Bill Withers - Samotář, který díky skladbám Ain't No Sunshine nebo Lean on Me vstoupil mezi legendy soulu

Vydáno 11.04.2020 | autor: Roman Jireš

Když 30. března ve věku 81 let v Los Angeles podlehla srdečním komplikacím soulová legenda Bill Withers, celý hudební svět si připomněl jeho hity Ain't No Sunshine, Lean on Me nebo Lovely Day. Prodejnost každého z nich překročila milion kopií. "Jsme zdrceni ztrátou našeho milovaného, oddaného manžela a otce," uvedla rodina trojnásobného držitele Grammy. "V této těžké době se modlíme, aby jeho hudba poskytovala pohodu a zábavu." Příbuzní označili Witherse v prohlášení za "samotářského muže, jehož srdce bylo poháněno spojením se světem".

Bill Withers - Samotář, který díky skladbám Ain't No Sunshine nebo Lean on Me vstoupil mezi legendy soulu Bill Withers - Samotář, který díky skladbám Ain't No Sunshine nebo Lean on Me vstoupil mezi legendy soulu


Smrt si říká rock'n'roll (410.) - Bill Withers 

Nejznámější Withersovy písně pocházejí už ze sedmdesátých let, fanoušci na ně však nezapomněli. Jeden z největších hitů soulového písničkáře Lean on Me, který je spolu s Ain’t No Sunshine na seznamu pěti set nejlepších písní všech dob časopisu Rolling Stone, se v nynější koronavirové krizi dočkal mnoha nových amatérských verzí a stal se hymnou naděje a solidarity. Píseň zazněla také při inauguracích amerických prezidentů Billa Clintona a Baracka Obamy.

Slunce už nesvítí. Zemřel soulový zpěvák Bill Withers

Přestože Withers vydal relativně malý počet osmi alb a v roce 1985 se stáhl do ústraní, zanechal výraznou stopu ve světě hudby. Zcela oprávněně byl v roce 2015 v Clevelandu uveden do Rokenrolové síni slávy, třicet let po ukončení své aktivní kariéry. Ve stejném roce mu při této slavnosti dělali společnost bubeník Ringo Starr, americká undergroundová legenda Lou Reed či punkrocková skupina Green Day. Ocenění se toho roku dostalo i kytaristovi Steviemu Rayi Vaughanovi a skupině Double Trouble, Joan Jett s kapelou The Blackhearts a skupinám The Paul Butterfield Blues Band a The "5" Royales.


Z lodě do studia

Zpěvák, kytarista a klavírista Withers se narodil 4. července 1938. Od svých osmnácti let sloužil v americkém námořnictvu, ze kterého kvůli hudební kariéře po devíti letech odešel. Zpočátku se protloukal v různých profesích, nahrával dema za své vlastní peníze a vystupoval po nocích v klubech. První singl nahrál až ve třiceti letech, jeho první album Just As I Am vyšlo v roce 1971. Jeho poslední nahrávkou zůstává album Watching You Watching Me z poloviny osmdesátých let.

O jeho životním příběhu byl v roce 2009 natočen dokument Still Bill. Ani po ukončení kariéry na jeho písně kolegové z branže nezapomněli. Například jeho skladbu Just The Two Of Us si vypůjčil rapper Eminem do své písně 97' Bonnie & Clyde. "Tvůj hlas, písně a projev nám dávaly lásku, naději a sílu. Moje duše bude vždycky plná tvé hudby," hlásil se k jeho odkazu třeba Lenny Kravitz.

Smrt si říká rock 'n' roll - Příběhy zesnulých hvězd

Withersova nejslavnější píseň Ain't No Sunshine vyšla na singlu v roce 1971 společně se skladbou Harlem. Skladatele prý k napsání jeho největšího hitu inspiroval film Dny vína a růží s Lee Remickem a Jackem Lemmonem v rolích nenapravitelných alkoholiků. V době, kdy napsal Ain't No Sunshine, bylo Withersovi jednatřicet let a pracoval v továrně na výrobu koupelen. Když za její prodej získal svoji první ze tří zlatých desek, nahrávací společnost mu věnovala zlaté záchodové prkénko.



Ain't No Sunshine na své debutové album Got to Be There natočil i Michael Jackson. Soulová klasika se zalíbila itaké dalším. Skupina The Boris Gardiner Happening nahrála svoji verzi v roce 1973 se zpěvákem Paulem Douglasem na albu Is What's Happening.

Polská poprocková kapela Budka Suflera umístila Ain't No Sunshine v roce 1974 na své album Sen o dolinie, kde se jí pěvecky ujal Krzysztof Cugowski. Po delší pauze se poté skladba v coververzích objevila v roce 1991 na singlu australské kapely Rockmelons a před sedmi lety ji dokonce citovali metalisté Black Label Society na svém albu Unblackened. Důkazem o nadčasovosti a nadžánrovosti Ain't No Sunshine je pak fakt, že neunikla pozornosti ani norského producenta elektronické hudby Lida.

text: Roman Jireš

Témata: Bill Withers, soul, Ain't No Sunshine

zavřít