HITPARÁDY (82.): Depeche Mode s albem Spirit vítězí v Česku, v Británii je porazila i stoletá zpěvačka Vera Lynn

Vydáno 29.03.2017 | autor: Josef Martínek

Zajímavý mix generací se na konci března sešel ve světových hitparádách. Zatímco mládí reprezentují rapper Drake nebo písničkář Ed Sheeran, nejen starší posluchače potěší už čtrnáctá řadovka Depeche Mode. Mimořádné je umístění zpěvačky Very Lynn v britských albech - nestává se totiž často, aby se na stupně vítězů dostala umělkyně ve věku rovných 100 let. 

HITPARÁDY (82.): Depeche Mode s albem Spirit vítězí v Česku, v Británii je porazila i stoletá zpěvačka Vera Lynn Depeche Mode bodují se čtrnáctou řadovkou Spirit


ČEŠTÍ FANOUŠCI KUPOVALI DEPECHE MODE

Jen na jediný týden přepustil Ed Sherean první místo rádiové hitparády svému kolegovi Rag'N'Bone Manovi. Ten s písní Human nyní klesl až na pětku, zatímco Sheeranova Shape Of You už znovu ukazuje veškeré konkurenci záda. Možná ale britskému písničkáři brzy zatopí Clean Bandit, kteří jsou podruhé za sebou druzí. V singlu Rockabye jim hostují Sean Paul a Anne Marie. Úplně nového obyvatele má bronzová pozice, kam se posunul Alan Walker s Alone

HITPARÁDY (81.): Ed Sheeran je Adele v kalhotách, v britské Top 10 má hned devět písní

Albový žebříček potvrdil, že fanouškovská základna Depeche Mode je stále mimořádně silná. Zatímco ve světě už poslední nahrávky kultovní skupiny nepatří k těm nejprodávanějším, u nás je z toho i tentokrát první místo. Možná tomu přispěl také blížící se květnový koncert v Praze, před kterým si chtějí majitelé vstupenek skladby z desky Spirit naposlouchat.

vložte odkaz, text nemažte

Ed Sheeran proto po dvou vítězstvích klesl na dvojku, na "bedně" se drží také J.A.R. s deskou Eskalace dobra. Do Top 10 se ještě z novinek dostal výběr skupiny Poutníci, který se pod názvem Zlatá éra (1983 - 1991) probojoval na čtvrtou pozici, dále ,na pětce materiál k muzikálu Ferda Mravence a na šestce Drake s ještě horkým "playlistem" More Life. Jako devátý startuje Sebastian s prvotinou Hvězdy. 

RECENZE: Depeche Mode vidí na albu Spirit současný svět hodně černě

BRITÁNIE SE I NADÁLE KLONÍ SHEERANOVI

Britské singly už třetí týden po sobě neznají jiného medailistu než Eda Sheerana. Písničky z alba Divide fanoušky stále baví, a tak v Top 3 znovu platí pořadí: 1. Shape Of You 2. Calway Girl 3. Castle On The Hill. Vysoko startuje Drake, který se dostal hned na čtyřku s novinkou Passionfruit, na šestce zahájili své tažení žebříčkem Clean Bandit se Symphony. Pokud budete pořadím listovat dál, zjistíte, že zhruba třetinu první stovky si pro sebe zabrali dva muži - Ed Sheeran a Drake totiž do hitparády dostali celé svoje nové desky. 

Také albový žebříček se změnil v souboj Ed Sheeran versus Drake. I když je kanadský rapper stále žádanější a loni s deskou Views poprvé dobyl britskou hitparádu, "sheeronámii" zastavit nedokázal. I potřetí tak Divide poráží všechny soupeře a bere zlato, na More Life zbylo stříbro. Čerstvě stoletá Vera Lynn, jejíž písně slavily velký úspěch už za druhé světové války, získala bronz s kolekcí 100. To Depeche Mode na první trojici nedosáhli. S minulým albem Delta Machine brali ve své době stříbro, Spirit jim ale vyneslo "pouze" pátou pozici. 

V AMERICE VÍTĚZÍ S ALBEM DRAKE

Na vedoucím postavení Shape Of You se nezměnilo nic ani v Americe, takže nezbývá než konstatovat, že Ed Sheeran opět ovládá všechny námi sledované singlové trhy. Tak dominantní hit tu v celosvětovém měřítku už dlouho nebyl. Druhý zůstává Bruno Mars s That's What I Like a třetí místo obsadili Zayn a Taylor Swift s I Don't Wanna Live Forever. Drake má v Top 10 hned dvě novinky, na osmičce Passionfruit a na devítce Portland. 

Albový souboj v USA podle očekávání dopadl lépe pro Drakea. More Life navazuje na úspěchy předchozích čtyř řadovek a dvou mixtapů, Ukazuje se tak, že na rap a r'n'b je za "velkou louží" krátký i Ed Sheeran, s Divide momentálně stříbrný. Další rapová hvězda následuje na bronzovém stupínku - Rick Ross a Rather You Than Me. Depeche Mode jsou podobně jako v Británii se Spirit pátí. 

Témata: hitparády, Depeche Mode, Drake, Ed Sheeran, Vera Lynn, Rag'N'Bone Man, Clean Bandit, Rick Ross, Zayn, Taylor Swift, Bruno Mars

zavřít