SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Keith Emerson - klávesový génius, který zemřel, aby nezklamal fanoušky

Vydáno 28.01.2017 | autor: Dominik Pavliš

V roce 2016 nás opustil významný rockový klávesista a hudební skladatel Keith Emerson. Do historie se zapsal především jako zakládající člen skupiny Emerson, Lake And Palmer. Mimo jiné také působil v John Brown’s Bodies, The T-Bones, V.I.P.'s či v doprovodné skupině zpěvačky P.P. Arnold, ze které v roce 1967 vznikla kapela The Nice. Dne 10. března 2016 spáchal sebevraždu. Jeho kolega z kapely Emerson, Lake And Palmer - Greg Lake - zemřel o několik měsíců později na rakovinu. Nyní je Palmer posledním žijícím členem skupiny.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Keith Emerson - klávesový génius, který zemřel, aby nezklamal fanoušky Keith Emerson - klávesový génius, který zemřel, aby nezklamal fanoušky


SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL (280.) - KEITH EMERSON 

Emerson se narodil 2. listopadu 1944 v Todmordenu, Yorkshire. Jeho rodina, ještě před narozením Keitha, žila v jižní Anglii. Během druhé světové války byla nucena své původní bydliště opustit a přestěhovat se. Emerson tedy vyrůstal v Goring By Sea - přímořském letovisku poblíž Worthing ve West Sussexu a navštěvoval zde West Tarring School. Oba jeho rodiče byli amatérští hudebníci a když bylo Keithovi 8 let, přihlásili ho na lekce klavíru. Nicméně se mu nikdy nedostalo formálního hudebního vzdělání a své klavírní učitelky popsal jako "local little old ladies". Naučil se hrát klasickou západní hudbu, která do značné míry inspirovala a formovala jeho pozdější osobitý styl, který kombinoval s jazzovými a rockovými motivy.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Greg Lake - jeden ze tří mušketýrů progresivního rocku sedmdesátých let

Keith Emerson

V roce 1967 měl Emerson kapelu The Nice se spoluhráči Lee Jacksonem, Davidem O’Listem, Ianem Haguem a soulovou zpěvačkou P.P. Arnold. Poté, co Haguea nahradil Brian Davison, se skupina začala rychle rozvíjet. Zvuk jejich songů stál na Emersonových Hammondových varhanech - začali hrát radikálně předělané skladby převzaté z klasické hudby. Svůj styl označovali jako symfonický rock.

vložte odkaz, text nemažte

O tři roky později Emerson opustil svou dosavadní kapelu a s baskytaristou Gregem Lakem z King Crimson a bubeníkem Carlem Palmerem z Atomic Rooster vytvořili supertrio s jednoduchým názvem Emerson, Lake And Palmer. Během několika měsíců kapela odehrála své první koncerty a nahrála debutovou desku. Získala nahrávací smlouvu s Atlantic Records a její popularita se dostavila po vystoupení na Isle Of Wight Festivalu. Ne všichni však z nich byli nadšeni. DJ John Peel z rádia BBC popsal jejich show na výše zmíněném festivalu jako "plýtvání talentem a elektřiny". Kapela stále rostla a za dobu své kariéry projela většinu koutů světa a vydala celkem 10 studiových alb.

Emerson, Lake & Palmer

NECHTĚL ZKLAMAT FANOUŠKY

Po rozpadu ELP v roce 1979 se Keith během 80. let úspěšně angažoval v nástupnické Emerson, Lake & Powell. Původní ELP se znovu spojili v 90. letech. Emerson se také v roce 2002 zúčastnil turné s jednorázově obnovenou skupinou The Nice. Jako sólový hudebník vydal šest studiových alb a mimo jiné také složil soundtrack k filmu Daria Argenta Inferno, akčnímu thrilleru Nighthawks se Sylvesterem Stallonem či k Murder Rock.

Keith Emerson si 11. března 2016 v kalifornské Santa Monice sáhl na život - střelil se do hlavy. Tělo našli v jeho domě a po pitvě došli vyšetřovatelé k závěru, že trpěl srdečními chorobami a depresemi spojenými s alkoholem. Podle Emersonovy přítelkyně Mari Kawaguchi byl Keith stále víc nervóznější. Poškození nervů narušovalo jeho hraní a obával se, že by mohl své koncerty v budoucnu špatně odehrát a tím pádem zklamat fanoušky.

Témata: Keith Emerson, Emerson, Lake And Palmer, rock, symfonický rock

zavřít