ROZHOVOR | Žanet.: Konečně můžu svoje ujetosti nechat vyplout na povrch

Vydáno 03.12.2020 | autor: Hana Bukáčková

Žaneta Vargová je nejen žlutý ufon, jak si sama nechává říkat díky barevné kštici, ale osobitá zpěvačka se zapamatovatelným hlasem a frontmanka čáslavské Nanosféry, která se co by žena na mateřské zkouší "prosadit" na sólové dráze. Ještě, než na jaře vydá EP, představuje singl Bezesmyslu, kterým boří zavedené mýty. A to byl jeden z důvodů, proč si o její sólovce popovídat.

ROZHOVOR | Žanet.: Konečně můžu svoje ujetosti nechat vyplout na povrch ROZHOVOR | Žanet.: Konečně můžu svoje ujetosti nechat vyplout na povrch

Mnozí vás znají díky skupině Nanosféra. S tou už je teď definitivně konec?
Určitě ne, jen zatím ulehla ke spánku. Každý si teď tvoří to vlastní a po svém a já věřím, že se vrátíme zase s něčím novým. Navíc máme pár kousků rozdělaných a byla by škoda je nechat jen tak opuštěný bez šance. Dost mi kapela chybí.

Žaneta Vargová (Nanosféra) interview: Jak v Česku prorazit? Hrát pořádně naživo, vyčnívat a překračovat sféry

S kapelou jste vydali v roce 2017 debutovou desku Pohledno. Od té doby se mnohé změnilo, mimo jiné se z vás stala matka syna Mikoláše. Jak to ovlivnilo vaši tvorbu?
Vlastně to ovlivnilo celý projekt Žanet., jelikož to byl takový impuls konečně do toho jít a začít to reálně tvořit. Tím, že najednou nebyl tak frekventovaný čas na dojíždění na zkoušky za kapelou, byl zase čas na tvoření s Tomášem doma a vlastně mi to zase vyplnilo něco, po čem mi bylo tak smutno. Samozřejmě pohled na svět se zase o pár stupňů otočil a já díky Mikimu dostala zase další vjemy a obohacení, jak se tady na to všechno dívat. Je to velký učitel.

Co znamená tečka na konci jména, pod kterým vystupujete?
Tak tu vymyslel Tomáš. Já furt přemýšlela, jak jméno ozvláštnit, ale všechno bylo tak zbytečný až z toho byla prostě jen Žanet a tečka. Anebo taky třetí oko, co si občas tak kreslím na čelo. (smích) Baví mě tohle hledání smyslů.

Vaše věci produkuje váš životní partner Tomáš Fröde. Jak moc ovlivňuje výslednou nahrávku? Je první člověk, za kterým se jdete podělit o nápady?
Je to ten první a poslední člověk, který moje nápady dostává. Většinou mu pošlu text s melodickou linkou nazpívanou na iPhone, pak přidám pár poznámek, jak si to lehce představuju nebo v jaké náladě to cítím, a on z toho udělá hotovou písníčku a až neuvěřitelně se trefí. Až mě to kolikrát děsí. Když jsem mu poslala linku písně Bezesmyslu, tak mi ji pomalu i odmítl, že tohle už je dost ufonský, ale nakonec jí paradoxně měl hotovou hned a oběma se nám líbila na první dobrou.

Zatím vyšly dva singly. Jaké budou ty další? Opět co kus, to originál? Bude to přehlídka vaší variabilnosti a ulítlosti?
Mám jich spoustu rozdělaných, některé ještě potřebují textově doleštit, takže se ta výsledná představa pořád mění a zároveň uceluje v to, co mě moc baví. Stylově se nikam neškatulkujem, ani to nikam necílíme, tím pádem je to naprosto svobodný a já můžu svoje ujetosti konečně nechat vyplout na povrch.

Prohlásila jste, že vás baví vymýšlet nereálnosti, co na první pohled nedávají smysl. V čem tkví to kouzlo? Je to myšleno tak, že by měl jít člověk po jádru, a ne po povrchu věcí?
Vlastně spíš po všech směrech, baví mě hravost slova i vizuálu a tak chci, aby si v podstatě se svojí myslí pohráli i posluchači. Jde o úhel pohledu a to, jak občas všechno dokáže být na první dojem milné. Asi se tím budu prodírat veškerými věcmi, co teď tvořím, přijde mi to v téhle době nějak podstatné.

Do jaké míry je Žanet. svým způsobem alter ego?
Řekla bych, že po veškerých bojích, jak ten vnitřní hlas ega aspoň z části utišit, tak díky tvoření songu a klipu k Bezesmyslu, se začaly otvírat dveře tý osoby, která byla po celou tu dobu často zastíněna. Tím pádem je to pro mě zničehonic šíleně osvobozující. Ale těžko říct, dost často se v hlavě zamotávám.

Jaký je snový svět kolem Žanet.?
Doufám, že humorný a svojský, ale na to si musí přijít každý sám, třeba tím, že se zaposlouchá a …bude tam.

Jste výrazný typ, kolem vás to po vizuální stránce to hýří pestrými barvami. Jakou roli ve vašem životě hrají právě barvy?
Asi nijak zvláštní roli nehrají. Mám ráda všechny a ty nejkřiklavější na vlasech.

Text: Hana Bukáčková, foto: Michal Havlíček, Petra Jansová, Facebook interpretky
Témata: Žanet., Nanosféra, Mraky, Bezesmyslu, Tomáš Fröde

zavřít