TOP 10 českých alb podle redakce iREPORTu roku 2022: El Presidento Kabátů, Kusy radosti Vypsané fiXy i Posledné veci Mira Žbirky

Vydáno 09.01.2023 | autor: iREPORT

Redakce iREPORTu sestavila svá best of roku 2022 v několika kategoriích. Tohle je žebříček desítky nejlepších alb, která byla vydána na tuzemské scéně. Bavili nás Kabáti, Insania, Lenny nebo třeba Posledné veci zesnulého Mira Žbirky. Pro svou oblíbenou desku můžete hlasovat v Hudebních cenách Žebřík, jejichž předávání proběhne 31. března 2023 v areálu DEPO2015 v Plzni.

TOP 10 českých alb podle redakce iREPORTu roku 2022: El Presidento Kabátů, Kusy radosti Vypsané fiXy i Posledné veci Mira Žbirky TOP 10 českých alb podle redakce iREPORTu roku 2022: El Presidento Kabátů, Kusy radosti Vypsané fiXy i Posledné veci Mira Žbirky


Kabát
- El Presidento

Na album El Presidento čekali fanoušci Kabátů dlouhých sedm let. Ale vyplatilo se a fanoušky této legendy rozhodně nezklame. Ačkoliv nepřináší nic, co bychom v podání sestavy už neslyšeli, nedají se desce upřít kvalitní texty. O ně se postaral Milan Špalek. Muzika je pak skvěle podtrhuje.
(Jan Urbánek)

Insania – GRRRotesky

O existenci brněnské kapely Insania samozřejmě dávno vím. Zároveň musím přiznat, že s kompletní tvorbou detailně seznámený nejsem. Přesto není moc domácích desek, které jsem slyšel v uplynulých měsících častěji než právě GRRRotesky. Singl Vytěsňuju mě naprosto odrovnal a zvědavost na zbytek alba vyšrouboval na maximum. Úvodní skladba sice zůstala nepřekonaná, nicméně i další štiplavé texty mě i po několika měsících baví.
(Tomáš Rumler)

Miro Žbirka - Posledné veci

Spojení otce a syna, Mira a Davida Žbirkových. funguje nádherně. Deska Posledné veci neztrácí nic ze Žbirkovy typické poetiky, zároveň je moderní, plná současných, ne-li budoucích trendů. I přes smutné okolnosti si po každém poslechnutí uvědomím, jak je plné oslav života, houževnatosti a lásky. Je více než smutné, že v tomto "tandemu" už žádná deska nevznikne.
(Alena Kaňová)

ROZHOVOR | David Žbirka: Písničky na album Posledné veci jsme vybírali s tátou i mámou

Vltava - Spass Muss Immer Sein

Robert Nebřenský v nedávném rozhovoru řekl: "Ty písničky se mají někde dole usmívat, třeba hořce nebo s povzdechem." A úsměv vám chtě nechtě zůstane na tváři i při poslechu tohoto alba, která mimochodem funguje stejně dobře i naživo.
(Barbora Kubalová)

ROZHOVOR | Vltava: Sranda musí bejt

Prago Union – Příduhned...

Prago Union oslavili dvacet let své kariéry deskou Příduhned... Na v pořadí osmém studiovém albu je patrná nová energie i radost ze života. Ta souvisí mimo jiné s životním obdobím, které Kato v době tvorby prožíval. „Vstoupil jsem do nového šťastného období. Potkal jsem osobu, která zapříčinila vznik dvou písniček a těch osmnáct dalších už šlo potom skoro samo,“ uvedl muzikant.
(Jakub Urbanec)

Lazer Viking - Tunnel Vision

Kuba Kaifosz zavřel své kytary do skříně a vyměnil je za synťáky, na které se v mezidobí naučil. Vznikla z toho zábavná deska, která v duchu interpreta pořád nese rokenrolové prvky, a zároveň i pro něj signifikantní teatrálnost. Výrazné singly jako Yr Body nebo Bored In Jeans, které odkazují na osmdesátá léta, rozčeřily vody české hudební scény.
(Tomáš Kocian)

Lucie - Lucie v opeře 2022

V minulém roce mě bavil záznam z turné Lucie v opeře 2022, které proběhlo letos na podzim. Unikatní filharmonické zpracování nějvětších hitů kapely Lucie a skladeb z posledního alba EvoLucie lahodí uchu.
(Petr Hanč)

Lucie odstartovala své turné "v opeře". S filharmonií zahrála v Ostravě

Lenny - Heartbreak Culture

Lenny je za mě top česká zpěvačka. Její nová deska Hearbreak Culture mě baví od začátku do konce. Jsem ráda, že se vydala rockovější cestou, která jí dle mého názoru sedí ještě o krapet více než balady. A to je panečku co říct.
(Barbora Turková)

RECENZE: Kouzlo Heartbreak Culture od Lenny tkví v na první poslech nenápadných písních

Ajdontker - Pozitivní vlny

Super deska kapely z Havířova. Ajdontker letos dostali možnost písničky z této desky zahrát jako předkapela na jednom z koncertů Kryštofu v pražské O2 aréně a já jim přeju, aby tuhle arénu jednou naplnili svými příznivci.
(Lucie Nohlová)

Vypsaná fiXa - Kusy radosti

Vypsaná fiXa minulý rok rozdávala Kusy radosti. V květnu vydané album zachytilo kapelu v nové sestavě. Opustil ji basák Mejn, kterého nahradil Kryštof Mašek. Punkovějším zvukem se FiXa vrátila ke svým kořenům. Jako první singl vydala skladbu Buvol, kterou mnozí redaktoři iREPORTu zvolili v tipech Ankety Žebřík jednou z nejlepších písní roku. Deska jako taková nabízí skvělé texty, chytlavé hudební linky, ale také melancholii i dynamiku.
Vypsaná fiXa vystoupí na předávání Hudebních cen Žebřík. Slavnostní předávání proběhne 31. března 2023 v DEPO2015 v Plzni.
(Šárka Preslová)

Text: redakce iREPORT, foto: Michaela Fousková, Jiří Štarha, Veronika Matějková, Benedikt Renč, Karel Holubička, archiv Mira a Davida Žbirkových
Témata: Kabát, Vypsaná fiXa, Insania, Miro Žbirka, Vltava, Prago Union, Lazer Viking, Lenny, Lucie, Ajdontker

zavřít