Budoucnost je tady. Poslechněte si nekonečný live stream death metalu, který generuje umělá inteligence

Vydáno 04.05.2019 | autor: Aleš Harazim

Mohou hudbu skládat roboti? Doposud se mělo za to, že s kvalitními skladbami může přijít jen někdo nadaný, talentovaný a tvůrčí a že umělecké činnosti jsou něco, v čem nás roboti nikdy nenahradí. 

Budoucnost je tady. Poslechněte si nekonečný live stream death metalu, který generuje umělá inteligence Budoucnost je tady. Poslechněte si nekonečný live stream death metalu, který generuje umělá inteligence

Inu, to je, zdá se, minulostí. Alespoň v žánru death metalu. Umělá inteligence Dadabots totiž sama vymýšlí a generuje deathmetalovou muziku. 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Už od konce minulého měsíce.

POSLECHNĚTE SI ROBOTICKÝ DEATH METAL

Na tomto YouTube kanále si můžete poslechnout, jak takový death metal generovaný umělou inteligencí zní. Vytvořili ji hudební technologové CJ Carr a Zack Zukowski a dlouhá léta tuto AI trénovali. Pokud jste technicky zdatní, můžete si detailně přečíst, jak to udělali.

Pokusíme se vám to přetlumočit v lidštině. Do algoritmu umělé inteligence nasypali všechna alba od jednoho umělce. Jsou rozdělená do tisíce kratičkých samplů a algoritmus je dává dohromady, čímž vznikají tisíce různých verzí songů. Nejprve inteligence vydávala jen bílý šum, ale jak se postupně učila, písničky začaly mít hlavu a patu.

AI je trénováno na deathmetalové kapele Archspire, ale dříve zkoušeli tvůrci i skupiny Room For A Ghost, Meshuggah a Krallice. Už dříve zveřejnili alba, která vytvořil jejich algoritmus na základě těchto jmen. Stáhnout si je zdarma můžete na Bandcampu. Nakonečný live stream generovaného death metalu, to je ovšem novinka.

DEATH METAL JE NEJLEPŠÍ PRO ROBOTA

Tvůrci říkají, že dříve se snažili lidé o podobné experimenty v žánru harmonického folku, rocku nebo popu, ale death metal je pro učení se AI nejlepší. "Když učíte AI rockovou písničku, zní spíše jako skřípějící jazz," píší ve své práci. "Sóloví zpěváci zní jako chór duchů a několik žánrů dohromady se stane surrealistickou chimérou zvuků."

Ještě pár let a lidé možná nebudou potřeba už vůbec k ničemu.

Text: Aleš Harazim

Témata: umělá inteligence, Archspire, Room For A Ghost, Meshuggah, Krallice, AI

zavřít