Dave Rosser - Kytarista The Afghan Whigs, kterého jsme měli v srpnu vidět v Praze. Rakovina byla proti

Vydáno 01.07.2017 | autor: redakce

Kytarista Dave Rosser, nejvíce známý z The Afghan Whigs, zemřel na konci června v New Orleans ve věku pouhých 50 let. Příčinou byla neoperovatelná rakovina tlustého střeva. Kapela onemocnění Rossera oznámila na svém Facebooku loni v listopadu a hned zorganizovala dva koncerty v New Orleansu a Los Angeles, aby "se zmírnily veškeré finanční dopady", kterým Rosser čelil v boji se svojí chorobou. Kampaň podpořili Mark Lanegan, Josh Homme, Eagles of Death Metal, Duff McKagan a Moby.

Dave Rosser - Kytarista The Afghan Whigs, kterého jsme měli v srpnu vidět v Praze. Rakovina byla proti Dave Rosser - Kytarista The Afghan Whigs, kterého jsme měli v srpnu vidět v Praze. Rakovina byla proti


Smrt si říká rock'n'roll (301.) - Dave Rosser

Kytarista Rosser pokračoval v práci s kapelou i po svém onemocnění. Frontman Greg Dulli na jeho podporu prohlásil, že Rossera "je nemožné nahradit a my se ani nepokusíme to udělat". Zúčastnil se i práce na letošním albu In Spades. "Právě jsem skončil prvních šest měsíců chemoterapie a udělal jsme si pauzu. Cítím se docela dobře, hodně nahrávám. Zůstávám zaneprázdněný a mám plány," hýřil optimismem po vydání alba.

The Afghan Whigs: Proč psát o drogách, když už nic nebereme?

Ještě na začátku května v rozhovoru pro Guitar World uvedl, že doufá, že se mu podaří vystoupit s Afghan Whigs na několika evropských koncertech. Jedním z nich je i koncert naplánovaný na 5. srpna do pražského Lucerna Music Baru. Tam se již Rossera nedočkáme. "S velkým smutkem se loučíme s přítelem, bratrem a inspirací. Navždy zůstane v našich srdcích," rozloučila se s ním na Facebooku kapela.

 

V PRAZE BEZ ROSSERA

Rosser nebyl zakládajícím členem, v Afghan Whigs se objevil až na albu Do the Beast v roce 2014 po odchodu původního kytaristy Ricka McColluma. Šlo o první nahrávku Afghan Whigs po šestnáctileté pauze. Revidovanou sestavu Afghan Whigs, která zahrnovala i Rossera a baskytaristu Johna Curleyho, jenž je jediným zbývajícím původním členem, sestavil Dulli v roce 2013. Rosser s ním spolupracoval na jeho bočních projektech The Gutter Twins a Twilight Singers. V posledních letech byl Rosser zaneprázdněný studiovou prací. Mimo jiné se podílel na albech Tima Heideckera nebo Ani DiFranco.

ROCKBLOG: TOP 11 koncertů roku 2014

Nové album In Spades představí Afghan Whigs 5. srpna v Lucerna Music Baru, kam se vrátí po dvou letech. Jako support se představí anglický písničkář Ed Harcourt. "Je to strašidelná deska," sdělil k letošní novince Dulli. "Líbí se mi, jak je to celé tajemné. Není to samo o sobě koncepční album, ale když jsem to poskládal dohromady, objevil se mi oblouk a tak jsem se nechal vést. Pro mě to je deska o paměti, zejména o tom, jak rychle se spájí život a paměť."

SENZACE DEVADESÁTEK

Afghan Whigs vznikli v Cincinnati v roce 1986 jako trio Curley–Dulli–McCollum. Dva roky na to vyšlo jejich první album Big Top Halloween. Kapela si získávala pozornost svými energickými koncerty. Stával se z nich kult podporovaný fanziny a americkými vysokoškolskými rádii. Svoje fanoušky si získali především směsí garážového rocku a funkových aranží v kombinaci s temnými texty, dotýkajícími se otázek života a smrti nebo drogové závislosti.

vložte odkaz, text nemažte

Senzací se pak stala nahrávka Gentlemen z roku 1993, kterou odborníci považují za jedno z nejlepších rockových alb devadesátých let. Časopis Rolling Stone o Afghan Whigs napsal, že "v análech alternativní rockové scény 90. let byli více než jen poznámkou pod čarou".



Kapela se na deset let rozpadla v roce 2001, ale v rozhovorech Dulli naznačoval, že jejich přátelský rozkol nemusí nutně představovat oficiální rozpad. Na pódia se Afghan Whigs vrátili v letech 2011 a 2012 a v únoru 2014 oznámili, že Rick McCollum už není členem skupiny. Kytarové party na albu Do to the Beast už nahrávali Dave Rosser, Jon Skibic a Mark McGuire. V Praze se původní sestava Afghan Whigs představila 30. března 1999 v Paláci Akropolis. Po své desetileté pauze českým fanouškům zahrála v roce 2012 v zaplněném pražském Lucerna Music Baru. O dva
roky později se stali jednou z atrakcí královehradeckého festivalu Rock for People.

text: Roman Jireš

Témata: Dave Rosser, The Afghan Whigs, rock, koncerty

zavřít