Garbage

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Garbage Garbage

 

Garbage je americko-skotská rocková kapela. Byla založena v roce 1993 a její sestava je následující: Shirley Manson (zpěv) (pochází ze Skotska), Duke Erikson (baskytara, doprovodná kytara, klávesy), Steve Marker (sólová kytara) a Butch Vig (bicí). Garbage prodali celosvětově přes 17 milionů alb.

Erikson a Vig byli oba velmi aktivní hudebníci a producenti, nejraději remixovali proslavené songy a dodávali jim mnoho ze svého. Jeden z jejich přátel však při poslechu jejich tvorby pronesl památnou větu "This shit sounds like garbage!" z čehož později vznikl název nové kapely. Proto Erikson a Vig do té doby pracovali výhradně s muži, rozhodli se přibrat do nové formace nějakou ženu. Marker se díval na videoklip kapely Angelfish "Suffocate Me" a tam spatřil a uslyšel to, co hledal - zpěvačku Shirley Manson. První zkoušky neprobíhaly úplně dobře, Manson si však s pány velmi porozuměla a rozhodla se přistoupit na nabídku spolupráce. Prvním singlem Garbage se pak stal song Vow a v roce 1995 vyšlo debutové eponymní album - z něj můžete znát hitovku Only Happy When It Rains. Debut byl velmi úspěšný a Garbage na úspěch navázali i s další studiovkou Version 2.0 (1998), na kterém pokračovala v témže stylu. Tato řadovka přinesla ovšem ještě větší hity - v kontextu vůbec největší hity skupiny - jako Push It, You Look So Fine a především pak I Think I'm Paranoid. Deska získala dvě nominace na Grammy.

Garbage dostali i výjimečnou a prestižní možnost nahrát song k bondovce The World Is Not Enough - pro tento film napsali stejnojmennou píseň, která je dodnes považována z jednu z nejlepších bond-písní. 

Kapela se čas od času odebírala na odpočinek, zatím se ale vždy vrátila zpět. Skvělý comeback se jim například podařil i s albem Not Your Kind Of People (2012) s vynikajícím singlem Blood For Poppies. Zatím posledním počinem Garbage je řadovka Strange Little Birds (2016).

Butch Vig je mezi muzikanty velké jméno - je to totiž producent legendárí desky Nirvany Nevermind. Také Shirley Manson platí za jednu z nejdůležitějších dam hudebního světa a nedosáhla tohoto statusu jen kvůli svému zpěvu. Její zajímavý vizuální styl a neuvěřitelný sex-appeal jsou dalším důvodem, proč jsou Garbage tak populární.

Diskografie:
Garbage (1995)
Version 2.0 (1998)
Beautiful Garbage (2001)
Bleed Like Me (2005)
Not Your Kind of People (2012)
Strange Little Birds (2016)

Další články interpreta

Diagnóza: Frontman (1.)

Style

vydáno 21.01.2012

The Pretty Reckless

Interpreti

vydáno 03.10.1996

zavřít