LIVE: Ed Sheeran v Praze: Každá dívka měla pocit, že zpívá jen pro ni

Vydáno 08.07.2019 | autor: Roman Jireš

Ed Sheeran svůj pražský koncert vyprodal po pár hodinách od spuštění předprodeje a pořadatelé vzápětí přidali další vystoupení, které se na letišti v Letňanech uskuteční v pondělí. Žádné velké překvapení, už v únoru 2015 se v holešovické Tipsport Aréně ukázalo, že věhlas zrzavého dívčího idolu dorazil i do České republiky. A o čtyři roky později je možná zpěvák na vrcholu popularity.

LIVE: Ed Sheeran v Praze: Každá dívka měla pocit, že zpívá jen pro ni LIVE: Ed Sheeran v Praze: Každá dívka měla pocit, že zpívá jen pro ni

 

ED SHEERAN
LETIŠTĚ LETŇANY, PRAHA
7. 7. 2019

Dnes osmadvacetiletý hudebník je nyní považovaný za jednu z nejvýraznějších osobností současné scény. Svými úspěšnými alby a vyprodanými koncerty vyvolává otázky, zda se jedná o mimořádný talent, nebo produkt hudebního showbyznysu. Přestože jen loni vydělal 110 milionů dolarů (2,5 miliardy korun), budí svojí neokázalou image dojem sympatického kluka od vedle. Takže vykalkulovaný plyšáček pro teenagery, nebo mimořádný muzikant? Soudě podle pražského koncertu bude pravda někde uprostřed.

RECENZE: Ed Sheeran napsal do třetice všeho modrého svoji nejlepší desku

Vystoupení v rámci evropského turné Divide 2019 navštívilo podle pořadatelů téměř osmdesát tisíc posluchačů, převážně z řad mladých žen a dívek, takže se mezi nimi zřídka se vyskytující muži nad čtyřicet mohli cítit jako pedagogický dozor. Ovšem před návštěvou je potřeba uznale pokývat hlavou, do Letňan na hudbu dorazilo předtím nejvíce lidí (šedesát tisíc) před třemi lety na koncert AC/DC.

Lidé se začali do areálu hrnout už několik hodin před prvními tóny Sheeranovy kytary. V roli předskokana se jako první představila švédská zpěvačka Zara Larsson, vítězka pěvecké televizní soutěže Talang 2008. Po ní naživo představil své loňské album Electric Light písničkář s kytarou James Bay. Příjemný, byť trochu chladný pop Larsson i naléhavý hlas Baye rozhodně nenudily a zaslouženě sklidily uznalý potlesk.

TOP 10 letních open airů: Dorazí Rammstein, Metallica nebo Ed Sheeran, brány otevřou Rock For People i Colours of Ostrava

Sheeran, který se v současné době objevuje v tuzemských televizích ve frekventované reklamě na kečup, dorazil na devátou a ihned ovládl modře zabarvenou scénu. Koncert za jásotu přítomných zahájil skladbou Castle on the Hill ze svého předloňského třetího studiového alba nazvaného ÷ (Divide), a když zanedlouho vypálil The A Team z debutového alba (Plus), měl notnou část publika omotanou kolem prstu. V obyčejném tričku a sám bez doprovodné kapely si při hře na kytaru vypomáhal přednatočenou hudbou a o pomoc při zpěvu neváhal žádat vděčné publikum, které prokázalo znalost části jeho textů.

Musí se nechat, že pokud neustále rozesmátý Sheeran nezdržoval zbytečným řečněním mezi písněmi a hrál hity jako Thinking Out LoudPhotographPerfect nebo Sing, měl koncert spád. A při závěrečné smršti vyšperkované peckou Shape of You, třetím nejprodávanějším singlem v Británii a nejčastěji streamovanou skladbou na Spotify, se dalo zapomenout na místy vkrádající se pocit jednotvárnosti. Zvláště když v písních jako I See Fire dokázal, že je opravdu velmi dobrý zpěvák

Tento úspěšný mladík, který po svých vystoupeních v Praze vydá nové album No. 6 Collaborations Project, z něhož na koncertech představuje skladby Beautiful People a I Don't Care, má jednu velkou výhodu. I v Letňanech se mu dařilo interpretovat své zamilované balady tak, že mnohá z přítomných dívek měla pocit, že ji Sheeran zpívá jen pro ni.

text: Roman Jireš

Témata: Ed Sheeran, Letňany, Zara Larsson, James Bay

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít