Co vychází v dubnu: přehled novinek

Vydáno 25.04.2016 | autor: redakce

Duben se blíží do finále, ale ještě před tím, než dojde na tradiční pálení čarodějnic, vyjde několik zajímavých nových desek. Beyoncé posílá svou novinku do světa nečekaně, fanoušky potěší i Drake či Katy B, z domácích umělců dvojice Natalie Kocab a Michaela Poláková. 

Co vychází v dubnu: přehled novinek Beyoncé vydala novou desku nečekaně


Beyoncé - Lemonade

Novou desku Beyoncé, pojmenovanou Lemonade, uvedl hodinový pořad na HBO se stejným názvem. V něm byla odvysílána celá deska s video doprovodem - stejně jako v případě minulé řadovky jde totiž o koncept vizuálního alba. Hostují na něm The Weeknd, Kendrick Lamar, Jack White a James Blake. Beyoncé vstoupila podruhé do stejné řeky, stejně jako u minulé desky z roku 2013 totiž vydání novinky předem neavizovala. Album je exkluzivně k poslechu pouze přes streamovací službu TIDAL.

Beyoncé vstoupila podruhé do stejné řeky: Album Lemonade vydala bez ohlášení


Drake - Views From The 6

Drake byl v poslední době ve vydávání nových skladeb velmi aktivní, ale klasickou řadovou desku představil naposledy v roce 2013. Loni vydal hned dva mixtapy, přičemž ten s názvem What A Time To Be Alive nahrál společně s kolegou Futurem. Novinka Views From The 6 je jeho čtvrtou řádnou studiovkou a singl One Dance už stačil vyhrál britskou hitparádu. Je to poprvé, co se kanadskému rapperovi povedlo ostrovní žebříček singlů dobýt s vlastním songem - v minulosti stanul na vrchol pouze jako host Rihanny. Nyní by si první #1 zářez rád připsal i s celým albem. To za oceánem je stabilně hvězda nejvyšší kategorie a ani tentokrát nejspíš nezůstane s prodeji pozadu.

VIDEO: Jen pro kategorii 18+: Rihanna twerkuje na Drakeově klíně


Natalie Kocab & Michaela Poláková - Ellis Island

Zpěvačka, textařka a spisovatelka Natalie Kocab spolu se skladatelkou Michaelou Polákovou natočily nové album Ellis Island. Ke spolupráci oslovily Nicka McCabea, kytaristu slavné britské formace The Verve. Z příslibu účasti na jedné písni se nakonec vyvinula spolupráce na celém albu. Autorsky je studiová novinka zcela dílem Michaely Polákové, drtivou většinu textů napsala Natálie Kocab. Na dvou se podílela její matka Marsha, jeden si vypůjčily od Jana Sahary Hedla.

 

 

Katy B - Honey

Rusovlasá princezna tanečního parketu Katy B se vrací se třetí deskou. I na ní nabídne chytlavou směsici klubové elektroniky, dubstepu, houseu, r'n'b a dalších odnoží taneční hudby. Na album Honey, které vychází po dvou letech od minulého zářezu Little Red, připravila se svým týmem producentů celkem 13 skladeb. Fanoušci už dobře znají singl Who Am I. který nyní následuje písnička I Wanna B. Katy B na desce spolupracovala s věhlasnými jmény, jako jsou například Major Lazer, Craig David, Wilkinson a řada dalších.

 


Rufus Wainwright - Take All My Lovers: 9 Shakespeare Sonnets

Své poslední album Prima Donna vydal Rufus Wainwright teprve na podzim, nyní už ale přichází s dalším pozoruhodným projektem. Vzal si do parády 9 shakespearovských sonetů a přizval si na pomoc řadu známých jmen. Inna Prohaska, Florence Welch, Martha Wainwright, Fiora Cutler, Ben de Vries, Christopher Nell a další přispěli zpěvem, Sian Phillips, Frally Hynes, Peter Eyre, Helena Bonham Carter nebo Carrie Fisher recitací. Výsledná deska tak obsahuje celkem 16 stop. Při Rufusově kreativitě se u nich určitě nudit nebudete.


Dále vychází:

  • Vanessa Carlton - Liberman
  • Dragonforce - Killer Elite
  • Zucchero - Black Cat
  • Holy Moses - Queen Of Siam
  • Myrath - Legacy
 


Peter Nagy & Indigo - 30 rokov na scéně

Koncert největších hitů k 30. výročí na hudební scéně nyní vychází na DVD. Zazněla na něm řada hitů jako Profesor Indigo, Kristínka iba spí, Aj tak sme frajeri, Láska je tu s nami, S nohami na stole, Sme svoji, Marcel z malého mesta, Korálky od Natálky, Len pomaly, Poďme sa zachrániť, So mnou nikdy nezostarneš a mnoho dalších ... Petra Nagye na koncertech doprovází skupina Indigo v sestavě Mišo Kovalčík - elektrická kytara, Luboš Ďurech - baskytara, Marek Mečiar- klávesy a Jan Lau – bicí. Exkluzivními hosty koncertu byli Petr Janda a Jožo Ráž.


Katherine Jenkins - Celebration

Velšská operní diva Katherine Jenkins se prosadila jako představitelka klasického crossoveru,která interpretuje širokou škálu operních árií, popových písní, muzikálových šlágrů a opakovaně vystupuje při veřejném přednesu hymny. Nová deska Celebration je prý tak trochu dárkem královně Alžbětě II., která 21. dubna oslaví už své 90. narozeniny. Jenkins vydá album o den později, tedy 22. dubna, a písně z něj naživo zazpívá i na královské oslavě. Pro zpěvačku jde také o první album po narození dcery, kterou přivedla na svět loni v září.

 


Cult Of Luna - Mariner

Švédské post-metalisty Cult Of Luna už dobře znají třeba návštěvníci festivalu Brutal Assault. Formace z univerzitního města Umeå na desce spolupracuje se zpěvačkou Julií Christmas, známou z kapel Made Out Of Babies nebo Battle Of Mice. Cult Of Luna se novou studiovkou vrací po třech letech a díky Christmas se prý posluchači mohou těšit na nový zvuk. Mariner má sice jen pět písní, nejkratší z nich však trvá přes osm minut, nejdelší vás zabaví na čtvrt hodiny. Kdo si pořídí vinyl, dostane ještě šestou skladbu jako bonus.

 


Cermaque & Iamme Candlewick - Gravitace

Gravitace je název nového alba dvojice Cermaque a Iamme Candlewick. Dvě silné autorské osobnosti se spojily a natočily barevné album inspirované jejich společným putováním napříč Evropou. Na podzim 2015 se zhostilo nashromážděného, z velké části na cestě nahraného a napsaného materiálu několik přizvaných producentů jako jsou například Bonus, Martin Kyšperský či Kittchen. Písničky pak nazdobila více než desítka hostů v čele s Vladimírem Mertou či Eliranem Hassonem a o výsledek se postaral Ondřej Ježek. Duo Cermaque a Iamme Candlewick dokázalo propojit svůj odlišný přístup k hudbě, napsat písně v kterých se prolíná naděje, poznání i zamyšlení a vytvořit barevnou a mnohovrstevnatou nahrávku Gravitace.


Dále vychází:

  • Visions Of Atlantis - Old Routes - New Waters
  • M. Pokora - R.E.D. Live Tour
  • 69 Eyes - Universal Monsters
  • Amenophis - Demos 1991-1992
  • Graves At Sea - Curs That Is
 


Santana - Santana IV

Santana IV rozhodně není jen tak ledajaké album Carlose Santany a jeho doprovodných muzikantů. Legendární kytarista totiž navazuje na úspěšnou desku Santana III, která bořila žebříčky v sedmdesátých letech. Santana dal dokonce po letech dohromady původní kapelu, s níž natočili 16 písní, a to po neuvěřitelných čtyřiceti pěti letech. V sestavě je i druhý kytarista Neal Schon, který se po odchodu od mexicko-americké ikony prosadil v Journey. Tuhle desku si zkrátka žádný milovník kytar nemůže nechat ujít. 


PJ Harvey - Hope Six Demolition Project

Respektovaná britská umělkyně PJ Harvey se vrací s novou deskou po pěti letech. S minulou řadovkou Let England Shake dokázala v roce 2011 dokonce vyhrát prestižní Mercury Prize, je tedy rozhodně na co navazovat. Album The Hope Six Demolition Project vznikalo na cestách po světě, samotné nahrávání pak probíhalo v historické budově Somerset House v Londýně. Nahrávání bylo přístupné veřejnosti, takže fanoušci mohli ochutnávat už dlouho dopředu. Prvním singlem se stala píseň The Wheel, kterou na přelomu března a dubna následovaly další dva vzorky. Na desce čeká na fanoušky celkem 11 písní.


