The Rev - Bubenický supertalent z Avenged Sevenfold, který o rok přežil členy Klubu 27

Vydáno 14.10.2017 | autor: Dominik Pavliš

James Owen Sullivan, známý pod pseudonymem The Rev, se proslavil především jako bubeník americké metalové kapely Avenged Sevenfold. Krom bicích se věnoval také zpěvu, když jako hlavní zpěvák působil v projektu Pinkly Smooth. Ve věku 28 let byl v prosinci roku 2009 nalezen mrtvý. 

The Rev - Bubenický supertalent z Avenged Sevenfold, který o rok přežil členy Klubu 27 The Rev


Smrt si říká rock'n'roll (316.) - The Rev

Svého prvního páru paliček se The Rev chopil již ve čtyřech letech. První buben pak dostal, když mu bylo jedenáct let. Mezi jeho oblíbené interprety patřily King Crimson či Frank Zappa. Jak později uvedl v interview tisku Modern Drummer: "Byl jsem vychován v rocku a metalu." První kapely přišly, jak už to tak bývá, na střední škole. Mezi vůbec první skupiny, kde The Rev hrál, se řadí ska formace Suburban Legends.

Na koncertě Avenged Sevenfold zemřel devatenáctiletý mladík

Poté se zformovali Avenged Sevenfold a právě tato kapela se pro Jamese stala "domovskou". V roce 2001 vydali své debutové album nazvané Sounding the Seventh Trumpet. Sullivan byl skvělý bubeník, proto není divu, že zaujal kolegy jako například Vinnieho Paula, Dava Lombarda, Mika Portnoye, Terryho Bozzia či Larse Ulricha z Metalliky. Na pohled zaujal i Tommy Leeho, o čemž později prohlásil: "Nikdy jsem si nemyslel, že budu zajímat někoho, jako je on." Sullivan techniku svého bubnování nazýval double-ride. O co se jedná, je slyšet ve skladbách Almost Easy, Critical Acclaim nebo Crossroads.

NEJLEPŠÍ BUBENÍK

V roce 2006 byla kapela oceněna cenou MTV za nejlepší skladbu roku 2006, čímž dokonce předběhla Rihannu, Chrise Browna či Jamese Blunta. Sullivan byl také zpěvák, skládal texty a hrál na piano. Právě tento nástroj měl na starosti v písních jako Warmness on the Soul a Fiction. Zpíval ve skladbách A Little Piece of Heaven, Critical Acclaim nebo Brompton Cocktail.

Ve druhém ročníku soutěže Revolver Golden God Awards vyhrál cenu za nejlepšího bubeníka. Za sebou nechal například Chrise Adlera ze skupiny Lamb of God, Dava Lombarda ze Slayer nebo Davea Grohla z Them Crooked Vultures. Cena byla udělena výborným bubeníkem Joeym Jordisonem z kapely Slipknot.

The Rev

Tělo Jamese Sullivana bylo nalezeno 28. prosince 2009 v jeho domě. Bylo mu 28 let a smrt byla označena za přirozenou, cizí zavinění policie vyloučila. O dva dny později byla provedena pitva, avšak její výsledky zůstávaly dlouho nejasné. Až pozdější toxikologický rozbor přinesl závěr: Sullivan se předávkoval směsí léků a alkoholu. V lednu 2010 proběhl soukromý pohřeb a o den později byl James pohřben v kalifornské Huntington Beach.

text: Dominik Pavliš

Foto: James Owen Sullivan, The Rev, Avenged Sevenfold

zavřít