TOP 10 podzimních metalových koncertů

Vydáno 10.10.2015 | autor: admin

Letní festivaly zůstávají už jen ve vzpomínkách. To ovšem neznamená, že svých oblíbených kapel se dočkáte zase až v době, kdy bude den mocnější než noc. I halové a klubové koncerty mají své kouzlo a minimálně jednu obrovskou výhodu - nikdo není vydán napospas rozmarům počasí. Česká republika sice není pupkem světa, přední metalové kapely nás přesto často mají ve svém itineráři.

TOP 10 podzimních metalových koncertů Nightwish dorazí do Prahy v prosinci i s novou zpěvačkou Floor Jansen

PARADISE LOST
20. 10. MeetFactory Praha, 24. 10. Barrák Music Club Ostrava

Členové Paradise Lost nezahálejí. Zpěvák Nick Holmes se dostatečně vyřádil ve službách Bloodbath. Greg Mackintosh se realizoval společně s Vallenfyre, jejichž součástí je také Adrian Erlandsson. Tento bubeník je na metalové scéně mimořádně aktivní. Slyšet ho můžete rovněž na comebackové nahrávce At The Gates, ve svém portfoliu má i jiné známé pojmy, např. The Haunted, Cradle Of Filth, Brujeria nebo Deathstars. Letos přišel ten správný čas na nové album britských death-doom/gothic metalistů. Vydařený počin The Plague Within je už 14. zářezem v historii, která se začala psát v roce 1988.

TOP 10 metalových koncertů letních festivalů

 

POWERWOLF, CIVIL WAR, ORDEN OGAN
27. 10. MeetFactory Praha

Novinku Blessed & Possessed představili Powerwolf v létě na festivalu Masters Of Rock. Neprohloupil ten, kdo si udělal radost limitovanou edicí s bonusovým diskem, na kterém jsou zpracovány coververze Judas Priest, Running Wild, Iron Maiden, Black Sabbath a dalších. Na podzimní turné Attila Dorn a spol. slibují novou scénu se speciálními efekty. Je zřejmé, že prezentovat budou vlastní písně, ať už z předchozí úspěšné nahrávky Preachers Of The Night nebo nové hity Army Of The Night či Armata Strigoi.

Civil War se ještě dlouho nevyhnou srovnávání se Sabaton. Momentálně prohrávají, nudit by však podobně jako Order Ogan neměli.

 

 

EPICA, ELUVEITIE, SCAR SYMMETRY
30. 10. Hala Euronics Zlín

Symfonický metal je velice populární, a to nejen proto, že v čele řady skupin stojí pohledná zpěvačka. Tuto charakteristiku dokonale splňují i Holanďané Epica. Vzhled třicetileté Simone Simons naštěstí není jediným důvodem, proč této partě věnovat pozornost. Loňské album The Quantum Enigma patří ve svém žánru mezi nejlépe hodnocené. Na ploše téměř sedmdesáti minut se kapela kolem Marka Jansena rozehrála skutečně k mimořádnému výkonu.

Za pozornost stojí i CD Origins švýcarských Eluveitie. Program doplní Scar Symmetry ze Švédska, kteří propagují aktuální kolekci The Singularity, Phase 1: Neohumanity.

 

CARCASS, NAPALM DEATH, OBITUARY, VOIVOD
5. 11. Hala Folimanka Praha

Drtivý úder čtyř legend. Skutečně exkluzivní sestava přijede za příznivci extrémního metalu. Může Štědrý den nastat už začátkem listopadu? Jistěže ano! Své zvrhlé dárky přijedou rozdávat Carcass, jejichž návrat v podobě CD Surgical Steel sklízel po zásluze vesměs pochvalné recenze.

Napalm Death a Obituary? Stačí si prohlédnout obaly jejich posledních desek a každému musí být jasné, jakému hudebnímu masakru bude vystaven.

Kanadští Voivod se sice netěší oblibě davů, o to větší uznání pro ně mají jejich kolegové z branže. Skupina si letos připomíná smutné výročí - deset let od smrti Denise "Piggyho" D'Amoura, který stál na začátku 80. let u zrodu skupiny.

 

 

MOONSPELL, STRATOVARIUS, OPERATION: MINDCRIME A DALŠÍ
15. 11. Hala Euronics Zlín

Zimní Masters Of Rock se sice nevyrovná letní mutaci tohoto festivalu, to však neznamená, že nemůže nabídnout zajímavé koncerty a pestrou škálu účinkujících. Byť v rámci jednoho žánru. Například Portugalsko nepatří mezi země, které určují směr metalové komunitě, přesto se i v těchto končinách najde kapela, jež si vysloužila celosvětový respekt. Moonspell momentálně brázdí svět kvůli propagaci CD Extinct.

