Poslední heavymetalový polibek pošlou Black Sabbath do kin 28. září

Vydáno 28.07.2017 | autor: redakce

Už 28. září se můžete těšit na filmový sestřih dvou letošních monstrózních birminghamských koncertů skupiny Black Sabbath. Zpěvák Ozzy Osbourne, kytarista Tony Iommi a basák Terence "Geezer" Butler v jejich domovském městě letos v únoru završili světové koncertní turné The End. Zatloukli tak "poslední hřeb" do živých produkcí jedné z nejvlivnějších kapel všech dob, která před půlstoletím definovala zvuk hard rocku a zapustila kořeny heavy metalu. 

Poslední heavymetalový polibek pošlou Black Sabbath do kin 28. září Poslední heavymetalový polibek pošlou Black Sabbath do kin 28. září

"Muselo to skončit v Birminghamu, je to náš domov a zde to také celé začalo," nechal se slyšet před dvojkoncertem v 16tisícové Genting Arena, která se na obě show okamžitě vyprodala, kytarista Tony Iommi. Téměř sedmdesátiletý muzikant vypadá křehce, hovoří tlumeně a rozvážně, nicméně ze své kytary dokáže stále vyvolat dunivou bouři i kvílení orkánu. "Oproti zbytku turné to v Birminghamu uděláme jinak, včetně pozměněného seznamu zahraných skladeb," prorokoval.

LIVE: Poslední sabat Black Sabbath: Démon Ozzy v Praze navždy uzavřel bránu do pekla

Stejně jako ostatní dva pardálové Ozzy a Geezer dobře věděl, že jde o srdeční záležitost, o triumfální rozlučku před nadupaným hledištěm rodného města, o poslední těžkotonážní rockovou salvu. "Vše se samosebou odvine od toho, co Ozzy ještě dokáže uzpívat," dodal Tony. Pro Ozzyho Osbourna bylo turné opravdu mela. Hlas se postupem let přirozeně mění a rockový chřestýš nemůže s vokálem vystoupat do mrákotných výšek jako kdysi za mlada. Nicméně i v hlubších polohách, do nichž byly některé skladby pro show transponovány, se Ozzy skvěle našel. A věrný svému naturelu žhavil pódium, poléval kýbly vody přední řady, přičemž došlo i na přímé vyznání, proč a pro koho Sabati vznikli a po dekády v různých personálních obměnách i přestávkách stále dýchali.

vložte odkaz, text nemažte

"Takže tohle je poslední show," prohlásil Ozzy během koncertu. "A je to ku*** úžasný. Začali jsme v roce 1968 a teď je 2017. Tomu bych ho*** věřil. Ale víte co? Nepřežili bychom, kdyby to celý nebylo pro fanoušky. Takže jestli jste fandové-veteráni, paráda, a kdo z vás je tu novej, vítejte. Nemůžu vůbec vyjádřit slovy, jak vděční jsme za vaši podporu," vysekl publiku poklonu.

V kvantu skladeb nechybějí Iron Man, Paranoid nebo protiválečný opus War Pigs. Film je epitaf skupiny, která nemá ráda, když je považována za zakladatele heavy metalu. Stejně jako jiné legendy čerpali z blues a jazzu, a v jejích skladbách se zřetelně otiskuje období, kdy kralovali hard rockové scéně a dotýkali se i psychedelických sfér, progresivního rocku či křehké poezie v melancholických baladách. 

Hudbou nabitý, zákulisními rozhovory prošpikovaný a studiovými nahrávkami nezveřejněných skladeb okořeněný koncertní záznam z Birminghamu uvedou 28. září pražská kina Aero, Bio Oko, Světozor, Atlas i multikino Premiere Cinemas Hostivař a řada dalších kin v Česku i na Slovensku. Kompletní přehled kin najdete zde.

tz, jm

Témata: Black Sabbath, Ozzy Osbourne, heavy metal, The End

zavřít