RECENZE: Tata Bojs umí napsat hit i na desáté řadovce. Album Jedna nula není jen o jedničkách a nulách, má potenciál přitáhnout nové fanoušky

Vydáno 22.01.2021 | autor: Andrea Černá

Tata Bojs vydali na konci roku 2020 své desáté řadové album Jedna nula. Na přebalu desky jsou muzikanti zpodobněni jako trojrozměrné figurky, opět se tak projevila fascinace moderními technologiemi. Jedničky a nuly ale nejsou jediným motivem nového alba, které dalo fanouškům hned několik hitů. Teď už zbývají jen koncerty, aby se na ně mohlo tančit.

RECENZE: Tata Bojs umí napsat hit i na desáté řadovce. Album Jedna nula není jen o jedničkách a nulách, má potenciál přitáhnout nové fanoušky RECENZE: Tata Bojs umí napsat hit i na desáté řadovce. Album Jedna nula není jen o jedničkách a nulách, má potenciál přitáhnout nové fanoušky

Tata Bojs

Jedna nula

Skladby:
Holka z plakátu, Minoritní, Velký třesk - part I, Zvony, Zavazadlo, Velký třesk - part II, Kraftwerk in Saint Tropez, Spolek holek, Tajemství (feat. Emma Smetana), 220 travoltů, Vlasní brácha

11 skladeb / 43:33 min

Vydavatel: Supraphon

Už singly Kraftwerk in Saint Tropez a Zvony naznačily několik zásadních aspektů nového alba hanspaulských Tata Bojs. Ani po více než třiceti letech skládání a hraní neztratili um překvapit své fanoušky, chuť vrhat se do něčeho nového, nebát se odlišit od své dosavadní tvorby, zaujmout nového posluchače a hlavně – naprosto přesně ví, jak napsat hit. Tento um je pojítkem hned několika písniček z desky Jedna nula. V pořadí desáté řadové album kapely se po vydání umístilo mezi třemi nejprodávanějšími českými nahrávkami měsíce, Tata Bojs se dočkali také nominace na Ceny české hudební kritiky Apollo 2020.

ROZHOVOR | Tata Bojs: Zvony už celkem solidně bimbaj

Kraftwerk in Saint Tropez je první anglicky zpívanou písní Tata Bojs, kteří začali zkoušet v roce 1988. Ukázali tak, že mohou složit jednu z perel své tvorby, aniž by se museli opírat o hříčky s češtinou, což je jejich tradičně silná disciplína. Jak vznikla kombinace francouzského města, německé kapely a anglického textu, vysvětloval Mardoša v nedávném rozhovoru. Silný singl kapela doprovodila zábavným klipem, v němž o generaci zestárlí Tata Bojs pozorují svou vlastní cestu do Francie hledáčkem kamery minulosti. Kopák v prvním singlu alba dává od prvních vteřin na vědomí, že Zvony obstojí několik koncertních sezón. A textem „měsíce plynou a dny taky“ zároveň tematicky doplňuje náladu alba.

Další písní, která s kapelou vydrží mnoho let, je Tajemství, do níž francouzštinou přispěla Emma Smetana. Zpěvačka a moderátorka studovala ve Francii a několik francouzsky zpívaných písní se objevilo už na jejím debutovém albu What I’ve Done z roku 2016. Tata Bojs zase na žádném koncertě nevynechají skladbu Attention aux hommes, která vznikla na základě samplu z francouzského filmu L'homme orchestre (v českém překladu Piti, piti, pá). Pokud si tedy kapela chtěla vybrat někoho, kdo dodá písni kromě tajemství i francouzský šmrnc a šarm, byla Emma Smetana skvělou volbou.

Tata Bojs rozsvítili Výstaviště. Na festivalu Praha Září zahráli své největší hity

Na albu Jedna nula se podílelo více hostů: Minoritní zaujme hostujícím saxofonem Marcela Bárty a ukulele Pavla Bohatého. Nepřeslechnutelné jsou pak smyčce a dechové nástroje ve skladbách Zvony, Velký třesk, part 1 a Vlasní brácha. Jejich aranže v podání sCore Orchestra napsal bývalý člen Tata Bojs Marek Doubrava.

Když Milan Cais přemýšlel o vizuálním ztvárnění desky, v hlavě mu zarezonovalo téma písně Vlasní brácha pojednávající o touze po vlastním dvojníkovi, v tomto případě vyrobením z vlasu. Na bookletu, který má 28 stran, jsou tak zvěčněni všichni členové skupiny v netradičním provedení. Místo klasické fotografie nebo grafiky se hudebníci nechali naskenovat a vytisknout jako trojrozměrné figurky díky odborníkům z Centra pro digitalizaci a vzdělávací technologie při ČVUT. Figurky kapela následně použila jako stafáž koláží adventního kalendáře. Postavy v „podživotní“ velikosti si fanoušci natolik oblíbili, že kapela vyjednala možnost kusové výroby na objednávku.

Tata Bojs představili olomouckým fanouškům několik nových písní

„Slyšet zvukem nabité zvony“ na koncertech si přeje mnoho fanoušků, snad se brzy poštěstí. Zvony, Minoritní a Velký třesk hráli Tata Bojs živě už v roce 2019, aktuální turné k nově vydanému albu bylo nicméně prozatím zrušeno a odloženo. Zatím nejbližším ohlášeným koncertem tedy zůstává dubnové vystoupení s Janáčkovou filharmonií v ostravském Gongu, na které zbývá posledních několik málo kusů vstupenek. Na jaře vyjde deska také jako vinyl. Kromě toho Tata Bojs ohlásili posunutý termín velkého koncertu v O2 Universum, na kterém měl proběhnout křest alba, a který se podle nejnovějších plánů místo konce března uskuteční až 30. listopadu 2021. Několik hitů z Jedna nula je ale jasných už nyní.

Text: Andrea Černá, foto: Salim Issa
Témata: Tata Bojs, Mardoša, Milan Cais, Jedna nula

3,00

čtenáři

hlasuj
zavřít