Floex - O.S.T. Samorost 3

Tomáš Dvořák (Floex) opět spojil síly s tvůrci her Amanita Design a po soundtracích k hrám Samorost 2 a Machinarium natočil hudbu k třetímu dějství logické point-and-click adventury Samorost. Její přípravy zabraly téměř pět let a Floex po většinu tohoto času postupně vytvářel sound design, zvuky a výrazivo jednotlivých postav, prostředí (příběh se odehrává mezi sedmi různorodými planetami) a samotnou hudební dramaturgii. Předvojem vydání soundtracku pak bylo loni vydané épéčko Samorost 3 Pre-Remixes EP s remixy a alternativními verzemi několika málo skladeb z uceleného celku, který ve finále čítá dvacet sedm kompozic. Album je volně k poslechu na SoundCloudu.


Prague Conspiracy - Inner Game

V průběhu dubna se do volného prodeje na fyzických nosičích konečně dostává i novinka Prague Conspiracy. Album Inner Game vznikalo kontinuální prací během posledních dvou let. Autorsky se na něm podílela celá skupina. Chytře vystavěné melodické písničky koketují s rockem, punkem i popem. A díky skvělému hlasu Anety Galisové jsou i tvrdší pasáže přístupné širšímu publiku. Každá píseň je dost jiná a nadupaných 35 minut tak prý nemá šanci začít nudit. Desku produkovanou Yardou Helešicem nyní skupina představuje na turné, 27. dubna ji pokřtí v pražském Rock Café.

Prague Conspiracy interview: Posun na naší nové desce je zásadní


Dále vychází:

  • Cate Le Bon - Crab Day
  • André Rieu - Magic Of The Waltz
  • Dynazty - Titanic Mass
  • Surgical Meth Machine - Surgical Meth Machine
  • Lita Ford - Time Capsule
 


Lucie Bílá - Hana

Osmnáctinásobná zlatá slavice Lucie Bílá oslaví své padesáté narozeniny nejen speciálními koncerty turné Fifty Fifty. Vydá totiž své nové album Hana. Spolupracovala na něm s producentem Martinem "Maxou" Šrámkem, autorsky se na něm podílela i Katarína Knechtová a překvapením bude pro mnohé rap Celeste Buckingham. Samostatnou kapitolou jsou pak texty. Objevuje se zde totiž nová autorská generace české populární hudby - Petr Harazin a Štěpán Petrů, jinak členové populární skupiny Nebe. Oba spoluautoři jsou až na čestné výjimky podepsání jako téměř výhradní textaři tohoto alba.

Lucie Bílá se obklopila mládím: na nové desce jí rapuje Celeste Buckingham, pomohli i Katarína Knechtová a Nebe


Rituály - Vsaď na černou

Kapela Rituály vydává svou debutovou desku s názvem Vsaď na černou, o jejíž produkci se postarali Yarda Helešic a Risto Sokolovski. "Naše první deska je pro nás velkej milník, značí totiž konec našeho přerodu z A Banquet do Rituálů a vytýčení základních mantinelů, kde se teď chceme hudebně pohybovat. Hodně nám v tom pomohl Yarda, takže jako kmotr desky byl jasnou volbou. Deska obsahuje celkem 9 věcí a všechny na koncertech zazní," říká frontman skupiny Michael. Křest proběhne 13. dubna v Rock Café, kde společně s Rituály vystoupí pražští Lety Mimo, plzeňská skupina ISUA a další hosté.

RECENZE: Rituály - rock pro všechny, kterým je v masách těsno


Hana Hegerová - Hana Hegerová

Pět desítek let od prvního vydání vydává Supraphon debutové album Hany Hegerové. Zpěvačka se prvního LP dočkala až v pětatřiceti letech, kdy měla za sebou úspěšná herecká i pěvecká vystoupení. V replice historicky prvního obalu (foto Josef Koudelka, grafická úprava Zdeněk Seydl, sleeve-note Leo Jehne) je dvanáct nezapomenutelných písní. U příležitosti 50. výročí od vydání prvního studiového alba Hany Hegerové vychází remasterovaná nahrávka na CD a LP v původním originálním obalu. Od té doby, co album vyšlo poprvé, se z Hany Hegerové i Josefa Koudelky staly velké tvůrčí osobnosti a legendy svého oboru.


Lumineers - Cleopatra

Na nástupce debutu The Lumineers z roku 2012 stejnojmenná kapela nespěchala. Vrací se až po čtyřech letech a tentokrát dostala deska název Cleopatra. Jestli jim egyptská královna zařídí další hit velikosti Ho Hey, se dá těžko odhadnout, zato několik informací už se ví zcela přesně. Jednou z nich je i počet písní, základní verze jich přinese 11, deluxe edice bude o 4 kousky bohatší. Produkce se ujal Ryan Hadlock a prvním singlem se stala píseň Ophelia. Výrazných úspěchů ale zatím nedosáhla. Indie rockeři tedy musejí doufat, že je na trůn vynese přízeň samotné Kleopatry.