Novinkou Eternal se po dvou letech připomíná i Timo Kotipelto se Stratovarius. A pod názvem Operation: Mindcrime se neskrývá nikdo menší než někdejší hlas Queensrÿche, tedy Geoff Tate. Ambice mu nescházejí. Album The Key je první díl avizované trilogie. Ve Zlíně navíc vystoupí i mnozí další...

 

 

PAPA ROACH, FIVE FINGER DEATH PUNCH, DEVIL YOU KNOW
20. 11. Malá sportovní hala Praha

Papa Roach si s tuzemskými fanoušky nejdříve zahrávali, když na červen ohlášený koncert vzápětí odvolali. Nakonec platí ono otřepané: konec dobrý, všechno dobré. Jednak příznivci získali delší čas ke vstřebání posledního alba F.E.A.R., i když je jasné, že největší ohlas budou mít starší hity Last Resort nebo Broken Home.

Navíc s sebou Jacoby Shaddix a spol. přivezou čím dál populárnější Five Finger Death Punch. Ti se sice v tomto roce českému publiku již představili coby předskokani Judas Priest, nicméně v té době ještě nebyla k dispozici novinka Got Your Six.

Do počtu nebude ani metalcoreová formace Devil You Know kolem Howarda Jonese, který působil v Killswitch Engage.

 

 

FEAR FACTORY
30. 11. MeetFactory Praha

Koncertní výkony zpěváka Burtona C. Bella jsou na diskuzních fórech vděčným a dost možná i věčným tématem. Nahrávky mixující industriální, groove nebo thrash metal jsou nicméně často natolik strhující, že většina příznivců při další šanci neváhá a na koncert znovu vyrazí. Váhat by neměli ani nyní. Tím spíš, když tentokrát nepůjde pouze o přehrání vybraných songů ze znamenité novinky Genexus, ale o turné k 20. výročí desky Demanufacture. Dle slibu bude tato klasika připomenuta celá. Tedy od titulní pecky, přes další hity Self Bias Resistor, Zero Signal či Replica, až po závěrečnou A Therapy For Pain.

 

 

SOILWORK, PERIPHERY A DALŠÍ
5. 12. MeetFactory Praha

Švédský melodický death metal v podání Soilwork je jednou z mnoha hudebních lahůdek následujících týdnů. Těšit se můžete nejen na songy z letošního alba The Ride Majestic, které je jubilejní desáté v diskografii. Jediným zakládajícím členem, který zůstal dodnes v sestavě, je zpěvák Björn Strid. Navzdory všem změnám je tím pádem zajištěno autentické podání i těch nejstarších hitů, i když až k debutu Steelbath Suicide se kapela už příliš často nevrací.

Americká progresivní parta Periphery je o dekádu mladší. V lednu si získala pozornost vydáním dvojalba Juggernaut: Alpha a Juggernaut: Omega, na které rozložila osmdesát minut velice kladně hodnocené muziky.

 

 

NIGHTWISH, ARCH ENEMY, AMORPHIS
7. 12. Tipsport Arena Praha

Pořádný nápor fanoušků čeká letitou halu, která byla otevřena v březnu 1962. K naplnění její kapacity by nejspíš bohatě stačil příjezd samotných Nightwish. Ač v rámci metalu propagují různé subžánry, Holopainenova sestava má s partou Michaela Amotta i něco společného. Nightwish i Arch Enemy píší svou historii od roku 1996, ani jedné skupině se nevyhnuly rošády za mikrofonem. Zajímavostí jistě bude konfrontace dvou různých pěveckých stylů, jelikož jak Floor Jansen, tak Alissa White-Gluz mají jiné vokální přednosti.

Mimořádně silné trio navíc doplní Amorphis s čerstvou nahrávkou Under The Red Cloud.

 

 

JUDAS PRIEST, UFO
12. 12. DRFG Arena Brno

Pokud najdete žebříček nejlepších metalových zpěváků a Rob Halford nebude figurovat na předních příčkách, něco je špatně. Judas Priest po červnové Ostravě a Praze přidali třetí letošní zastávku v České republice. Letní vystoupení ukázala, že investice do vstupenky se vyplatí. A to nejen z důvodu, že Richie Faulkner nechává - při vší úctě ke svému předchůdci - úspěšně zapomenout na K. K. Downinga. Redeemer Of Souls je vydařené dílo a o starších hitech nemá smysl jakkoliv polemizovat.

Role předskokana se ujme neméně známá skupina UFO, která propaguje nejnovější album A Conspiracy Of Stars. Obě party se vynasnaží potvrdit, že oldies nemusí znamenat zombies, ale spíš goldies.

LIVE: Judas Priest v Praze připomněli zlatou éru heavy metalu

 

text: Tomáš Rumler

 

zavřít