ANKETA: Co je vaše vánoční hudba? Odpovídali Žanet., Jacob, Martin Kyšperský, Petr Harazin a další

Vydáno 18.12.2020 | autor: Hana Bukáčková

Píseň All I Want for Christmas is You od Mariah Carey zas a znovu bourá americké hitparády a nejen ty, rádia a obchodní domy opět zaplavily vánoční melodie, z nichž mnohé začnou brzy hrát spíš na nervy. Každý má ale tu svou vánoční hudbu, která je se spojena se svátky, i když možná ani není vánoční. Co v prosinci poslouchají Martin Kyšperský, Žanet., Jacob ze Skyline, Dominik Kříž z Like-It, Giudi, Majkii B, Petr Harazin z formace Nebe a Miroslav Patočka z Teepee.

ANKETA: Co je vaše vánoční hudba? Odpovídali Žanet., Jacob, Martin Kyšperský, Petr Harazin a další ANKETA: Co je vaše vánoční hudba? Odpovídali Žanet., Jacob, Martin Kyšperský, Petr Harazin a další

Martin Kyšperský (Květy)

Vánoční hudbu jsem většinou poslouchal takovou, jakou jsem dostal od rodičů, bráchy nebo babičky pod stromeček. Mluvím teď o období mezi třinácti až osmnácti lety, protože pak už jsem si věci kupoval sám. Ale pamatuju si, že v době mého dospívání nebyla možnost věci poslouchat na internetu, takže jsem si rád prohlížel originální obaly.

ROZHOVOR | Květy: Cítili jsme přetlak energie a na albu je to slyšet

Jedny Vánoce mi máma koupila Město z peřin od Vladimíra Mišíka. Tehdy novinku. O nějaký rok dřív Achtung baby od U2, kterou jsem už znal, ale tak miloval, že jsem ji chtěl poslouchat pořád dokola. Ale nejvíc si pamatuju tu dobu, kdy mi bylo třináct a z nějakého důvodu jsem s babičkou absolvoval dlouhé odpoledne s vánočním nakupováním a umíral u toho nudou. Koupila mi pod stromeček kazetu The Beatles - Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. Chtěla mi ji logicky dát až pod stromeček, jenže když viděla puberťáka zdevastovaného čekáním v nekonečných frontách při čekání na košík, tak mi ji dala, ať si ji prohlížím. A já jsem si dychtivě listoval texty a koukal na ty čtyři kluky v uniformách, kteří se tak změnili od prvních alb v oblecích a s hřiby na hlavách. To je moje nejsilnější vzpomínka na hudbu spojenou s Vánocemi. Nikdy se u nás nepouštěly koledy, nikdy jsme nic nezpívali.

Žanet.

Na Vánocích miluju to útulno, teplo domova, a k tomu nesměj chybět taky klasický český koledy. Ale poslední roky ještě víc posloucháme doma Paula Anku anebo Franka Sinatru. Atmosféra vánočního swingu a jazzu je skvělá a člověk si pak připadá jak ve starých a klasických pohádkách či filmech. Občas taky provětráme starý desky The Beatles nebo třeba The Doors, nějak to k tomu času asi patří, pohoda a gramofon. Každopádně s přáteli hrajeme a společně zpíváme dost pravidelně, takže věřím, že se během svátků sejdeme a na nějakou tu českou klasiku dojde.

Jacob (Skyline)

Já to mám vlastně rád! Pustím si Sinatru, Wham, Jingle Bells. Prostě to k Vánocům patří. Americké koledy mám daleko radši a vlastně na Vánoce jedu spíš Ameriku.

Dominik Kříž (Like-It)

Oblíbenou vánoční hudbu asi nemáme, ale rádi si zapíváme tradiční koledy s kamarády někde u stromku s dobrým svařákem a skvělou náladou. S kapelou jsme ještě nedospěli do fáze tvoření vánočních písniček, ale sám už jsem si text na toto téma psát zkoušel, takže kdo ví, třeba v následujících letech bude znít posluchačům do uší i naše vánoční písnička.

Giudi

K vánoční atmosféře si ráda pustím Ellu Fitzgerald, a pak poslouchám hodně filmovou a vážnou hudbu. Například skladby od Ludovica Einaudi nebo Petra Hapky.

VIDEOROZHOVOR: Giudi - Na Žebřík je hrdý každý Plzeňák!

Majkii B

U nás doma se vždycky pouštěly desky, takže i na Štědrý den jel gramofon na plné obrátky a k večeru došlo i na koledy. Já si teda koledy o Vánocích nepouštím, ani je nehraju, ale chápu, že to k adventu patří. Já se snažím v první řadě opravdu zastavit a užívat si klid, takže všem těm nákupním centrum a podobným akcím se snažím vyhnout. Co se týká muziky, tak jednoznačně poslouchám starší desky. Zatopím si v krbu a pustím si třeba Joshua Tree od U2 nebo The Wall od Pink Floyd. No, a pak mám takovou tradici, že na štědrý den nasdílím na Facebook Vánoce od Václava Koubka. Je potřeba si uvědomit, že se nic nemá přehánět 

Petr Harazin (Nebe)

Momentálně mám dost naposlouchanou naši první vánoční píseň Poslední okno v kalendáři. Řekli jsme si, že se to povedlo, a že bychom mohli zavést tradici a dělat vánoční písně pravidelně. Doma si pouštíme klasické písničky, starší i novější, české i zahraniční. Žena ráda Vánoce na míru, já spíš Christmas Lights.
S Vánocemi mám jednoznačně spjatý soundtrack k filmu Sám doma Johna Williamse. Na Kevina bych se mohl dívat každý večer, je to pro mě film, který mě nikdy neomrzí, a ta filmová hudba je geniální.

Miroslav Patočka (Teepee)

S Vánoci mám hodně spjatou desku Illinois od Sufjana Stevense, která mi před několika lety přišla na vinylu jako dárek k Vánocům od rodiny, u které jsem právě v Illinois rok bydlel. Kromě toho jsem ale dost konzervativní a na koledy jako Pásli ovce Valaši nedám dopustit!

Zpracovala: Hana Bukáčková, foto: promo kapel, archiv iREPORT
Témata: Martin Kyšperský, Žanet., Jacob, Skyline, Dominik Kříž, Like-It, Giudi, Majkii B, Petr Harazin, Nebe, Miroslav Patočka, Teepee

zavřít