TOP alba roku 2021 podle redakce iREPORT vydali David Stypka, Ewa Farna, Xavier Baumaxa, Adele i Billie Eilish

Vydáno 18.01.2022 | autor: iREPORT

V roce 2021 vyšlo hned několik skvělých alb, a to jak na české, tak zahraniční scéně. Co se té tuzemské týče, podle redaktorů iREPORTu rozhodně stály za poslech nahrávky post-hudby, Ewy Farne, Davida Stypky, Xaviera Baumaxy nebo Bert & Friends. Za hranicemi pak podle nás povedly očekávané nahrávky Billie Eilish aAdele, ale i comeback legend ABBA, Garbage a Offspring.

TOP alba roku 2021 podle redakce iREPORT vydali David Stypka, Ewa Farna, Xavier Baumaxa, Adele i Billie Eilish TOP alba roku 2021 podle redakce iREPORT vydali David Stypka, Ewa Farna, Xavier Baumaxa, Adele i Billie Eilish


Česká část

post-hudba - Svět na konci roku nula

Jestliže někdo doopravdy dokázal vystihnout atmosféru života v probíhající koronavirové pandemii, tak právě dvojice Tomáš Havlen a Dominik Zezula. Album postavené na temných beatech a zároveň každodenních strastích či pocitech, které nás provázely v uplynulých měsících, zůstane sice jako mrazivou vzpomínkou, nicméně by byla škoda na něj zapomenout.
(Tomáš Kocian)

RECENZE: Post-hudba natočila desku, která dokonale popisuje pocity současné doby

Ewa Farna - Umami

Ewa Farna nechala fanoušky na novou desku čekat dlouhých sedm let. Z nahrávky je však znát, že si ji opravdu "vypiplala" a posluchač se tak dočká kvalitního popu, který nese srovnání se světovou scénou. Hudebnice nezpívá pouze o lásce, jak je v dnešní době u zpěváků zvykem, ale naopak v písních předestírá mnohá diskutovaná témata. Ať už jde o body shaming ve skladbě Tělo nebo umění říkat "ne" v No ne. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou skladby Verze 02, v níž se Farna setkává se svým mladším já a Umamy, kterou složila pro svého syna.
(Andrea Štipčáková)

ROZHOVOR | Ewa Farna: Autenticita je u umělce nejdůležitější. Chci na scéně zastupovat poctivý český pop

David Stypka - Dýchej

Album Davida Stypky patřilo minulý rok k těm nejočekávanějším. Zpěvák sám ho bohužel dokončit už nestihl, aranží již nahraných skladeb se však ujali jeho parťáci z Bandjeez a kamarádka Kateřina Marie Tichá a v září tak vyšla deska s příznačným názvem Dýchej. Precizní práce na pomezí popu, rocku a písničkářství, texty, kterými zpěvák nebrousí pouze po povrchu, ale naopak jimi jde až do hloubky... Prostě a jednoduše album, do nejž dal interpret svou duši. Zaslouženě je hudebními kritiky označováno deskou roku.
(Andrea Štipčáková)

ROZHOVOR | Bandjeez: David Stypka byl perfekcionista. Písně si zasloužily dokončit

Bert & Friends - 2050 (Live at Strahov)

Bert & Friends působí na české scéně jako zjevení, samozřejmě v tom dobrém slova smyslu. Minulý rok se uskupení rozhodlo vydat odvážné album 2050, kterým se dívá do budoucnosti. Konkrétně na svůj koncert na Strahově, který do posledního místa vyprodala. Písně na desce jsou pomyslným záznamem živáku, což dělá desku zcela unikátní.
(Barbora Kubalová)

RECENZE: Už je to tady. Cesta do roku 2050 na vyprodaný Strahov za Bert & Friends

Xavier Baumaxa - F!asco

Xavier Baumaxa vydal v roce 2021 svou desátou desku s názvem F!asco, na které přišel s radikální proměnou zvuku. Opustil formu písničkářství (kytara a piano zazní jen výjimečně) a dal se do elektronických protest songů. Zabývá se v nich otázkami genderu, noří se do kulturních válek či zpívá o Bohu, který má živnost. Od Baumaxy rozhodně odvážný počin.
(redakce)

ROZHOVOR | „Na alkoholový plačky už není nikdo zvědavej." Xavier Baumaxa vydal elektronickou desku v nejlepší tradici folku

Zahraniční část

Billie Eilish - Happier Than Ever

Americká zpěvačka letos vydala dlouhoočekávané druhé album. Leckoho mohla překvapit tím, jakým směrem se na novince Billie Eilish vydala. Namísto velkých rádiových hitů se zaměřila na kvalitu. Album zní až překvapivě vyzrále. Otevírá i závažná celospolečenská témata jako sexuální nátlak a misogynní chování. Pečlivost, s jakou si dokázala pohrát s kompozicí a zvukem, je taktéž překvapující. Svůj podíl na tom má znovu i její bratr Finneas.
(Tomáš Kocian)

RECENZE: Billie Eilish na novince Happier Than Ever ukazuje, že umí udělat vyzrálou desku

ABBA - Voyage

Překvapení v podobě návratu slavné kapely generace našich rodičů držící si stále svůj typický, nezaměnitelný zvuk.
(Monika Růžičková)

Garbage - No Gods No Masters

Garbage jsou prostě moje srdcovka a jedna z mála kapel, která s každým dalším albem dokáže přinést něco nového a aktuálního do své tvorby, ale zároveň jsou to pořád oni se svým typickým rukopisem.
(Barbora Kubalová)

Offspring - Let the Bad Times Roll

Po řadě let nové studiové album od Offspring. Svižně plyne, má cool artwork a délku tak akorát. Pop punkeři si nemají na co stěžovat, i když nové album už legendární Americana nepřekoná. Staří Offspring oblékli novější kabátek, ale pořád jsou to oni.
(Natálie Bartlová)

Adele - 30

Jednou z nejočekávanějších zahraničních desek byla bezesporu ta od Adele. Zpěvačka novou hudbu vydala po dlouhých šesti letech, a tak hudební průmysl zajímalo, kam se posunula. Už první singl Easy On Me dal vědět, že půjde opět o velmi silnou nahrávku, což následně potvrdilo album samo. Adele se na něm vyzpívává z nepovedeného vztahu a z depresí, kterými trpěla. Vyloženým hitům se na desce sice vyhýbá a možná nové písně nepadnou všem do noty, dozajista jde však o další zpěvaččinu kvalitní nahrávku, která by se v budoucnu mohla dočkat několika ocenění.
(redakce)

redakce iREPORT, foto: Universal Music, archiv iREPORT
Témata: post-hudba, Ewa Farna, David Stypka, Xavier Baumaxa, Bert & Friends, Adele, Billie Eilish, Garbage, Offspring, ABBA

zavřít