt.

Posmrtné spekulace

Příčiny smrti Flinta vyvolaly spekulace. Podle bulvárního deníku The Sun měl démonický zpěvák krátce před sebevraždou volat manželce Mayumi Kai a prosit ji o usmíření. Rozešli se spolu loni a citlivý zpěvák údajně tuto ztrátu stále nepřekonal. Mrtvý byl nalezen personálem v honosném sídle v Essexu. Záhy se objevila informace, že spáchal sebevraždu oběšením. "Keith stále věřil tomu, že se k sobě s manželkou vrátí. Několikrát jí volal a prosil ji o návrat. Mayumi názor nezměnila a trvala na prodeji domu. To mu zlomilo srdce," tvrdí zdroj The Sun.

Ještě dva dny před tragédií nic nenasvědčovalo tomu, že Flint plánuje sáhnout si na život. Podle některých svědků vyrazil s osobním trenérem na pivo a byl v dobré náladě. Na zřejmě posledních fotkách, které se objevily na sociálních sítích, je Flint zachycený při závodu, jehož se 2. března účastnil. Na akci s názvem Chelmsford Central Parkrun v chelmsfordském parku byl podle organizátorů jedním z běžců. Jeden z účastníků sobotního běhu poznamenal, že zpěvák "vypadal v dobré kondici a rozmaru".



O žádné náhlé rozhodnutí se však podle některých indícií nejednalo. Frontman The Prodigy na sebevraždu prý myslel několik let. Naznačil to už před čtyřmi lety v rozhovoru pro magazín FHM. "Vždy jsem měl v sobě takovou věc - až budu mít dost, zabiju se," prohlásil Flint, později ale popřel, že by šlo o sebevražedné myšlenky. Pouze nechtěl dopadnout jako nemohoucí troska. V pozdějším rozhovoru přiznal, že k sebevraždě nikdy nenašel odvahu.

Kontroverzní klip

Flint známý svou punkovou vizáží se v devadesátých letech stal ikonou hudební scény. K The Prodigy se připojil v roce 1990 jako tanečník a později se stal frontmanem. Jeho hlas se proslavil hity Firestarter a zejména Breathe z roku 1997, která se dvakrát za sebou dostala na první místo ve finském a britském singlovém žebříčku. Na The Prodigy upozornil také klip k hitu Smack My Bitch Up nabízející čtyřminutový divoký trip, který většina britských televizí vcelku oprávněně označila za "koktejl sexu, násilí a drog" a odmítla ho vysílat. Videoklip režíroval Švéd Jonas Akerlund. Ten měl později například problémy i s klipem Doom and Gloom pro Rolling Stones, v němž se švédská herečka Noomi Rapace objeví nahoře bez i s tváří potřísněnou krví a v jednu chvíli se pozvrací a exploduje jí hlava.



The Prodigy, jedna z největších hvězd elektronické taneční hudby, patřili k objevům devadesátých let. Nabídli  nové zvuky, nezvyklé rytmy a originální skladatelské postupy. Kapelu založil klávesista Liam Howlett spolu se zpěváky Keithem Flintem a Leeroyem Thornhillem. Po vydání prvního alba Experience v roce 1992 se stali ostrovními hvězdami a o dva roky později s deskou Music For The Jilted Generation pronikli i na kontinent. V roce 1995 excelovali na festivalu v Glastonbury a byli taky poprvé v Praze, kam se od té doby často vraceli. 



Kapela, které vzhledem k nespoutanému životnímu stylu málokdo předpovídal takovou dlouhověkost, ještě v roce 2009 dokázala obsadit svým tehdy novým studiovým albem Invaders Must Die první místo v britské hitparádě, kde se poprvé prosadila v roce 1991 se singlem Charly. Poslední album No Tourists, na kterém Flint zpívá písně We Live Forever, Champions of London a Give Me a Signal, vydali The Prodigy loni. 



Keith Charles Flint se narodil 17. září 1969 v Londýně. Po změně image, kdy si dal zkrátit dlouhé vlasy, ho charakterizoval jedinečný účes ve tvaru dvou punkových kohoutů, přičemž střed jeho hlavy zůstal vyholený. Přestože měl dva sólové projekty s názvy Flint a Clever Brains Fryin (CBF), zůstane navždy nenahraditelnou tváří The Prodigy.

text: Roman Jireš, foto: archiv, Marek Holoubek

Témata: Keith Flint, The Prodigy, Rock for People

zavřít