Berlínská Lollapalooza začíná. Tipy, koho určitě nevynechat

Vydáno 08.09.2023 | autor: Jan Trávníček

Berlínská edice festivalu Lollapalooza odstartovala. Přímo v tamním olympijském stadionu s kapacitou osmdesáti tisíc lidí a jeho bezprostředním okolí se v termínu 8. až 9. září pro mnohé uzavře festivalová sezóna roku 2023. Koho nevynechat?

Berlínská Lollapalooza začíná. Tipy, koho určitě nevynechat Berlínská Lollapalooza začíná. Tipy, koho určitě nevynechat

Jason Derulo českým fanouškům zatím stále tak trochu uniká. Tak trochu proto, že když už tady měl hrát naposledy, nebylo možné kvůli technickým problémům (údajně kvůli osvětlení) otevřít velkou sportovní halu na Výstavišti a koncert nakonec sice proběhl, ale za velmi bizarních podmínek. Na balkóny v prvním patře se daly reprobedny a sám Jason koncert odehrál těm pár stovkám věrným, kteří v mrazivém večeru stáli na parkovišti před arénou. Bylo to zcela určitě nezapomenutelné, ale čeští fanoušci by určitě rádi viděli i klasické vystoupení. A málem ho i měli v podobě oznámeného a zase zrušeného festivalu pod patronátem Rock For People. Nakonec ale letos v srpnu Jason zazpíval. Akorát, že to bylo v Bratislavě. Kdo tam nebyl, má teď šanci v Berlíně.

Lauren Spencer Smith je jméno, které vám možná na první dobrou nic neřekne. V pořádku, zatím ještě hvězdou není. Ale mohla by být. Už brzy. Tahle teprve devatenáctiletá zpěvačka se v roce 2020 dostala do top 20 v americké verzi SuperStar, možná ještě více ale pro ni zafungoval TikTok. Ten totiž dostal její písničky k lidem a ti velmi rychle zjistitili, že Lauren píše na svůj věk obdivuhodné texty. Sice se podobně jako u Taylor Swift točí na jednom tématu a ze všech svých problémů s láskou viní opačné pohlaví, ale pokud tyhle zpívané výčitky dokážete překousnout, pak se připravte na jednu z nejtalentovanějších popových zpěvaček posledních let.

Nemáte rádi playback? To nejste sami. Pokud vás tedy štvou všichni ti nejen popoví zpěváci a zpěvačky, kteří se k němu v posledních letech upínají stále častěji a ještě víc vás rozčilují jejich fanoušci, kterým to nevadí, pak prostě musíte jít na Mumford & Sons. Nejen, že mají fantastické koncerty plné silných písní, upřímných emocí a úžasných muzikantských výkonů, ale po všech těch playbackových troskách, které nejen letos v létě okupovaly nejeden hudební festival, je tohle balzám na uši. A na nervy taky.

Zara Larsson aktuálně boduje (už zase) nejen v českých rádiích a všichni, kdo se byli před lety podívat v Letňanech na Eda Sheerana a přišli včas vědí, že je i naživo je to fajn zpěvačka. Určitě tedy lepší, než její kolegyně Ava Max, kterou na Lollapalooze rovněž najdete. Zara není tak prvoplánová, nechce být sexy za každou cenu a nevadí jí, když na světě budou populárnější zpěvačky než ona. Je to ale docela fajn holka se kterou na fesťáku v Berlíně budete chtít trávit čas.

Že si v neděli večer všichni zajdeme na Macklemorea a Imagine Dragons je prostě jasná věc. Koho byste ale propásnout mohli (a neměli) je kapela s nenápadným názvem AJR. Ta totiž na aktuálním turné Dana Reynoldse a spol. funguje jako jedna z jejich předkapel a pokud máte rádi třeba Twenty One Pilots nebo Gym Class Heroes, budou vás určitě bavit i oni. Navíc dostanete jednu ukázkovou lekci z hudební praxe a dozvíte se, jak vznikají jejich písně.

A na závěr jeden bizárek. Ze všech těch německy zpívajících kapel si lze vybrat spoustu kousků, u nichž budete valit oči, pokud chcete ale i něco, co je zajímavé i hudebně, můžete sáhnout třeba po Bilderbuch, kteří vám zazpívají o všech populárních šumivých nápojích a ještě k tomu snad i tentokrát vypustí do publika bublinky. Taky ale můžete zamířit na Meute. To je, prosím pěkně, kapela, která míchá dechovku s technem. No fakt!

Text: Jan Trávníček, foto: FB Lollapalooza, Iveta Valentová
Témata: Lollapalooza, Jason Derulo, Mumford & Sons, Lauren Spencer Smith, Zara Larsson, Imagine Dragons, AJR, Macklemore, Bilderbuch

zavřít