SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jiří Schoenbauer - Charismatický pěvec, který pomáhal psát českou muzikálovou historii

Vydáno 11.02.2017 | autor: Hana Bukáčková

V samotném závěru loňského roku se s námi rozloučilo hodně nadaných muzikantů a zpěváků. Kromě skvětových hvězd, jakou byl třeba George Michael, odešli také umělci, o nichž se tolik nemluvilo, přesto by neměli být zapomenuti. Patří mezi ně i muzikálový a operní pěvec Jiří Schoenbauer. Odešel na Silvestra ve věku 67 let, když podlehl komplikacím spojeným s výdutí na mozkové cévě.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jiří Schoenbauer - Charismatický pěvec, který pomáhal psát českou muzikálovou historii Jiří Schoenbauer - Charismatický pěvec, který pomáhal psát českou muzikálovou historii. Foto: www.musical.cz


Smrt si říká rock'n'roll (282.) - Jiří Schoenbauer

Jiří Schoenbauer nebyl tak mediálně známý, jeho role mu nevynesly slávu, jakou by si zasluhoval, přesto ztvárnil důležité role v nejznámějších muzikálech a operách. Blýsknul se po boku známějších jmen v prvním nastudování Jesus Christ Superstar, Krysařovi či Jekyll & Hyde.

Na závěr roku 2016 zemřeli zpěvák Jiří Schoenbauer a kytarista Jiří Podzimek

Schoenbauer se narodil 4. května 1949 v Praze. K hudbě netíhnul od dětství, vystudoval nejprve herectví na pražské konzervatoři. Poté se přes činohru dostal k operetě a muzikálu a to byl jen krok k tomu, aby u něj propukla láska k opeře. Od roku 1972 učinkoval v operetě v Teplicích a o osm let později v opeře v Liberci.

V MUZIKÁLU PO BOKU BÁRTY I BASIKOVÉ

Jeho bas měl sílu a opravdové charisma. Díky tomu si střihl roli Vodníka v Rusalce, vystupoval i v Čardášově princezně nebo v Netopýru od Strausse. Působil i jako sólista Komorní opery v Praze. Zahrál si hlavní roli v avantgardní opeře E. F. Buriana Bubu z Montparnassu či roli Mefista v Gounodově opeře Faust a Markétka v olomouckém divadle.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: PŘÍBĚHY ZESNULÝCH ROCKOVÝCH HVĚZD

Na začátku devadesátých let se představil v roli Kaifáše v nejúspěšnějším světovém muzikálu Jesus Christ Superstar, "průkopníkovi" všech muzikálů u nás. Kdo tehdejší dobu pamatuje, ví, že muzikálový boom v Česku teprve začínal. Tehdy se hrálo v pražské Spirále, jednalo se o první nastudování s hvězdným obsazením. Schoenbauer v něm hrál s Kamilem Střihavkou, Danem Bártou či Bárou Basikovou. V tu dobu učinkoval v dalším úspěšném muzikálu Krysař. Krom pražských divadelních prken (Národního divadla a Hudebního divadla Karlín), co znamenají svět, vystupoval také v dalších městech a hostoval například v Německu či Nizozemsku.

Zpěvák podlehl komplikacím spojeným s výdutí na mozkové cévě, kterou mu lékaři diagnostikovali počátkem loňského roku. Podle všeho mu aneurysma prasklo a nebylo mu pomoci. Výduť nezabila jen Schoenbauera, podobný osud potkal celou řadu umělců, mezi nimiž byli i Karel Hála či Radoslav Brzobohatý, i když ji měli vesměs na srdeční tepně. Aneurysmu naopak přežil spisovatel Michal Viewegh. 

Text: Hana Bukáčková, foto: www.musical.cz, archiv

Témata: Jiří Schoenbauer, Jesus Christ Superstar, Krysař

zavřít