Volbeat interview: V hudbě nejsou pravidla, neustále se něco učíme

Vydáno 14.02.2018 | autor: Nicola Bernard

K největším lákadlům festivalu Rock For People patřili bezesporu i dánští Volbeat. Jejich kytarista Rob Caggiano, který má za sebou například působení v Anthrax, nám prozradil, jak se jim v Hradci Králové líbilo i jak to vypadá s novou deskou. 

Volbeat interview: V hudbě nejsou pravidla, neustále se něco učíme Volbeat interview: V hudbě nejsou pravidla, neustále se něco učíme

Jak si užíváte Rock For People?
Je to tu super. Našel jsem si chvilku, abych se podíval mezi lidi. Fakt cool. Baví nás to tu. Mají tady kino, bazén, pláž. Hustý!

FOTOREPORT: Rock for People zakončili výteční Skillet a dánští Volbeat

Byli jste překvapení, že vaše deska Seal the Deal & Let's Boogie byla v Top 5 albové hitparády v USA a v některých dalších evropských zemích dokonce i na prvním místě?
Nevím, jestli to bylo překvapení, ale je to každopádně dobrý pocit. Vždycky se snažíme dát to nejlepší do všeho, co děláme. Je pravda, že deska byla přijata moc dobře. A to umístění už je třešnička na dortu.

Kytarista Volbeat Rob Caggiano na festivalu Rock For People v Hradci Králové. Foto: Marek Holoubek

Hrajete směs metalu a rockabilly - to je neobvyklé a originální. Odkud přišel nápad spojit právě tyto dva žánry?
Myslím, že to nejsou jen tyto dva žánry. Sound Volbeatu má tolik definicí - metal, rockabilly, taky punkrock, trocha country, dokonce i popu, takže záleží, jak to kdo vnímá. Pro mě je na téhle kapele nejlepší právě to, že v tom nejsou žádná pravidla. Všechno záleží na tom, jaké album právě děláme, vyvíjí se to.

LIVE: Závěru Rock for People vévodili Skillet a Volbeat

HRÁLI JSME S KYTAROVÝMI BOHY

Byli jste na turné už i s Metallikou a Avenged Sevenfold, jaké to bylo?
Bylo to skvělé. Taková šance, hrát s tak skvělými kapelami, s kytarovými "bohy". Jsou fakt třída. Úžasné je i to, jak se k vám chovají, jsou ke každému vlídní. 

Hráli jste už na mnoha festivalech v Americe i v Evropě, vidíte nějaký zásadní rozdíl mezi akcemi konanými na odlišných kontinentech? A jak zvládáte cestování?
Zaprvé bych chtěl říct, že miluju cestování obecně, rád vidím kus světa. Festivaly v Evropě bývají výborné akce, skvěle zorganizované. Ty v Americe si také vedou velmi dobře. Obecně je to ale úžasná věc pro hudbu jako takovou. A neplatí to jenom o rockové muzice. Máme festivaly elektronické hudby, je toho víc. Pro vývoj hudby je to super. 

Je nějaká konkrétní země, do které byste se rádi vrátili? Pokud ano, proč?
No... (přemýšlí) Rád bych se vrátil do Austrálie. Myslím, že tam máme něco nedokončeného. (smích)

Vaše zatím poslední, již zmiňovaná deska Seal the Deal & Let's Boogie vyšla v roce 2016. Můžeme se brzy těšit na novou?
V roce 2019. Budeme na ní pracovat, až se vrátíme z turné.

KDYBYCH SE NEUČIL NĚCO NOVÉHO, NUDIL BYCH SE

Je něco, co jste se naučili od jiných umělců, co můžete přinést do své kapely?
Ano, neustále se něco učíme, když s někým pracujeme. Každý něco vytvořil, má něco za sebou. A v hudbě nejsou pravidla. Takže vždycky, když točíme desku, píšeme písničku nebo děláme produkci, něco se učíme. A tím to pro mě zůstává vzrušující. Protože kdybych se neučil něco nového a neinspiroval se jinde, jak se co dělá, nudil bych se.

Volbeat se na Rock For People postarali o velkolepou show. Foto: Marek Holoubek

Je to už pár let, co jste odešel z Anthraxu. Jste dnes s odstupem času spokojený se svým rozhodnutím?
Myslím, že ano. V době, kdy jsem to udělal, jsem potřeboval změnu. A u Volbeat se mi líbí. Děláme skvělé věci a je to super.

Odkud čerpáte inspiraci pro psaní písní?
Já osobně z různých věcí. Neposlouchám nějaký konkrétní žánr. Jdu si svou cestou a klasické kýče nejsou nic pro mě. Člověk může mít někdy trochu omezený obzor, zvlášť v rocku, ale já se snažím neustále o něco nového. Na to mám hudbu příliš rád. Každý žánr má své. Jsem rád otevřený všemu možnému.

text: Kateřina Hejčová, foto: archiv, Marek Holoubek

Témata: Volbeat, Rock for People, Anthrax, Metallica, Avenged Sevenfold

zavřít