Deftones - Gore

Už poosmé vyrazili do studia metalisté Deftones. Tentokrát se jim ve spolupráci s producentem Mattem Hydem povedlo dát dohromady11 skladeb, které celkem trvají skoro 50 minut. Kapela fungující už od roku 1988 si po minulé desce Koi No Yokan dopřála čtyřletou albovou pauzu a nyní může znovu atakovat první desítku americké hitparády. V minulosti se do ní prokousala hned se čtyřmi alby. Fanoušci již dobře znají dva singly, nyní se konečně dočkají i zbytku.

 
Dále vychází:
  • Zakk Wylde - Book Of Shadows II
  • Ben Harper & Innocent Criminals - Call It What It Is
  • All Saints - Red Flag
  • Babymetal - Metal Resistance
  • Zhrine - Unortheta
 


Pet Shop Boys - Super

Přesně na apríla vychází novinka britského synthpopového dua Pet Shop Boys. Na nástupce minulé vřele přijaté řadovky Electric se čekalo tři roky. Také potřinácté zvolili Neil Tennant a Chris Lowe jednoslovný název - tentokrát jednoduše Super. Prvním singlem se stala píseň The Pop Kids, na desce má dalších 11 sourozenců. Produkce se ujal Stuart Price. Letos je to již třicet let, co Pet Shop Boys vydali své první album Please, novinku lze tedy brát i jako dárek fanouškům za věrnost.

 


Emma Smetana - What I've Done

Celkem 13 písniček, z toho dvě ve francouzštině, natočila pro své debutové album Emma Smetana. Autorská deska vznikala v tvůrčí spolupráci s producentem Jiřím Burianem a zpěvaččiným partnerem Jordanem Hajem z kapely Peter Pan Complex. Kromě původních písní se na albu objevila i jedna coververze - Wall Of Kampa, kterou napsal Emmin otec Jiří Smetana. Za klip k pilotnímu singlu Waiting byla Emma dokonce nominována na Anděla - cenu v kategorii Videoklip roku ale před pár dny získala Aneta Langerová.


The Last Shadow Puppets - Everything You've Come To Expect

Po dlouhých osmi letech čekání konečně vychází druhá deska superskupiny Last Shadow Puppets. V britské rockové sestavě figurují Alex Turner z Arctic Monkeys, Miles Kane z The Rascals, producent James Ford (Similar Mobile Disco) a také Zach Dawes (Mini Mansions). S novinkou mají nač navazovat, prvotina The Age Of The Understatement z roku 2008 totiž dobyla první příčku britské hitparáda a pánové získali třeba cenu magazínu NME. Z jedenácti písniček už mohli fanoušci otestovat tři, pilotním singlem byl v lednu song Bad Habits.

 


Doro - Love's Gone To Hell

Mohlo by se zdát, že legenda německého hard rocku Doro Pesch má to nejlepší za sebou, návštěvníci jejího nedávného koncertu v Česku by ale jistě nesouhlasili. Na novou studiovou desku sice fanoušci i po čtyřech letech čekají, Doro je ale nyní namlsá alespoň EPčkem. Šest položek novinky Love's Gone To Hell obsahuje i duet s loni zesnulým Lemmym Kilmisterem It Still Hurts, především ale nový singl v různých podobách. Love's Gone To Hell je totiž zařazena v singlové, rádiové i demo verzi. Na víc nových písniček tak musejí fanoušci dál čekat.

Doro Pesch ví, jak vyzrát na věk. V Praze řádila jako zamlada

Vilém Čok - Zbožňuju tvou buchtu

Rocker Vilém Čok přichází se svou už jedenáctou deskou Zbožňuju tvou buchtu. Album by mělo být podle jeho slov inovativní ve všech směrech. Fanoušci se mohou těšit na mimořádný zvuk a nekompromisně tvrdý styl. Čok slibuje album, které bude nejtvrdší v jeho kariéře. Nahrávání probíhalo v klasické rockové sestavě kytary - basa - bicí a ve dvou písních jsou použity také klávesové nástroje.


Dále vychází:

  • Andrew Bird - Are You Serious
  • Black Stone Cherry - Kentucky
  • Kaada & Patton - Bacteria Cult
  • Artillery - Penalty By Perception
  • Bombino - Azel
zavřít