LIVE: Tata Bojs pokřtili album naskenováním do 3D virtuální reality. Žijeme v budoucnosti?

Vydáno 22.02.2021 | autor: Andrea Černá

Fanoušci Tata Bojs dostali za poslední rok už druhou možnost pustit si kapelu do svých domovů. Speciální koncert v DOX+ byl 21. února 2021 zároveň koncertní premiérou nedávno vydaného alba Jedna nula. Připojily se dva tisíce diváků.

LIVE: Tata Bojs pokřtili album naskenováním do 3D virtuální reality. Žijeme v budoucnosti? foto: DOX © Jan Slavík

„Situace živé kultuře nepřeje. Vznikla by velká prodleva, než bychom novou desku oslavili, a byli to právě naši fanoušci a jejich reakce, které nás mile překvapily a v podstatě přiměly k rozhodnutí udělat druhý živý stream v téhle divné pandemické době,“ řekl Milan Cais ještě před začátkem koncertu.

Poprvé si Tata Bojs vyzkoušeli „OnLive“ koncert loni v květnu v pražském Divadle v Celetné. Diváci si tehdy mohli zakoupit virtuální vstupenku v libovolné hodnotě, byli vidět na obrazovkách okolo kapely a mohli ovlivnit i průběh koncertu, například hlasováním o skladbě písniček nebo chatováním s kapelou. Na konci roku vydala kapela své desáté řadové album Jedna nula, jehož plánovaný křest v prostorách O2 universa museli Tata Bojs odložit na 30. listopadu 2021.

RECENZE: Tata Bojs umí napsat hit i na desáté řadovce. Album Jedna nula není jen o jedničkách a nulách, má potenciál přitáhnout nové fanoušky

Participace posluchačů v rámci koncertu v Airship Online Studiu DOX+ probíhala pouze v podobě chatu mezi diváky. Po lehkých počátečních problémech s nalogováním do online prostředí koncertu (které si vysloužily divácké reakce „mně teda bije srdce jak zvon z toho přihlašování tady“ nebo „jsem ráda, že jsem tu, koneckonců jsem jen radioamatér“), vše šlapalo jak má. V DOXu ostatně kapela nebyla poprvé, před dvěma lety se v centru v pražských Holešovicích konala velká interaktivní výstava k 30 letům kapely.

Komorní internetová atmosféra s filmovým zážitkem v přímém přenosu

Záběry na publikum tančící do rytmu zůstaly kapele skryty, stejně jako loni se nicméně povedlo přenést živoucí atmosféru koncertu do vzdálených domácností. Scéna byla postavena do půlkruhu, jehož středobodem byla obří disko koule nad zinscenovaným obývákem se sedačkou, lampou a fíkusem, který symbolizoval nepřítomné diváky. Na plátně za kapelou se po každé písni objevil potlesk v podobě tleskajících diváků, šlo o záběry z několik let starého koncertu Tata Bojs v Olomouci.

Nové album kapele pokřtili naskenováním do 3D virtuální reality experti na technologie z ČVUT. Zazněly také premiéry nových skladeb, které kapela doposud neměla možnost zahrát před lidmi. „Poprvé od dob koncepčního Nanoalba jsme nazkoušeli kompletně celou desku,“ komentoval setlist Milan Cais v průběhu koncertu.

ROZHOVOR | Tata Bojs: Zvony už celkem solidně bimbaj

Živě či na dálku se zapojilo i několik hostů: Simona a Denisa Katzerovy aka duo 20 Minutes coby doprovodné vokalistky, Tomáš Neuwerth jako druhý hráč na bicí a na poslední přídavek Tajemství se na plátně za kapelou objevila Emma Smetana na videu z Indonésie.

Celá akce se odehrála v režii režiséra Ondřeje Urbance se světelným designem osvětlovače Filipa Bruthanse a s projekcemi VJe Clada. Perfektní zvuk pod taktovkou Dušana Neuwertha neskryl sebemenší chybičku. Právě drobné nedokonalosti jsou ale kouzlem každého živého koncertu.

Velký rokenrol v podání Tata Bojs a jejich hostů rozezněl spoustu kuchyní a obýváků. Ačkoli šlo o profesionální výkon, který nastolil nové pojetí koncertního streamování, doufejme, že se online koncerty nestanou rutinou. Zatančit si s kapelou pod pódiem je oproti prosezenému gauči pořád o dost lákavější.

Koncert byl přístupný pouze v daný čas, zpětné přehrání nebude možné.

Setlist: Velký třesk, Pt. 2, Holka z plakátu, Vlasní brácha, Opakování, Velký třesk, Pt. 1, Zvony, Zavazadlo, Minoritní, Šťastnější, Radioamatér, 220 Travoltů, Filmařská, Spolek holek, Kraftwerk in Saint Tropez, Pěšáci rokenrolu, Tajemství

Text: Andrea Černá, foto:  DOX © Jan Slavík, screenshoty z koncertu
Témata: Tata Bojs, Milan Cais, Mardoša, 20 Minutes, Emma Smetana, Jedna nula, galerie Dox

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít