Rick Parfitt ze Status Quo - S padesáti cigaretami, kokainem a lahví whiskey denně do rockového nebe

Vydáno 21.01.2017 | autor: iREPORT

Smrt často zastihne okolí zemřelého nepřipravené, ale v případě kytaristy a zpěváka britských Status Quo Ricka Parfitta to tak nebylo. Blonďatý symbol úspěchů kapely zemřel loni na Štědrý den ve Španělsku na vážnou infekci v nemocnici v Marbelle, kde byl hospitalizován kvůli komplikacím po dřívějším zranění ramene. Ovšem série zdravotních problémů, jež se s ním během kariéry táhla, byla dlouhá skoro jako řada hitů In The Army Now, Rockin' All Over The World, Caroline, Down Down či Whatever You Want, na kterých se podílel. Se Status Quo hrál od roku 1967.

Rick Parfitt  ze Status Quo - S padesáti cigaretami, kokainem a lahví whiskey denně do rockového nebe Rick Parfitt ze Status Quo - S padesáti cigaretami, kokainem a lahví whiskey denně do rockového nebe


Smrt si říká rock'n'roll (279.) - Rick Parfitt

Smrt hudebníka, po němž zůstala manželka Lyndsay a čtyři děti, neohrozí červencový koncert Status Quo na 25. ročníku festivalu Benátská! v libereckém Vesci. V České republice se Status Quo poprvé představili v roce 1995 na brněnském velodromu. Jejich mnohými hudebními kritiky často zesměšňované tříakordové boogie v roce 2009 roztancovalo libereckou Tipsport Arenu a zazněla také v roce 2011 v Olomouci.

Zemřel Rick Parfitt. Kytarista Status Quo podlehl infekci

DAŇ ZA ŽIVOTNÍ STYL

Majitel kytary Fender Telecaster Parfitt měl od 90. let několikanásobný bypass. Kvůli problémům s jeho zdravotním stavem bylo zrušeno několik koncertů kapely a později byl v době nemoci krátkodobě nahrazován jinými hudebníky. Poté, co dostal loni v létě po koncertě v Turecku čtvrtý infarkt myokardu a prodělal několikaminutovou klinickou smrt, přestal se Status Quo po devětačtyřiceti letech vystupovat trvale.

"Za rock'n'rollový životní styl člověk v určité fázi musí zaplatit," konstatoval muzikant, jenž údajně vykouřil denně 50 cigaret. List The Sun svého času tvrdil, že kytarista šňupal kokain za 2000 eur týdně a denně vypil láhev whisky. Při různých koncertech jej nahradili Freddie Edwards a Richie Malone. Později bylo oznámeno, že možná se skupinou již nikdy vystupovat nebude, avšak finální rozhodnutí se rozhodl ponechat na rok 2017. Toho se však již nedožil.

vložte odkaz, text nemažte

"Byl to opravdu dobrý muzikant, nedoceněný skvělý rytmický kytarista, ale jeho zdravotní problémy představovaly velký problém," uvedl bubeník Jeff Rich. "Nikdy neztratil svou radost a zálibu v životě na plné pecky," konstatoval jeho další spoluhráč, kytarista Francis Rossi. "Rick Parfitt byl součástí mého příběhu padesát let," dodal.

RECENZE: Boogie a rock´n´roll - co jiného chtít po Status Quo?!

Hold Parfittovi vzdalo mnoho rockových kolegů byli mezi nimi Brian May z Queeen nebo bývalý frontman Ultravox Midge Ure, který spoluorganizoval Live Aid v roce 1985, zahajovaný skladbou Status Quo Rockin 'All Over The World. Svými tweety se připojili například baskytarista Spandau Ballet Martin Kemp nebo zpěvák Boy George.

TVÁŘÍ V TVÁŘ KRÁLOVNĚ

Parfitt se hudbě se začal věnovat v deseti letech, kdy docházel na hodiny klavíru a později saxofonu. První kytaru dostal od rodičů k Vánocům a zanedlouho se v talentové soutěži umístil na druhém místě. Ve svých patnácti letech dal dohromady svou první skupinu nazvanou The Highlights. Roku 1965 dostala kapela angažmá v Butlins v Mineheadu, kde se seznámil se členy skupiny Spectres - zpěvákem a kytaristou Francisem Rossim, baskytaristou Alanem Lancasterem, klávesistou Royem Lynesem a bubeníkem Johnem Coghlanem.

O dva roky později ho kontaktoval manažer Spectres s tím, že shánějí zpěváka. Parfitt nabídku přijal a brzy poté se skupina přejmenovala na The Status Quo. Po odehrání několika koncertů nahráli svůj první singl Pictures Of Matchstick Men, který se dostal na sedmé místo v britském žebříčku a zahájil jejich dloholetou úspěšnou kariéru. V polovině 80. let, kdy Status Quo na čas přerušili činnost, natočil sólovou desku Recorded Delivery. Nahrávka však nakonec nevyšla.

V roce 2010 spolu s Rossim obdržel Řád britského impéria za služby v hudební a charitativní oblasti. Rockové legendy se zmínily o tom, že vyznamenání byla také jedna z nejformálnějších událostí, kterou zažily. Jedna věc je prý hrát před padesáti tisíci lidmi, jiná pak stát tváří v tvář královně. Parfitt s Rossím si také později zahráli ve filmu Bula Quo!, jehož děj se odehrává na Fidži, kde Status Quo mají koncert.

text: Roman Jireš

Témata: Status Quo, Rick Parfitt, rock, Brian May

zavřít