TOP 10 nejvýznamnějších skladeb soulové královny Arethy Franklin ze šedesátých let

Vydáno 18.08.2018 | autor: Dominik Pavliš

Aretha Franklin, která zemřela 16. srpna ve věku 76 let, byla dle mnohých názorů nejvýznamnější soulová zpěvačka všech dob. Ne nadarmo si vysloužila přezdívku "Královna soulu". Přínos držitelky dvaceti Grammy ocenil i prestižní magazín Rolling Stone, který ji v roce 2008 dosadil na čelo žebříčku Top 100 nejlepších zpěváků historie. Připomeňte si deset jejích největších hitů ze šedesátých let. 

TOP 10 nejvýznamnějších skladeb soulové královny Arethy Franklin ze šedesátých let Aretha Franklin


Do Right Woman, Do Right Man (1967)

Aretha byla zázračné a talentované děvče. Ve svých dvanácti letech začala zpívat v kostele svého otce. Svou první nahrávku natočila o dva roky později u Columbia Records, kde působila šest let, ale nebyla zde spokojená. V roce 1966 podepsala smlouvu s Atlantic Records a jako by ji v tento moment políbila múza. U této společnosti vyšla deska I Never Loved a Man (The Way I Loved You) a na ní i evangelická skladba Do Right Woman, Do Right Man. Podílely se na ní i její sestry Carolyn a Erma a také matka Whitney Houston - Cissy.

Aretha Franklin - Královna soulu i lidských duší. Inspirovala také Martu Kubišovou nebo Marii Rottrovou

 

Don’t Play That Song (1970)

Zpěvačka se setkávala s velkým úspěchem skladeb, ve kterých hraje na klavír. Singlu Don't Play That Song se prodaly miliony kopií. Zajímavostí je, že sama zpěvačka ho nevydržela poslouchat, protože ji připomíná jejího bývalého milence.

Zemřela královna soulu Aretha Franklin. Ve věku 76 let podlehla rakovině

Chain of Fools (1967)

Za tuto skladbu dostala Aretha Franklin Grammy. Slyšíme v ní její typický gospel-melodický vokál a obsadila s ní druhé místo v žebříčku časopisu Billboard. Hitovka Chain of Fools uzavřela úspěšný rok Franklin, ve kterém přepsala pravidla soulové hudby.

 

(You Make Me Feel Like) A Natural Woman (1967)

Jedna z nejznámějších písní Arethy Franklin, kterou složili Carole King a Gerry Goffin na přání producenta Jerryho Wexlera. Ten chtěl pro Arethu skladbu napsanou přímo "na tělo". A to se v tomto případě jednoznačně povedlo. Řada kousků z jejího repertoáru pojednává o utrpení a neštěstí v lásce, v tomto naopak lásku oslavuje. 

 

Ain’t No Way (1968)

Tato oduševnělá balada má ještě zdrženlivější a intimnější začátek, než je u Arethiných skladeb běžné. Její autorkou je zpěvaččina sestra Carolyn, vypráví o bolesti z nepochopené lásky. Jedná se o jednu z nejslavnějších nahrávek Franklin. Vokálně se zde opět zapojila i Cissy Houston.

 

I Say A Little Prayer (1968)

V tomto případě se jedná o coververzi songu Dionne Warwick. Okouzlující a vzrušující vokál, který podporuje sborová harmonie skupiny The Sweets Inspirations, dal této písni neodolatelný pop-gospelový nádech a přenesl ji do jiné roviny.

 

Dr. Feelgood (Love Is a Serious Business) (1967)

Pomalá bluesová skladba, v níž dominuje především klavír. Verš po verši intenzivně graduje až do velkolepého finále. Zde se zpěvačce podařilo chytrým způsobem spojit gospel a církev se sexem. Zpívá o tom, že nepotřebuje žádného lékaře, protože jedna návštěva jejího muže dokáže vyléčit všechny nemoci.

 

Think (1968)

Brzy poté, co se hitovka Respect od Otise Reddinga stala feministickou hymnou, vyrukovala Aretha Franklin s písní Think, která pojednává o ženskosti a etice. Stala se klasikou a zazněla také v muzikálu The Blues Brothers, kde si i sama Aretha zahrála.

 

Respect (1967)

Již zmíněná skladba z pera Otise Reddinga, kterou Lady Soul předělala. V jejím podání obsadila první místo žebřičku Billboardu, znamenala také její první z celkem dvaceti cen Grammy. Rychle se stala notoricky známou a začala ji hrát snad všechna rádia.

 

I Never Loved a Man (The Way I Loved You) (1967)

Debutový singl pod křídly Atlantic Records se okamžitě zařadil do první desítky amerického žebříčku Hot 100. Dominuje mu gospel, který je pro Arethu velmi typický a vyvolává dojem ikoničnosti. Zde je zpěvaččin vokál neuvěřitelně emotivní – působí silně i zranitelně.

text: Dominik Pavliš

Témata: Aretha Franklin, Lady Soul, Otis Redding, Carole King

zavřít