U2

Vydáno 07.01.2012 | autor: admin

 

U2 je irská rocková kapela, založená v roce 1976 v Dublinu. Jejími členy jsou: Bono (Paul David Hewson - zpěv, kytara), The Edge (David Howell Evans - kytara, doporovodné vokály), Adam Clayton (baskytara) a Larry Mullen ml. (bicí). Za svou historii prodala skupina přes sto milionů alb a patří k nejdůležitějším hudebním tělesům na světě.

Kapela vznikla nejprve v jiném složení a pod názvem Feedback a i přes počáteční nechuť členů ponechat Hewsona jako zpěváka se z Paula vyklubal velký talent a v kapele, která v té době hrála především covery, tak zůstal. Možná i díky tomu pak chlapci vyhráli soutěž v Limericku, díky které získali 500 liber na nahrání dema v profesionálním studiu - to byl ten okamžik, kdy se také zrodil název U2. V roce 1979 tak vyšlo první EP s název U2-3, jež ovládlo irskou hitparádu, ale jiný úspěch nepřineslo.

O rok později vyšlo debutové album Boy, které bylo velice chválené a dobře se prodávalo, a v roce 1981 hned další řadovka October. Byla to nahrávka charakteristická především svou orientací na víru, což byl mimo jiné i důvod jistých nejistot kolem fungování v kapele, neboť jejich tvorba se příliš neslučovala s křesťanstvím. Na všechny tyto pochyby ale členové U2 na další desce War (1983) zapomněli a do rádií se dostal i první velký hit Sunday Bloody Sunday. Už zde začala skupina vkračovat do vod politiky a to se přeneslo i do alba The Unforgattable Fire, kde se objevují písně o Martinu Lutheru Kingovi, lidských právech a problémech společnosti. Z U2 se pomalu stávala opravdu velká kapela, která byla schopna vyprodat celý stadion - významným milníkem pro ně bylo vystoupení v rámci Live Aid.

Nejdůležitější položkou v historii kapely je ovšem řadovka The Joshua Tree (1987), která je právem považována za jedno z nejlepších alb celé hudební historie. Pochází z něj hitovka I Still Haven't Found What I'm Looking For a většina textů se opět nebojí zaobírat se politickými tématy, o kterých jiní muzikanti raději mlčeli. Hned další řadovka Achtung Baby natáčená v Berlíně se ale z kvalitativního hledika postavila hned po bok The Joshua Tree.

U2 se během své kariéry nevyhnuli ani experimentování (jako tomu bylo kupříkladu na desce Pop (1997), postupem času se ale vraceli k tradičnímu rocku, jako tomu bylo na albu All That You Can't Leave Behind (1999). S ním se formaci podařilo dobýt žebříček ve 28 zemích světa, i díky hitu Beautiful Day. Ještě lépe se dařilo - podle Bonových slov "první rockenrolové nahrávce" - How to Dismantle an Atomic Bomb (2004): 1. místo ve 32 zemích.

Do jisté kontroverze se U2 dostali s albem Songs of Innocence, neboť se tato nahrávka dostala do hudební knihovny uživatelů iPhonů - což, jak se později ukázalo, nebyl nejlepší marketingový tah. To ale neubralo nic na tom faktu, že U2 jsou považování za "největší kapelu na světě".

V roce 2017 uspořádali masivní turné The Joshua Tree Tour při příležitosti třiceti let od vydání tohoto legendárního alba. Na setlistu nechyběla žádná ze skladeb z této desky. Koncerty se odehrávaly na obřím pódiu, jemuž dominovala impozantní videoprojekce, dosahující 60 metrů délky a cca 15 metrů výšky! Promotion a úspěch turné (které později zavítalo i do Asie a Oceánie)  pozdržely vydání dalšího alba Songs Of Experience. Významnějším důvodem posunu release date však prý bylo zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA.

Tato, v pořádí již čtrnáctá studiovka U2, vyšla v prosinci 2017, uvedl ji singl You're the Best Thing About Me, a taktéž na ni U2 navázali velkou koncertní šňůrou, pojmenovanou Innocence + Experience Tour. Obsahuje 14 skladeb a jejími producenty byli Jacknife Lee a Ryan Tedder.

Diskografie:
Boy (1980)
October (1981)
War (1983)
The Unforgettable Fire (1984)
The Joshua Tree (1987)
Rattle and Hum (1988)
Achtung Baby (1991)
Zooropa (1993)
Pop (1997)
All That You Can't Leave Behind (2000)
How to Dismantle an Atomic Bomb (2004)
No Line On The Horizon (2009)
Songs Of Innocence (2014)
Songs Of Experience (2017)

Další články interpreta

zavřít