TOP 7 nezapomenutelných skladeb Hany Zagorové

Vydáno 31.08.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Hana Zagorová se do historie české hudby zapsala nesmazatelným písmem. Svou kariéru zahájila v 60. letech 20. století, mezi roky 1977 až 1985 pak získala celkem devětkrát ocenění Zlatý slavík. Během svého života nahrála přes 900 písní a prodala přes deset milionů alb. V roce 2014 byla uvedena do sítě slávy Hudebních cen Anděl. Na svém kontě měla hned několik hitů. Pojďme se blíže podívat alespoň na několik z nich.

TOP 7 nezapomenutelných skladeb Hany Zagorové TOP 7 nezapomenutelných skladeb Hany Zagorové


Maluj zase obrázky

Píseň Maluj zase obrázky patří mezi fanoušky Hany Zagorové dlouhodobě mezi nejoblíbenější. Ačkoliv zpěvačce veřejnost dlouho připisovala její autorství, smutný text o příběhu konce jedné lásky má na svědomí Pavel Žák. „Většina posluchačů si myslela, že jsem ji napsala sama, že je to můj vlastní příběh. Přicházely mi dopisy: Nic si z toho nedělej, najdeš si novou lásku, to byl určitě vůl, když od tebe odešel .... Svěřovali se mi se svými osobními příběhy a s trápením. Jenže tento text jsem nenapsala. Nevznikl jako reakce na konkrétní zkušenost,“ prozradila Hana Zagorová ve své knize.

Příběh českého hitu: Hana Zagorová - Maluj zase obrázky

Je naprosto nezbytné

Vznik skladby Je naprosto nezbytné se datuje do roku 2000. Ani za jejím textem nestojí Hana Zagorová, ale Jiří Březík. Ten ve vysílání televize Prima, kam byl spolu se zpěvačkou pozvaný, prozradil, že vznikl vlastně náhodou. „Jedna kolegyně mi o půl třetí ráno poslala pozdrav a já jsem si říkal, co jí mám odepsat. Bylo mi trapné napsat: ‚Je mi dobře, mám se hezky, vzpomínám na tebe.‘ Řekl jsem si teda, že napíšu něco ve verších, ta pravá podstata se vždycky zakryje. A tak jsem naťukal: ‚Je naprosto nezbytné, aby nebe bylo průsvitné, hvězda aby hřála, člověk žil i z mála…‘ Když jsem text dopsal, napadlo mě, že by se dal i zazpívat,“ řekl Březík s tím, že ho okamžitě napadla i melodie, kterou si pamatoval i poté, co ráno vstal. Okamžitě pak volal Haně Zagorové, které písničku zazpíval. A jí se zalíbila.

Duhová víla

„Duhová víla byla vůbec první písnička, kterou jsem napsal,“ prozradil Karel Vágner v březnu roku 2022 pro budějovickou odnož Českého rozhlasu. Skladba, která vznikla na konci sedmdesátých let, byla jednou z osudových Hanky Zagorové. Nazpívala ji s Petrem Rezkem, s nímž v průběhu let spolupracovala vícekrát. Písnička se natolik líbila, že se stala hitem nejen v Československu, ale úspěch slavila i v zahraničí. V roce 1978 ji přetextoval do angličtiny Joy Turner.

Můj čas

Stejně jak si veřejnost zamilovala seriál Sanitka, se do srdcí diváků zapsala i skladba Můj čas. Společně ji nazpívalo trio Hana Zagorová, Stanislav Hložek a Petr Kotvald. Hudbu napsali Petr a Pavel Ormovi, text složil Zdeněk Borovec. „Můj čas je přesně ten příklad, jak se člověk ve studiu plete. Někdy nat a myslíte si, jak bude úspěšná a není. A pak nahráváte písničku pod titulky, ke které zprvu nemáte ani moc vztah, a ona žije už s několikátou generací,“ uvedl v roce 2021 pro iDnes Kotvald. A měl pravdu. Skladba mimo jiné zazněla například na koncertech Marka Ztraceného v O2 areně, kde byla Zagorová jedním z hostů.

Hana Zagorová interview: Netušila jsem, že v této době a ve svém věku budu ještě zpívat

Asi, asi

Hit Asi, asi nahrála Hana Zagorová na motivy muzikálu Mamma Mia a písničky Honey, Honey skupiny ABBA. Klip ke skladbě natáčela spolu s Petrem Rezkem v Liberci. Dvojice se v něm vydává z Pražské ulice dolů k Soukennému náměstí.

Já nemám strach

Písnička Já nemám strach patří mezi zpěvaččiny nejnovější, své místo v srdcích fanoušků si však našla téměř okamžitě. Pro Hanu Zagorovou ji napsal Marek Ztracený, se kterým na konci roku 2021 nahrála duet Vánoce jako dřív. Skladba se objevila na interpretčině třiadvacátém stejnojmenném studiovém albu. Ve videoklipu k Já nemám strach se Hana Zagorová účastní v léčebném zařízení skupinových terapií pod vedením Ondřeje Sokola. „Je to celé virtuální představa jakéhosi sanatoria workoholiků a zaujetí vlastními nahrávkami v domácím kině, které mě pronásleduje před natáčením písničky ve studiu, dříve než sundám virtuální brýle,“ uvedla zpěvačka.

Já se vznáším

Spoustu textů si Hana Zagorová napsala sama, autorem písně Já se vznáším je však Jaroslav Uhlíř. Své největší slávy se dočkala v roce 1978, když zazněla na oslavu letu Vladimíra Remka do vesmíru. Vtipná je i Uhlířova historka o tom, jak skladba vznikla. Údajně se tak stalo zcela náhodou, když seděl na toaletě a konečně se mu povedlo zbavit nežádoucí zácpy. Po svém kolegovi Zdeňku Svěrákovi měl chtít, aby ji dopsal. „Když z tebe ten refrén tak pěkně vyšel, dopiš si ji sám,“ řekl mu na to.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Lukáš Loužecký
Témata: Hana Zagorová, hity, top, pop

zavřít