Zemřel trumpetista Hugh Masekela, otec jihoafrického jazzu a bojovník proti apartheidu

Vydáno 23.01.2018 | autor: redakce

Jihoafrický trumpetista Hugh Masekela zemřel ve věku 78 let. Muzikant, který trpěl rakovinou prostaty, naposledy vydechl v Johannesburgu 23. ledna. 

Zemřel trumpetista Hugh Masekela, otec jihoafrického jazzu a bojovník proti apartheidu Zemřel trumpetista Hugh Masekela, otec jihoafrického jazzu a bojovník proti apartheidu

Masekelovi se často přezdívalo "otec jihoafrického jazzu". V roce 1960 po takzvaném masakru v Sharpheville, kdy policie zastřelila 69 demonstrantů proti rasové diskriminaci, emigroval z JAR do USA.

VIDEO: U2 a Lady Gaga vzdali písničkou hold Nelsonu Mandelovi

Kromě vlastních hudebních úspěchů, včetně instrumentálního hitu Grazing In The Grass, se kterým v roce 1968 vyhrál americkou singlovou hitparádu, se stal také bojovníkem proti apartheidu. V roce 1987 složil protestsong Bring Him Back Home na počest Nelsona Mandely. 

Jeho manželkou byla v letech 1964 - 1968 neméně známá jihoafrická zpěvačka a aktivistka Miriam Makeba. Pro ni napsal v roce 1977 další z protestsongů Soweto Blues. Vedle jazzu měl Masekela širší záběr, zahrál si i s U2, Paulem Simonem nebo Dave Matthews Bandem. V roce 2012 se představil českému publiku na festivalu Colours Of Ostrava. 

jm

Témata: Hugh Masekela, Miriam Makeba, Nelson Mandela, U2, Paul Simon, Dave Matthews Band

zavřít