TOP 8 živých vystoupení Eltona Johna: Skvělé výkony za klavírem i spojení s legendami

Vydáno 07.05.2019 | autor: Aleš Harazim

Elton John už koncertuje dobrých čtyřicet devět let. O tom, že jeho živá vystoupení patří k nezapomenutelným zážitkům, nás snad přesvědčí i 7. května v pražské O2 areně. Ještě předtím si můžete připomenout osmičku jeho vůbec nejpovedenějších koncertních výkonů. 

TOP 8 živých vystoupení Eltona Johna: Skvělé výkony za klavírem i spojení s legendami TOP 8 živých vystoupení Eltona Johna: Skvělé výkony za klavírem i spojení s legendami

Elton John vystoupí v O2 areně v rámci svého údajně posledního turné, po kterém půjde do důchodu. Farewell Yellow Brick Road, jak se šňůra jmenuje, ale bude trvat tři roky, zahrnuje celkem 300 koncertů a končit bude v roce 2021. Pak už se zpěvák hodlá věnovat jen svým dětem a manželovi. Na co se vlastně můžeme při rozlučce těšit? Na skvělého performera, jak ukazují i vybraná živá vystoupení z celé jeho dlouhé kariéry.

Elton John chystá své poslední turné, zamíří i do České republiky

BENNIE AND THE JETS

S touhle písničkou Elton John celé turné zahajuje. Jde o záznam z koncertu v newyorském Central Parku z roku 1980. Vystoupení bylo pro veřejnost zdarma a tehdy přitáhlo největší počet diváků v historii pop music. Na Eltona se přišlo podívat zhruba 400 tisíc lidí, což vás donutí dát ze sebe to absolutně nejlepší - a je to vidět. Skladbu natáhl na dobrých deset minut (celou v horší kvalitě ji najdete zde), je plná improvizovaných částí a v každé sekundě je patrné jeho absolutní nadšení.


ROCKET MAN

Jeho hlas se v průběhu let měnil. A jak stárnul, trochu přicházel o vysoké tóniny, ovšem pořád je to senzační zpěvák. Tohle je Rocket Man z roku 2005 v Las Vegas, kde ukázal, že sice už nevyzpívá to, co zvládl zamlada, ale jeho zkušený hlas může přidat songům na hloubce a bohatosti.

LIVE: Sir Elton John se svým profesorsky přesným popem obklopil Prahu



SATURDAY'S NIGHT'S ALRIGHT FOR FIGHTING

Skladbou Elton John uzavírá hlavní blok koncertu před přídavky. Její provedení ale asi nebude vypadat jako na tomto záznamu, kde se k němu připojily legendy - Eric ClaptonPhil CollinsBryan Adams a Ray King. Takto epicky vypadal koncert v londýnské Wembley v roce 1987.


TAKE ME TO THE PILOT

Písnička je součástí živých vystoupení Eltona Johna od svého vzniku a měla by zaznít i na pražském koncertu. Je to čistokrevný rock zahraný na piano nebo s plnohodnotným orchestrem. Verze BBC z roku 1970 ukazuje epičnost orchestrální podoby.

RECENZE: Elton John má i na prahu sedmdesátky energii mladíka



YOUR SONG

Klasika, která zcela určitě zazní i v O2 areně. Your Song je písnička, díky které se Elton John v podstatě proslavil a jde o jednu z jeho nejlepších balad. Vystoupení z britského pořadu Top of the Pops v roce 1971 vlastně ukazuje, jak Elton začal tenhle skvostný song představovat publiku.

 

LEVON

Levon zazněla v roce 1971 v pořadu Saturday Night Live zrovna v době, kdy vycházelo album Madman Across the Water. Je to senzační vystoupení z období, kdy byl na tom Elton John hlasově nejlépe. Kapela ho doprovázela tak, že baladu povýšila na trochu soulovější záležitost.

 

DON'T LET SUN GO DOWN ON ME

Není moc obvyklé britského mistra vidět i jinde než za svým pianem. Zde zpívá song Don't Let Sun Go Down On Me jako duet s Georgem Michaelem. Záznam je z roku 1991 a vypadá to, že když se Elton John nemusí starat o klávesy, dokáže se skvěle odvázat.

 

GOODBYE YELLOW BRICK ROAD

Když spojíte dva výtečné hráče na klavír, Eltona Johna a Billyho Joela, vznikne takhle nádhera. Došlo k tomu v Madison Square Garden v roce 2000. Goodbye Yellow Brick Road je píseň, kterou se s námi Elton John v Praze rozloučí.

text: Aleš Harazim, foto: archiv

Témata: Elton John, Goodbye Yellow Brick Road, koncert, O2 arena

zavřít