Nominační tipy Žebříku (II.): Skupinou roku se mohou stát Monkey Business, Mig 21 i Wohnout, nejlepší alba natočili UDG, Xavier Baumaxa nebo David Stypka

Vydáno 15.02.2022 | autor: Barbora Kubalová

Hlasování v Hudebních cenách Žebřík za rok 2021 vstupuje do své druhé poloviny. V kategorii Skupina můžete volit mezi Lucií, Mig 21, Monkey Business, Tata Bojs a Wohnout, o hlasy mezi alby pak budou usilovat již zmínění Mig 21 a také  David Stypka, Xavier Baumaxa, UDG a Ewa Farna. Vyhlášení výsledků proběhne 1. dubna v plzeňském areálu DEPO2015. Jak hlasovat, najdete na www.anketazebrik.cz.

Nominační tipy Žebříku (II.): Skupinou roku se mohou stát Monkey Business, Mig 21 i Wohnout, nejlepší alba natočili UDG, Xavier Baumaxa nebo David Stypka Nominační tipy Žebříku (II.): Skupinou roku se mohou stát Monkey Business, Mig 21 i Wohnout, nejlepší alba natočili UDG, Xavier Baumaxa nebo David Stypka


SKUPINA


Lucie

Rok 2021 proběhl pro kapelu Lucie především ve znamení vydání knihy Fotografity. V ní formace mapuje prostřednictvím fotografií na téměř 528 stranách svou kariéru. Fanouškům nabízí pohled do zákulisí koncertů i nahrávacích studií i unikátní snímky zachycující také začátky sestavy. Kvůli koronavirové krizi odložila Lucie své halové turné se symfonickým orchestrem na letošní rok, vydala se však na letní šňůru čítající patnáct zastávek.

RECENZE: Známá neznámá Lucie. Fotokniha mapující kariéru kapely pobaví i dojme

Mig 21

Mig 21 dali fanouškům ochutnat svůj Džus noci. Nové album vydali po sedmi letech a jak napsala ve své recenzi naše redaktorka Hana Bukáčková, „čekání se vyplatilo“. Desku pokřtil band na konci listopadu a jak koncert ukázal, i nové songy už dokázaly zlidovět. Mig 21 budou jedni z hlavních hostů Hudebních cen Žebřík, které se budou předávat 1. dubna v plzeňském DEPO2015.

RECENZE: Mig 21 dávají okusit osvědčený a chutný Džus noci

Monkey Business

Monkey Business zahájili koncertní sezónu 2021 na Žižkovské věži, kde vystoupili v rámci Spring Festivalu. Ten proběhl ještě v „tuhé“ koronavirové době a šlo tak o jednu z mála možností, jak propojit hudebníky s fanoušky. V srpnu sestava vyrazila do Karlových Varů, kde otevřela legendární klub Kaiser 55, v prosinci pak odehrála trojici koncertů v pražském Lucerna Music Baru. Tam také pokřtila první sólové album Romana Holého.

Tata Bojs

Zajímavý byl pro Tata Bojs už začátek roku, v únoru totiž mělo svou koncertní premiéru album Jedna nula. Jelikož však situace kultuře nepřála, oslavili vydání desky online s fanoušky, kterých se na stream připojilo přes dva tisíce. V březnu odstartovala kapela své Jedna nula tour, v audiovizuální stroj času pak proměnila v červnu manéž Azylu78 na pražském Výstavišti. V listopadu měl proběhnout její dvakrát odložený křest desky v O2 Universu, kvůli pandemické situaci však sestava musela měnit datum znova.

Wohnout

Wohnout jsme se v květnu loňského roku vypravili do studia SONO Records, kde kapela nahrávala svou desátou desku. Novinku HUH! pokřtila ve skateparku na Štvanici a zároveň jí oslavila pětadvacet let kariéry. Musela se rovněž vypořádat s krátkou nepřítomností Honzy Homoly, který si zlomil ruku. Na koncertech ho nahradil Michal Skořepa.

ROZHOVOR | Wohnout: Jako kapela jsme to chtěli asi po třech letech hraní zabalit

ALBUM


Dýchej - David Stypka a Bandjeez

Hvězda, která zazářila příliš pozdě. David Stypka v průběhu nahrávání svého třetího alba zemřel po dlouhém boji s rakovinou slinivky, zkomplikovanou koronavirem. Jeho spoluhráči z Bandjeez spolu s producentem Martinem Ledvinou desku dokončili a představili nám tak Stypkovu jinou stránku. Oproti předchozím albům je Dýchej optimističtější, zamilovanější, odhodlanější užívat si každou chvíli života, dokud to jde.

Džus noci - Mig 21

Chlapecká, taneční, pěvecká a striptérská skupina z Prahy 5-Smíchova vypustila do světa nové album po dlouhých sedmi letech. Mig 21 se nepouští do zbytečných experimentů, ale nabízejí kvalitní pop s dávkou humoru, který roztančí publikum. Na novou desku si přizvali i několik hostů, v písni Svádíš jsou to herečky Erika Stárková a Martha Issová, v Tykej mi naopak nečekaná mužské pěvecké duo Matěj Ruppert a Radek Škarohlíd.

F!asco - Xavier Baumaxa

Na rozdíl od Mig 21 Xavier Baumaxa na nové desce na jistotu nevsadil, ale naopak se vydal do neprobádaných vod elektronické hudby. Sám o albu prohlásil, že očekává, že se od něj část fanoušků po této desce odvrátí. K tomu naštěstí nedošlo, příznivci jej namísto toho nominovali na Album roku. Po stránce textové posluchači dostanou přesně to, co od Xaviho čekali: jízlivost, nekorektnost, vtip i slovní hříčky. Jako vždy se nebojí do toho opřít a strefuje se do neonacistů, rasistů, homofobů i do prezidenta.

Přístav - UDG

UDG dali svou šestou řadovku svým fanouškům jako takový předvánoční dárek. Název  symbolicky připomíná, co je pro kapelu na cestách nejdůležitější, jak vysvětluje bubeník Jugi: "Život s kapelou je jako život námořníků, krásný, ale také destruktivní pro osobnost člověka nebo pro život ve vztahu. Přístav je symbolem domova, kam se člověk vrací, ale také místo, ze kterého zase mizí na širé moře, které ho osudově přitahuje. To je téma, které se prolíná celým albem." Od posledního počinu Emotikon si museli fanoušci počkat na nový materiál celých pět let, nominace v kategorii Album roku ale svědčí o tom, že se čekání vyplatilo.

ROZHOVOR | UDG: Vsadili jsme na vlastní síly, chtěli jsme maximálně zachytit autenticitu a zvuk kapely

Umami - Ewa Farna

Úřadující česká slavice svou pátou česky zpívanou řadovkou potvrdila, proč si titul královny českého popu zaslouží. Recenzenti se shodují, že na desce Umami je Farna ve své nejlepší formě a s pilotním singlem Tělo se stala tváří speciálního playlistu Spotify, který představuje skladby více než padesátky nejvýraznějších umělkyň z celého světa. A co znamená název desky? "Album začíná intrem, které se jmenuje Umami, a končí skladbou, v jejímž názvu jsme na konci napsali tvrdé y. Udělali jsme to proto, že spousta lidí slyší v názvu český obrat ,u mámy'."

Umami je slovo z japonštiny, znamená pátou chuť, která zvýrazňuje všechny ostatní. "Nelze ji jednoznačně popsat, ale díky ní chutná jídlo kompletně. A umami mého života je mateřství. Když se poprvé setkáváme s chutí umami, je to při pití mateřského mléka," vysvětluje zpěvačka.

Text: Andrea Štipčáková, Barbora Kubalová, foto: Universal Music, archiv iREPORT, archiv Ewa Farna
Témata: Lucie, Mig 21, Monkey Business, Tata Bojs, Wohnout, David Stypka, Xavier Baumaxa, UDG, Ewa Farna

zavřít